СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Петиција за ћирилицу

Српско удружење „Ћирилица“ покренуло је акцију потписивања петиције са захтевом да се из употребе повуче Правопис Матице српске из 2010. године. У петицији се такође тражи од Српске академије наука и уметности да почне са израдом српског језика.

Текст петиције Удружења „Ћирилица“ садржи три основна захтева, а позива се на поштовање воље народа изражене на референдуму за Устав Србије 2006. године. Потписивање петиције је у току у матици и широм света под окриљем организација српске дијаспоре, као и путем интернета.

Петиција Српског Удружења „Ћирилица“ из Београда

Упркос многобројним захтевима, апелима и молбама надлежним институцијама Репулике Србије: Министарству просвете, Матици српској, САНУ, Заштитнику грађана од стране удружења, појединаца и јавних личности није ништа предузето по питању усклађивања правописа и закона о језику и писму са Уставом Србије као највишим актом ове земље.

Због тога Српско удружење Ћирилица из Београда покреће петицију за поштовање народне воље исказане на референдуму за Устав Србије 2006. године са следећим захтевима:

1. Да се из српске просвете и Васпитно-образовног процеса повуче из употребе актуелни правопис Матице српске ( издање 2010. г. ) као неуставан зато што је њиме хрватска латиница именована стандардним писмом српског језика.

2. Да главни редактор правописа др Мате Пижурица буде смењен са функције секретара језичког оделења Матице српске, да се главном рецензенту правописа др Ивану Клајну онемогући даљи рад на латинизацији српских земаља тако што ће бити укинут Одбор за стандардизацију српског језика чији је он председник, и што ће га заменити Државна комисија за стандардизацију српског језика.

3. Да САНУ престане са израдом српскохрватског речника и да почне да израђује српски речник. 

Потписивање петиције ће бити организовано од 28. марта у седишту Удружења у Београду, свим местима где постоје представници и повереници Удружења, такође и код братских друштвених организација која подржавају историјску чињеницу: Српска је само ћирилица.

 

Извор: www.rts.rs

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести