СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Омладина обележила славу: Улазак Христов у Јерусалим – Цвети III

У недељу, 8. априла 2012. лета Господњег, на велики хришћански празник, Улазак Христов у Јерусалим – Цвети, чланови Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И прославили су своју Крсну славу и трећу годишњицуоснивања младе омладинске организације.

Да подсетимо: Деветорица оснивача Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И су на Цвети пре три године, дакле 12. априла 2009. године добили благослов пароха у Инсбруку, оца Видослава (Вујасина) и Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског Господина Константина за оснивање организације и њен успешан будући рад.

Тог дана неколико омладинаца из Инсбрука су кренули са радом, а током прве три године успешно су уз Божију помоћ спроведене у дело више од 100 мањих и већих акција на друштвеном, просветном и хуманитарном пољу. Остварени су контакти, сарадње и братства са неколицином српских удружења и организација из целог света са којима се у духу слоге и саборности залажемо за боље сутра, озваничена су представништва у Бечу, Берлину и у Србији, а посебно нам је драго да је на Цвети пре годину дана, дакле 2011. лета Господњег званично изашао и први број покренути часописа „Споји!“, који представља први српски омладински часопис у Аустрији. Током прве три године рада је такође покренута и фудбалска секција под називом „ФК Споји!“ на друштвено-спортском плану, основани су хуманитарни фондови за Косово и Метохију, за Крајину, за српске земље и изградњу Храмова СПЦ, као и по један хуманитарни пројекат у општини Прокупље и Петровац на Млави!

Пошто се велики хришћански празник, Улазак Христов у Јерусалим – Цвети, слави сваке године недељу дана пред Васкрс, српске православне Цркве обично бивају јако попуњене. Ове године 8. априла 2012. када смо у Инсбруку у Храму рођења Светог Јована Крститеља заједно са свим парохијанима пререзали славски колач, Храм није био попуњен до последњег места, а разлог тога је највероватније, што су многи земљаци искористили нерадне дане Ускрса по грегоријанском календару, како би посетили родбину у Отаџбини. Овогодишњи колачар и кум наше Крсне славе био је Филип Влајић, који је између осталог и један од оснивача СПО(Ј)И и члан Управног одбора.

Након ломљења колача и Свете Литургије позвали смо све парохијане на наш штанд, који је био постављен на самом излазу из Цркве, на којем смо, како то и доликује добрим домаћинима,  делили посне колаче и сокове у пријатељској атмосфери и пријатном разговору са парохијанима.

На самом крају овог јубиларног извештаја користимо прилику, да се још једном захвалимо нашем духовном оцу Видославу из Инсбрука и Његовом Преосвештенству Епископу средњоевропском Господину Константину, јер смо уз њихов благослов и уз Божију помоћ успешно покренули омладински талас широм Европе, као и свим пријатељима, подршаваоцима, саборцима и људима добре воље који су нам излазили у сусрет и подржавали наш доброчинитељски рад од нашег првог корака!

Србин спаја, никад не раздваја,

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности