СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Организација ,,Спасимо расељене Србе“ наставила акцију помоћи Косову и Метохији

У данима пред Васкрс на Косово и Метохију је допутовао Србин из Лос Анђелеса Миодраг Николић, председник организације СДС (Спасимо расељене Србе). У сарадњи са организацијом ,,Дечја  радост“ из Гњилана, у циљу упознавања живота Срба на терену посетио је поједина места у Косовском поморављу, ОШ,, Вук Караџић“, цркву Светог Николе у Гњилану, манастир Драганац.

У Шилову је, у просторијама организације ,,Дечја радост“ 03. априла уз помоћ представника те организације  Зорана Максимовића, уручио  новчану помоћ у вредности од по 80 000 динара за 14 породица из разних делова Косова и Метохије (Косовске Витине, Сувог Дола, Старог Грацка, Севца, Беревца, Стрезовца, Могиле, Новог Брда и Велике Хоче.

 

У изјави за наш лист Миодраг Николић је рекао да је имена породица којима је овога пута донео помоћ добио од удружења ,,Задужбина“ из Словеније, која је те породице посетила за Божић ове године.   Миодраг је окупљене, пошто им је уручио новчану помоћ,  лично саслушао и обећао да ће и у будућим акцијама имати у виду њихове проблеме. Како нам је рекао дубоко га је дирнула прича коју је ту чуо о девојчици која се бори да спасе бар трачак свога вида. Родитељи су изложени сталним трошковима око путовања у Београд на лечење. Друга породица која је добила помоћ је са петоро деце. Сви живе у једној соби, без купатила, без сталног примања.
Посебно сам дирнут сусретом са Александром Столићем из Велике Хоче коме је штала изгорела и коњ у њој. Он је дошао да прими новац и да се рукује са мном, а руке су му још увек у завојима због тешких опекотина.

Осим породицама на Косову и Метохији, испред своје организације, Миодраг је помоћ у износу од 2000 долара уручио породици Радослава Несторовића, из села Рача у Куршумлији, на косметској међи, које ће бити капара за куповину куће у којој сада станује са супругом и четворо деце.

Организација ,, Спасимо расељене Србе“ постоји од 1990. године. Њен оснивач је крајишник Вељко Миљуш из Чикага. Од оснивања из њеног фонда  је стипендирано сваке године по 1 200 деце из Крајине, Републике Српске и Србије са 30 долара месечно. На почетку су помагали породице палих бораца, финансирали изградњу игралишта на Тари преко организације ,, Наша Србија“. Сам Миодраг каже да је дирнут судбинама великог броја деце, недужних жртава рата и кризе:
– Колико сам само пута заплакао над судбинама те деце у Крајини и на Косову. Ова помоћ је само доказ да неко мисли на њих и њоме желимо да их охрабримо, да им покажемо да смо им пријатељи. У многим случајевима малишани које помажемо одржавају директну везу са дародавцима преко писама, интернета, и то пријатељство је важније од новца. Добри људи су преко наше организације помогли са око три милиона долара  за ове године постојања наше организације. Прошле године смо  Градској болници у Лозници даровали апарате за дијагнозирање срчаних обољења код деце вредне 21000 долара. Ја сам лично те апарате донео из Калифорније. Ранијих година смо помагали народне кухиње на Косову и Метохији, са 2700 долара помогли смо браћу Милосављевић из села Велика Ломница код Крушевца да купе трактор како би могли да ору своје и туђе њиве, Сретену Митровићу из Дучића коме је комбајн на њиви одсеко обе шаке  набавили смо компјутер и помогли да научи руковати њиме уз помоћ вештачких шака и тд.

Миодраг Николић, рођени Шапчанин, потиче из богате породице, којој су комунисти после рата одузели велики део имовине. Завршио је Економски факултет у Србији, а од седамдесетих година живи у САД. Тамо је основао фирму, и један је од оснивача Конгреса српског уједињења. Од ове године је у пензији па ће се активније бавити хуманитарним радом. 

Оливера Радић

 

Извор: sd-zaduzbina.com

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести