СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Солидаридад Косово

Хуманитарна организација „Солидаридад Косово“ из Шпаније организовала је у априлу конвој помоћи за угрожено српско становништво Косова и Метохије. Хуманитарна помоћ је подељена у Лапљем Селу, Старом Грацку, енклавама у Грачаници и Косовској Каменици, фудбалском клубу општине Силово, манастиру Драганац…

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ из Француске, проширила је своју делатност и на Шпанију, отворивши први европски огранак „Солидаридад Косово“ залагањем Николе Мирковића.

Иако постоји тек пет месеци, у априлу је ова шпанска организација релизовала први хуманитарни конвој за угрожено становништво Косова и Метохије.

Искуство, као и техничка подршка матичне француске организације допринели су брзој и успешној реализацији пројекта.

Петочлана екипа кренула је 31. марта на пут дуг преко 6500 километара. Хуманитарна помоћ састојала се од намештаја, рачунара, одеће, прехрамбених производа, играчака и спортске опреме.

У Лиону се шпанској екипи придружио Арно Гујон, оснивач организације „Солидарност за Косово“, добар познавалац прилика на Косову и Метохији и велики хуманитарни радник иза кога је већ 18 конвоја помоћи за Косово.

Хуманитарна помоћ је подељена угроженима у Лапљем Селу, Старом Грацку, енклавама у Грачаници и Косовској Каменици, фудбалском клубу општине Силово, манастиру Драганац…

Посебан поклон добила су деца у селима у околини Косовске Каменице, на истоку Косова од ученика једне основне школе у Мадриду.

Екипа хуманитараца из Шпаније и Француске обишла је и стари српски град Призрен.

„Посета овом граду нам је омогућила да боље схватимо патње српског народа. Пре дванаест година, град је бројао 30 000 хришћана, док их данас има једва 25. Мислили смо да се ситуација смирила. Али уопште није. Света хришћанска места штите полицајци и заграђена су оградом од бодљикаве жице. Ове мере опреза нису претеране. Ноћ по нашем одласку, црква Богородице Љевишке, која је уписана у листу светске културне баштине, била је мета оружаног напада“, казао је Мигел Гомез, волонтер „Солидаридад Косова“.

 

Извор: www.rts.rs

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести