СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Академичарке из Аустрије посетиле Србију

У периоду од 29. маја до 3. јуна 2012. године, Србију су посетиле академичарке из Аустрије, тачније Организација академичарки Аустрије, која окупља академичарке из 9 аустријских покрајина, а са њима су допутовали и чланови Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

На слици: Патријаршија

Путовање су организовале госпођа Јелица Димитријевић, бивши Генерални конзул Републике Србије у Салцбургу, као и мр Гордана Надлер, која је такође у Организацији академичарки Аустрије, тачније чланица њиховог огранка за покрајину Тирол са седиштем у Инсбруку. На путовање су позвале и Омладинску организацију СПО(Ј)И са којом имају одличне односе, а било је и неколико путника из Немачке и Данске.

Организација академичарки Аустрије (ОАА) допутовала је 29. маја у Београд, где су одмах обишли Скадарлију, која им се јако допала.

На слици: Призор са Калемегдана

Наредног дана, 30. маја, придружили су им се чланови СПО(Ј)И из Аустрије и Србије, који су са пријатељицама и пријатељима из Аустрије имали обилазак града Београда. Прво је посећен Калемегдан уз помоћ водича, након чега је приређен пријем за госте из Аустрије на Филилошком факултету Универзитета у Београду.

На слици: Пријем на Филилошком факултету Универзитета у Београду

На Филилошком факултету ОАА је дочекао декан факултета, госпођа проф. Александра Вранеш са својим колегама. Представљена је богата историја Филолошког факултета у Београду, као и разне везе и партнерства које факултет има широм света. Затим је уследио круг питања и одговора у којем су академичарке из Аустрије могле да се у личном контакту упознају са деканатом, а било је и конкретних разговора о могућем партнерству Филолошког факултета у Београду и Филолошког факултета у Инсбруку, што је знак да се гостима из Аустрије јако свидела посета факултета, као и домаћински пријем са српским послужењем.

На слици: Призор из центра Суботице

Истог дана, 30. маја, посећена је и канцеларија за пријем Србије у Европској унији у којој је такође приређен пријем за госте из Аустрије, где су могли да се упознају са могућностима које нуди партнерство са ЕУ Србији, али на овом место обавеза нам је да наведемо, да смо у личним разговорима са пријатељима из Аустрије могли да чујемо и аргументе против уласка Србије у Европску унију, јер неби донео очекиване резултате, који су можда понекад и преувеличани.

На слици: Призор из центра Суботице

Следећег дана, 31. маја 2012. године аутобусом се кренуло из Београда у Суботицу, где су сви могли да се упознају са лепотом најсевернијег српског града. Представници Омладинске организације СПО(Ј)И нису пропустили прилику да посете братску Светосавску омладину Суботице и Српски културни центар „Свети Сава“, тако да су председник СПО(Ј)И, Владимир Влајић и један од представника СПО(Ј)И у Србији, Иван Јовић одржали састанак са господином Мародићем, председником СКЦ „Свети Сава“, на којем су разматране могућности даљег заједничког рада и будућих посета једни другима у Суботици и Инсбруку.

На слици: Представници СПО(Ј)И са председником СКЦ „Свети Сава“, господином Мародићем

У Суботици смо се сви зајено састали са представником Војвођанских Немаца, господином Рудолфом Вајсом који је на течном немачком представио рад немачке мањине у Србији, као и сарадњу са другим мањинама и српским народом, која је на изузетном нивоу. Господин Вајс је представио бројне чињенице у вези са мањинама и Србијом, које су позитивно изненадиле госте из Аустрије, јер нису очекивали да је Србија заиста тако отворена држава у којој се сасвим природно развија заједнички живот више од 25 признатих мањина. На то су наши гости из Аустрије имали само добре коментаре и похвале, а са друге стране су се по мало и жалили на мањинску политику државе Аустрије, која није на истом нивоу, као и српска, а један од коментара био је: „Па ово је Европа у малом. Србија представља Европу каква треба да буде.“

На слици: Представници СПО(Ј)И и ОАА са господином Вајсом, представником Војвођанских Немаца

Након посете представницима немачке мањине у Србији, кренуло се ка Палићком језеру о којем су аустријски пријатељи имали само позитивне оцене и коментаре. Један професор из Немачке, који је такође путовао са експедицијом рекао је у једном тренутку: „Србија је тако дивна, мала и идилична земља. Стварно ми је жао што не долазе више људи из Аустрије и Немачке, да виде какав сте диван народ. Мораћу да причам својим студентима о овом путовању.“

На слици: Виноград винарије у Хајдукову

Након Палићког језера, пут нас је одвео до винарије „Вински двор – Хајдуково“, где су гости из Аустрије могли да учествују у дегустацији вина, која су се свидела скоро свима, те је по завршетку дегустације било и куповине разних врста вина, која ће се наћи у Аустрији.

На слици: Призор са Палићког језера

За сам крај, 31. маја, био је планиран одлазак у Салаш 137 у Ченеју, где су сви могли да уживају у српским кулинарским специјалитетима, која су се наравно свидела свима. Од кајмака, кулена , па до роштиља и традиционалних посластица. Наши аустријски пријатељи били су изненађени укусом хране у Србији, јер не само да је добра, већ је пуна укуса, за разлику од хране у Аустрији или уопште речено у западној Европи. Чак је било и потражње да се купи већа количина кајмака, а ту се створила идеја да се склопи партнерство између Привредне коморе Аустрије, чија је представница исто била на путовању, и приватника из Србије, па да се српски специјалитети извозе за Аустрију. Те вечери имали смо срећу, тако што су нас на салашу и тамбураши обрадовали, а наши пријатељи из Организације академичарки Аустрије певали су уз српске песме и осетили прави српски домаћински дух – гостопримство.

На слици: Пријем код Епископа ремезијанског Г. Андреја

Четвртог дана екскурзије, 1. јуна, посећена је Саборна Црква, као и Патријаршијски дом, где је свим присутнима предавање одржао Владика ремезијански господин Андреј. Владика Андреј је на течном немачком језику представио Саборну Цркву, као и историју Православља и Светосавља, односе између Српске православне цркве и Католичке цркве, а било је и конструктивне дискусије у којој су гости из Аустрије могли да постављају питања Владики Андреју.

На слици: Представници СПО(Ј)И са братом Милошом Стојковићем из Косовске Витине

После посете у Саборној Цркви, упутили смо се ка седишту аустријског института за економски развој, које је уједно и седиште Балкан бизнис центра, чији је председник и оснивач економиста и банкар господин Бранко Драгаш. Господин Драгаш  је свим присутнима објаснио данашњу економску и финансијску кризу, њене последице и представио је своја решења за економску кризу у Србији и у свету, што је на госте из Аустрије, међу којима је било и економиста оставило снажан утисак. Брзо је уследила дискусија о економским решењима између аустријских пријатеља и господина Драгаша, после које су уследили интеврвјуи са ТВ Руф из Петровца на Млави, која је целог дана пратила активности Организације академичарки Аустрије и Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

На слици: Пријем у Балкан бизнис центру код господина Драгаша

Тако је проведен 1. јун, а наредна два дана посетили смо јеврејску заједницу Србије, као и представнике мађарске мањине у Србији у Новом Саду, као и Петроварадин, а за сам крај екскурзије, обишли смо, у недељу, 2. јуна Храм Светог Саве, док је један део експедиције био на Светој Литургији у Земуну, коју је служио Патријарх српски господин Иринеј.    

На слици: Представници СПО(Ј)И са менаџером ББЦ, мр Миланом Ресимићем

Све у свему, може се рећи да је екскурзија у Србију са пријатељима из ОАА оставила јако позитиван утисак и на нас, а пре свега на наше аустријске пријатеље, који су лично могли да се упознају са лепотом, коју нуди наша Отаџбина, као и са нашим народом, који није дивљачки, као што западни медији често покушавају да нас представе, већ је један мали, духовни, гостољубив и културан народ, који има традицију и историју. Ова ескурзија представља један снажан корак ка циљу исправљања искривљеног рама са сликом Србије у свету и треба да буде пример свим српским организацијама и појединцима, да не седе скрштених руку и гледају како покушавају да оцрне наш народ, већ да крену у дела и доведу своје пријатеље из свих крајева света у Србију, како би се упознали са правим лицем нашег народа и наше Отаџбине!

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности