СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И спаја орлове

На слици: Представници СПО(Ј)И, отац Видослав Вујасин из Инсбрука, отац Милорад Јовичић из Аустралије (Аделајд) са Србима из Олимпијакоса после Свете Литургије

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И покренула је фудбалску секцију под именом „ФК Споји!“ у септембру 2011. године, а у припреми је пројекат под називом „Споји орлове!“ који би представљао навијачку секцију Омладинске организације СПО(Ј)И.

 

На слици: Александер Рогић из СПО(Ј)И са Новаком Мартиновићем

Пошто је дакле, један део Омладинске организације СПО(Ј)И окренут спорту и здравом начину живота, а у периоду од јуна до јула сваке године покрајина Тирол постаје место окупљања више фудбалских клубова из Европе и света са циљем да се што боље припреме за наредну сезону, чланови СПО(Ј)И одлучили су да међу спортистима, у овом случају фудбалерима, поздраве српске чланове разних фудбалских клубова.

На слици: Милош Нинковић, репрезентативац Србије и А. Рогић из СПО(Ј)И

Тако је један од координатора фудбалске секције „ФК Споји!“, Александер Рогић заједно са осталим спортски настројеним члановима СПО(Ј)И у периоду од средине јуна до средине јула месеца 2012. године посетио неколико српских фудбалера и њиховим тренинг камповима у махом туристичким местима у близини Инсбрука.

На слици: Александар Драговић, српски репрезентативац Аустрије и А. Рогић из СПО(Ј)И

Током првих посета „спајалице“ су посетиле српског фудбалера румунске Стеауе из Букурешта, Новака Мартиновића, затим српског репрезентативца Милоша Нинковића из кијевског Динама, као и репрезентативца Аустрије Александра Драговића из ФК Базел. Свима су уручени поклони Омладинске организације СПО(Ј)И у знак подршке, а са некима је остварен веома добар први контакт из којег се касније може родити и право пријатељство.

Братски грчки Олимпијакос из Пиреја и српска легија фудбалера

Почетком јула месеца у Ахенкирх, које је удаљено око 60 километара од Инсбрука, стигли су фудбалери Олимпијакоса из Пиреја, чији је спортски директор бивши репрезентативац Србије и Црне Горе, Дарко Ковачевић. За Олимпијакос играју неколико Србина, а на припремама у Ахенкирху, за чији фудбалски клуб иначе игра Александер Рогић један од координатора „ФК Споји!“, присутни су били српски репрезентативци Марко Пантелић и Љубомир Фејса, као и Никола Гулан који је из Фиорентине дошао на пробу у братски нам грчки фудбалски клуб.

На слици: Српски фудбалери Олимпијакоса после једног од тренинга – Н. Гулан, М. Пантелић и Љ. Фејса

Од првог дана успели смо да остваримо изузетне контакте не само са српским фудбалерима, већ са скоро свим члановима и присталицама грчког клуба. Тако су чланови СПО(Ј)И пропратили скоро сваки тренинг Олимпијакоса и уручени су поклони од стране наших чланова, који су били присутни и на две утакмице припремног карактера, које су одигране у близини Инсбрука, али је врхунац братских сусрета са српским фудбалерима из Олимпијакоса свакако био њихов долазак на Свету Литургију у Храм у Инсбруку, када су имали слободан дан, у недељу 15. јула 2012.

На слици: Чланови СПО(Ј)И са навијачима Олимпијакоса и тренером грчке екипе (у средини) после пријатељске утакмице са спартаком из Москве

„Легија Срба“ у Вердеру и утакмица Манчестер Сити – Динамо Дрезден

Након веома лепог периода који су „спајалице“ провеле у братским сусретима са српским фудбалерима Олимпијакоса, у Цилертал су стигли фудбалери Вердера из Бремена, а са њима и права „легија Срба“.

На слици: Филип и Владимир Влајић из СПО(Ј)И заједно са српским играчима у Вердеру – А. Игњовски, А. и П. Стевановић и З.Јунузовић

Међу играчима Вердера налазе се чак 5 српских играча, а то су Марко Арнаутовић и Златко Јунузовић, који играју за аустријску репрезентацију, затим браћа Предраг и Александар Стевановић и српски репрезентативац Александар Игњовски са којим Омладинска организација СПО(Ј)И има пријатељске односе још од 2010. године, када је млада репрезентација Србије играла квалификације за Европско првенство у близини Инсбрука. 

На слици: Срби, добродошли у Тирол на стадиону „Тиволи“ у Инсбруку

Тако смо у договору са Александром Игњовском посетили „легију срба“ у хотелу у Цилерталу након њиховог тренинга у уторак, 17. јула 2012. године. Као по обичају, уручили смо им поклоне СПО(Ј)И, разменили искуства и обновили контакте, а пријатељ Омладинске организације СПО(Ј)И, Александар Игњовски поклонио је око 150 карата са његовим потписом, за најактивније чланове СПО(Ј)И и за пријатеље организације.

На слици: Чланови СПО(Ј)И са Вујадином савићем из Динама из Дрездена после утакмице са Манчестер Ситијем

Истог дана, чланови СПО(Ј)И отишли су на припремну утакмицу између Манчестер Ситија и Динама из Дрездена и наравно, и у овим фудбалским клубовима наших играча. У Манчестер ситију српски репрезентативац Александар Коларов и млади Стефан Савић, а у Дрездену Вујадин Савић, син легендарног Душана Савића. „Спајалице“ су за ову прилику припремили велики транспарент дугачак 8 метара на којем је писало „Срби, добродошли у Тирол“, а исти су окачили у градском стадиону „Тиволи“ у Инсбруку. То су наравно запазили српски играчи, који су након утакмице дошли до чланова СПО(Ј)И, где су на кратко разменили контакте и поново им уручили поклоне од стране наше организације.

На слици: Српски репрезентативац, Александар Коларов примио поклоне СПО(Ј)И и за Стефана Савића после утакмице да Дрезденом

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И овом приликом жели још једном да се захвали свим српским фудбалерима, које смо срели у поменутом периоду, а посебно браћи из Олимпијакоса и великом пријатељу Александру Игњовском, са којима смо стекли и одржали посебне пријатељске везе. Омладинска организација СПО(Ј)И такође наглашава да ове посете нису имале циљ да се безвезе сликамо са српским фудбалерима, већ да сваком српском спортисти дајемо подршку. Сада и у будућности, без обзира за који клуб игра, без обзира колико година има и без обзира да ли је у репрезентацији Србије или не и у нади да ћемо пристојном подршком са трибина покушати да променимо слику о српским навијачима и српском народу уопште покренућемо ускоро уз Божију помоћ и званично навијачку секцију под називом „Споји орлове!“. 

Воли своје и поштуј туђе!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности