СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Започет хуманитарни пројекат у Прокупљу

 

У понедељак, 13. августа 2012. године Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И отпутовала је у село Булатовац код Прокупља са циљем да достави прву донацију за обнављање Храма Светих апостола Петра и Павла, што представља један од пет хуманитарних пројеката Омладинске организације СПО(Ј)И.

По уобичајеној пракси, тако и овом приликом, чланови СПО(Ј)И из Аустрије и Србије заједно су отишли у село Булатовац код Прокупља и доставили прву донацију у оквиру овог хуманитарног пројекта. Тако је куповином 108 џакова цемента у вредности од 81.000 РСД (700 евра) за изградњу првог дела Храма Светих апостола Петра и Павла успешно започет пројекат у општини Прокупље на југу Србије. Материјал је обезбеђен у Самосталној трговинској радњи „Тања – ТСС“ у селу Доња Трнава у непосредној близини села Булатовац.

Храм Светих апостола Петра и Павла први пут је саграђен у периоду од 1890. до 1902. године, али се због лоше изградње и незгодног терена срушио пре отприлике 30 година. Обнављање Храма у Булатовцу покренуто је од неколико мештана, а благослов је добијен од Патријарха српског Господина Иринеја. Храм Светих апостола Петра и Павла иначе окупља не само мештане села Булатовац, већ и мештане из још 3 околна села, те је завршетак обнављања од још веће важности и из тог разлога Омладинска организација СПО(Ј)И позива све људе добре воље да се придруже овом пројекту како би СВИ ЗАЈЕДНО помогли да се овај Храм у што краћем року сагради.

Током боравка у општини Прокупље „спајалице“ су посетиле и Храм Светог архангела Михаила у селу Конџељ у којем служи отац Младен Симић, захваљујући којем је Храм у Конџељу и црквено двориште са парохијским конаком веома одржано и сређено и где сваке године током лета бораве студенти из разних крајева Србије у склопу ликовне школе, која се одржава у парохијском конаку.

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И наглашава да ће се овом пројекту посветити са максималним залагањем као и осталим хуманитарним пројектима који су покренути и да ће уз Божију помоћ сваке године помагати у обнављању Храма Светих апостола Петра и Павла како би у што краћем року био поново саграђен и где ће парохијани из Булатовца и околних села моћи да се моле Богу. Омладинска организација СПО(Ј)И такође захваљује свим донаторима, подржаваоцима, саборцима и свим људима добре воље без чијих добровољних прилога неби било могуће започети овај пројекат, као и свим пријатељима у општини Прокупље који су помогли у успешној испоруци прве донације у оквиру овог пројекта.

Како радили тако нам и Бог помогао,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности