СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

МИРНОДОПСКА „ОЛУЈА“ ЗАТИРЕ СРБЕ У ХРВАТСКОЈ

БАЊАЛУКА, 23. АВГУСТА /СРНА/ – Негирање усташких злочина и умањивање броја жртава у Јасеновцу мирнодопска је „Олуја“ којом Хрватска оркестрирано затире трагове вијековног постојања српског народа у Хрватској, изјавио је Срни предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић.“У вријеме када хрватски народ и државу тресу огромни економски проблеми, очито је добродошло фокусирање на српски проблем“, каже Басташић коментаришући тврдње хрватског историчара и свештеника Стјепана Разума да је Јасеновац “великосрпски мит, а не логор у којем су током Другог свјетског рата убијани Срби, Јевреји и Роми“. 

 

Према Басташићевим ријечима, годинама су се хрватски „неоисторичари“, школовани углавном у језуитским клупама, упињали да оспоре 40.000 јадовничких и 700.000 јасеновачких жртава. То потврђује и тврдња Разума да усташе у Јасеновцу нису ликвидирале ни 82.129 људи.

„Сада када је јасно да и те умањене бројке представљају стравичну и незаобилазну мрљу на хрватској територији и историји хрватског народа, неспретно покушавају оспорити оно за шта су се сами борили и у шта су увјеравали хрватски народ“, наглашава Басташић.

Он наводи да чињеница да је историчар Стјепан Разум, не само свештеник, него и начелник у Архиву постављен уз благослов католичког бискупа, говори о наставку континуитета антисрпског дјеловања Цркве у Хрвата.

Према његовим ријечима, индикативно је, али и забрињавајуће, да се на ову нову, мирнодопску „Олују“, не осврћу стручни, историографски кругови, као ни званичници у Србији и Републици Српској.

„Проблематика Срба у Хрватској, очување њихових институција и идентитета, али и меморијализација њиховог страдања током 20. вијека на подручје садашње Хрватске, не може бити задатак и брига само Српског народног вијећа /СНВ/. То је задатак свеукупног српског корпуса“, сматра Басташић.

Хрватски историчар и свештеник Стјепан Разум је у интервјуу задарском “Хрватском листу”, под насловом “Вријеме је да срушимо великосрпски мит о Јасеновцу“, оспорава број убијених, којима се данас чак зна и име, истичући да тај број нема никаквог упоришта у стварности.

Према његовим ријечима, усташки поздрав „За дом спремни“ један је од љепших, а убраја се у хришћанске и родољубиве.

Разум је докторирао на средњовјековној црквеној историји, а струка му је архивистика. Тренутно је начелник Надбискупског архива у Хрватском државном архиву, што је мјесто на које се именује уз сагласност бискупа Католичке цркве у Хрватској.

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести