СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Ник Вујичић у Београду

Ник Вујичић, Аустралијанац српског порекла, одржаће предавања у Београду и Новом Саду, 21. и 22. септембра. Иако рођен са генетским поремећајем који карактерише недостатак сва четири екстремитета, води независан, богат и испуњен живот. Стекао је међународно признање као заговорник сопствене теорије мотивације.

Ник Вујичић држи подстицајна предавања широм света, о животу са инвалидитетом, нади и проналажењу смисла живота. Српска публика га може видети 21. и 22. септембра у Београду и Новом Саду.

 

Николас Џејмс Вујичић је рођен 1982. године у Бризбејну, као прво дете српске породице Вујичић. Рођен je с ретким тетра-амелија поремећајем. Ник нема руке од рамена, а уместо ногу има мала стопала.

 

Иако рођен без удова, његов живот, и поред великих свакодневних проблема, није спутан овим физичким недостацима.

Ник је био једна од првих особа с инвалидитетом која је интегрисана у формалну школску установу. Научио је да пише користећи два прста на једном стопалу, а компјутер користи уз помоћ посебне „прсти-пета“ технике. Савладао је и основне радње попут чешљања, бријања, прања зуба, разговарања телефоном. 

Током раног школовања доживљавао је бројне непријатности од својих вршњака због чега је био изузетно депресиван. Неколико пута је покушао да изврши самоубиство. Тешке животне тренутке превазишао је уз велику помоћ и љубав родитеља.

Одрастајући и привикавајући се на сопствене могућности Ник је схватио да његова достигнућа инспиришу многе људе. Преломни тренутак се догодио када му је мама показала чланак о човеку који пати од сличног сидрома. Тада је схватио да није једини који се мучи што му је дало надахнуће за даљи живот.

Постао је активнији и укључио се у добротворне организације прикупљајући средства за разне програме који помажу људима с инвалидитетом. Са седамнаест година је почео да држи предавања о својим проблемима и основао непрофитну организацију Живети слободно.

„Верујем да успешно живим слободан живот. Желим да и ви то осетите, без обзира на сва искушења и препреке. Пре но што започнемо наше заједничко путовање, молим вас да размислите о животним ограничењима која су вам други наметнули јер сте им то допустили. Зато помислите како би било да та ограничења не постоје. Какав бисте живот водили када би у њему све било могуће“, каже Ник Вујичић у свој књизи Живети слободно, објављеној 2010.

Дипломирао је рачуноводство и финансијско планирање. Држао је говоре у 43 земље и разговарао са више од 4.500.000 људи, а гледаност његових предавања на интернету мери се десетинама милиона посета из целог света.

Међу публиком која га је слушала били су и председници држава и пословни људи, средњошколци, особе са инвалидитетом, родитељи, деца, затвореници…

Вујичић је 2005. године номинован за награду „Млади Аустралијанац године“. Снимио је и неколико документарних филмова.

Тренутно живи у Калифорнији.

Извор: http://www.rts.rs/page/rts/ci/RTS+Satelit/story/1516/%D0%A1%D0%90%D0%A2+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/1167392/%D0%9D%D0%B8%D0%BA+%D0%92%D1%83%D1%98%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%9B+%D1%83+%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83.html

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести