СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Призивом Светог Духа започела нова школска година у Богословијама Српске Православне Цркве

Призрен – Светом Архијерејском Литургијом коју је у Саборном храму Светог Великомученика Георгија служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, члан Светог Архијерејског Синода Српаке Православне Цркве, уз саслужење Преосвећене Господе Епископа Рашко-призренског Теодосија и викарног Липљанског Јована и десет свештенослужитеља обележен је почетак нове школске године за ученике Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену.

 

У склопу Свете Литургије обављен је и чин призивања благодати Светог Духа на наставнике и ученике Богословије како би се духовно укрепили да предстојећу школску годину и узрастање у мудрости Божјој. Ученицима и њиховим наставницима Владика Јоаникије се обратио и надахнутом беседом у којој је говорио о хришћанском схватању образовања и знања. Владика Јоаникије је пренео благослов Његове Светости Патријарха српског Г.  Иринеја и Светог Архијерејског Синода и указао на значај труда Епископа Теодосија, ректора Богословије, у обнови ове древне црквене школе.

Владике и свештенство су потом заједно прошетали улицама Призрена и посетили просторије Богословије где су их дочекали наставници у ученици Богословије. Ових дана се окончавају радови на две нове зграде у комплексу Богословије које ће бити стављене у пуну функцију већ у току месеца септембра. Почетак школске године за призренске богослове, којих сада има укупно 24 (11 ученика другог разреда који су у Призрену завршили претходну годину и 13 ученика првог разреда), обележен је поласком у први разред основне школе Милице Ђорђевић, најмлађе призренке, која је почела да похађа истурено одељење школе у Ораховцу. Милица, једини ученик ове мале школе која ради у просторијама парохијског дома уз храм Светог Ђорђа, добила је и првог учитеља, Вука Даниловића, пореклом из Дечана.

Владика Теодосије се обратио и медијима након Литургије нагласивши да је први разред ове године уписало тринаесторо ученика, тако да ове године наставу похађа укупно 24 ђака призренске Богословије. „Ово је за нас веома значајно јер смо наставили оно што смо започели прошле године. Број ђака се увећава. Ове године имамо и два обновљена објекта, и створени су услови за рад два разреда Богословије у Призрену“, казао је Владика Теодосије.
Епископ рашко-призренски истиче да је велика радост и то што је Призрен добио  одељење основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Ораховца, где ће наставу похађати само једна ученица. „Мала Милица Ђорђевић, једино српско дете у Призрену, пошла је у школу. Она је добила и свог учитеља – Вука Даниловића из Дечана, тако да, поред Богословије, сада имамо и основну школу. За почетак ту школу похађа само Милица, а  надамо се да ће она ускоро добити другове и другарице, ако Бог да.“

Владика је закључио: „Призрен наставља да живи. Из године у годину, осећамо да се све више обнавља живот Срба. То није бројчано, односно квантитативно видљиво, али што се тиче квалитета живота и садржаја, мислим да Призрен много добија. Ми смо кренули ситним али сигурним корацима и надамо се да ћемо сваке године имати све садржајнији живот. Најбитније да Призрен почиње духовно да живи“, наглашава Владика.

Извор: www.spc.rs

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести