СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Србско сабрање Баштионик из Бања Луке у Јасеновцу

У организацији Светосавске омладинске заједнице епархије Бањалучке, чланови Србског сабрања „Баштионик“, у четвртак, 13. септембра 2012. године посјетили су манастир Јасеновац у истоименом мјесту у Хрватској, у  Славонској епархији – на дан када се наша Света црква молитвено сјећа Светих мученика Јасеновачких.

 

Јасеновац, симбол српског страдања у протеклом вијеку, добио је манастир 2000. године када је о Ваведењу Пресвете Богородице одлуком епископа Славонског Саве, комплекс парохијске цркве рођења Светог Јована Претече и Крститеља проглашен манастиром. Данас је манастир Јасеновац привремено сједиште епархије Славонске.

Чланови Сабрања посјетили су и Доњу Градину која се налази на десној обали Саве у Републици Српској, а била је саставни дио комплекса усташког логора Јасеновац. Према процјенама, од око 700.000 побијених у комплексу концентрационог логора Јасеновац. у Доњој Градини је побијено више од половине логораша – око 370.000!

На мјесту логора, у близини хумки страдалника и казана у којима су усташе правиле сапун од људских остатака – прислужене су свијеће за покој душа ових светих мученика.

Србско сабрање Баштионик

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести