СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Карађорђев куп у Аустралији

Двадесет четврти Kaрађорђев куп у фудбалу одржаће се у Аустралији, од 28. – 30. септембра. Домаћин је Спортски и културни клуб „Србија“ где игра екипа Белих орлова. Поред такмичарског дела, одржаће се и културно – уметнички програм.

Двадесет четврти Карађорђев куп у фудбалу одржаће се од 28. – 30. септембра у Перту, у Аустралији. Домаћин овогодишњег такмичења је Спортски и културни клуб Србија из насеља Дианела у западној Аустралији и њихов фудбаски клуб Бели Орлови.

Очекује се да ће на овогодишњем турниру учествовати рекордан број екипа из свих крајева Аустралије. Овај турнир за аустралијску српску заједницу има велики значај, јер се поред такмичарског одржава и културно-уметнички програм, што је прилика за дружење многих Срба из Аустралије.

Свечано отварање турнира и жребање одржаће се 28. септембра. Квалификације и четвртфинални мечеви су 29. септембра, а полуфинални и финални меч је планиран за 30. септембар.

knj.vece250.jpgДо сада је десет екипа потврдило учешће на Купу: Woodville White City (SA), Belgrade Generals (SA), Springvale White Eagles (VIC), Noble Park Drina (Vic), Fitzroy City Serbia (Vic), Westgate Sindjelic (Vic), White City Sydney (NSW), Liverpool Krajina (NSW), Maddington Eagles (WA) i домаћини Dianella White Eagles (WA).

Први Карађорђев куп је одржан 1987. у Сиднеју, а први домаћин био је ФК „Авала“ (данашњи Бели орлови) на свом стадиону у Бониригу, који ове године неће учествовати на такмичењу. Домаћин је био и први победник.

Домаћин следећег Купа је Fitzroy City Serbia која 2013. слави пола века постојања и важи за најстарији српски клуб у Аустралији, а 2014. Синђелић који обележава 30 година постојања. Оба клуба су из Мелбурна.

До сада су најуспешније екипе Синђелић из Мелбурна, Бели орлови из Бонирига и Бели орлови из Кизбора, који су Куп освојили пет пута.

Организацију Карађорђевог купа помогло је и српско фолклорно друштво Коло из Перта. Коло је организовало хуманитарну забаву на којој је прикупљено 5.095 долара.

Поводом одржавања Карађорђевог купа, 30. септембра Књижевни клубСаборник из Перта организује књижевно вече српских писаца Аустралије.

На програму је представљање књиге Драгољуба Збиљића „Латиничење Срба“, наступ српских писаца Аустралије, као и наступ музичара из Перта.

 

Извор: www.rts.rs

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести