СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Конференција Савеза Срба у Аустрији

У Бечу је одржана Прва конференција Савеза Срба у Аустрији са представницима Срба из свих аустријских покрајина. Донесене су јединствене одлуке и постављене заједничке смернице за политичко и културно деловање. Срби у Аустрији трагају за партнерима који ће српску заједницу третирати као политички потенцијал.

Прва конференција Савеза Срба Аустрије постигла је жељени циљ и резултирала новим пројектима за све Србе који живе у Аустрији.

 

Конференција Савеза Срба у АустријиПредставници Срба из Тирола, Салзбурга, Ворларлберга и осталих регија представили су се учесницима конференције и показали јединство у плановима за 2013. годину. Заједнички циљ је да институције Аустрије постану прави партнери српској заједници у Аустрији.

Ово је велики подухват који су на себе преузели интелектуалци, студенти, културно уметнички радници, новинари и чланови српских друштава и клубова исељеника, на челу са кровном организацијом Срба у Аустрији, каже за Програм за дијаспору Александар Михаиловић из Инсбрука.

На конференцији је постављена је платформа деловања Срба у Аустрији на „један модеран начин и кроз директно питање Аустријским властима – да ли желе да Срби који су добро интегрисани у Аустријско друштво, утичу и на формирање власти после избора у овој земљи“.

Срби у Аустрији сами желе да пруже одговор на ово питање, стоји у саопштењу са Конференције.

Ако у Аустрији живи преко 250 хиљада Срба, од чега је тридесет посто већ примило Аустријско држављанство, рачуница показује да преко 70 000 Аустријанаца српског порекла може да има једно или више места у парламенту где би штитили права свих Срба у Аустрији, а може чинити и коалицију са неким политичким фракцијама.

Срби у Аустрији трагају за партнерима који ће српску заједницу третирати као политички потенцијал. Уједно имају намеру да прошире своје деловање на промоцију културе, обичаја и традиције. Поред традиционалних смотри фолклора, у плану су и организација фестивала српског филма, концерти српских студената музике, ликовне колоније широм Аустрије и књижевне вечери.

Платформу деловања уобличило је и Удружење привредника и занатлија из Тирола које је као новоосновано тело у оквирима Заједнице Срба Тирол, изнело своје циљеве. Поред политичког деловања, ставили су у први план пласман производа из Србије и Републике Српске на територији Аустрије, као и проналажење заинтересованих инвеститора који би улагали у српску привреду.

Закључак конференције је да се потенцијал и снага српске заједнице у Аустрији усмери ка заједничком циљу и да се на том путу истраје.

У дискусији су сви учествовали, а пројекте су изложили Дарко Марков (уметник), Ђуја Тешановић (посланица градске скупштине у Салцбургу), проф. Срђан Мијалковић (председник СКПД „Просвјета“), пројектни тим Заједнице Срба Тирол – Милан Нешић, Александар Михаиловић, Недељко Вучковић, Звезданка Стојановић – Дака (књижевник), Вера Марјановић (новинар), Ранка Савић – Чергић (председница Заједнице српских клубова Доње Аустрије), Милорад Самарџија, Жељко Гајић.

Конференцији је присуствовао и Милован Божиновић, амбасадор Србије у Аустрији са колегама, Младен Филиповић, директор представништва Републике Српске у Бечу, велики број српских интелектуалаца у Аустрији, као и представника Заједнице Срба и српских клубова из свих покрајина Аустрије.

„Ми смо почаствовани и задовољни, јер је ово први корак ка новом времену за Србе у Аустрији. Начинили смо помак ка циљу коме одавно стремимо и за који већ одавно правимо планове. Данас је направљен први корак и нећемо чекати да и ово буде мртво слово на папиру. Верујем да ћемо већ на следећој конференцији у јануару 2013. у Салцбургу имати прилику да видимо и прве резултате нашег рада“, рекао је Зоран Алексић, председник Савеза Срба Аустрије.

Бобан Ђурић, секретар Савеза Срба у Аустрији је рекао да је одушевљен што су добили подршку свих српских интелектуалаца широм Аустрије, као и студената који су се укључили, јер је на њима будућност коју треба градити.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/%D0%92%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/1213798/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B0+%D1%83+%D0%90%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B8.html

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести