СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Предавање проф. др Рорбаха на промоцији најновијег издања часопоиса „Споји!“ у Инсбруку

(Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

У суботу, 24. новембра 2012. године, на дан Светог краља Стефана Дечанског у Инсбруку је у организацији Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И уз пријатељску подршку КУД-а „Острог“ одржано предавање проф. др Волфганга Рорбаха у оквиру промоције најновијег издања Информативног и интеграционог часописа „Споји!“, иначе, првог српског омладинског часописа у Аустрији и Швајцарској.

Предавачко вече је одржано у просторијама КУД-а „Острог“ уз присуство значајног броја гостију из разних српских удружења и клубова, као и појединаца из покрајине Тирол.

 

(Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

Проф. др Волфганг Рорбах, велики пријатељ српског народа, који у себи носи корене аустријског и српског народа, говорио је већ трећи пут на позив Омладинске организације СПО(Ј)И. Ове вечери тема су биле Новине сербске, као прве српске новине уопште, које су у 18. веку настале у Бечу, а о којима је проф. Рорбах писао у оквиру рубрике КУЛТУРА, најновијег издања часописа „Споји!“, које за главну тему има борбу против беле куге, док је наслов новог издања „ГДЕ СУ СРПСКЕ БЕБЕ?!“.

(Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

Предавачко вече је отворено обраћањем Владимир Влајића, председника и једног од 9 оснивача Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, који је свим присутнима укратко представио најважније детаље везане уопште за часопис „Споји!“, као и о најновијем, четвртом, издању у детаљу:

Информативни и интеграциони часопис „Споји!“ настоји да информише српску омладину у расејању и у Отаџбини о горућим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи православну веру, али не само омладини већ и оним мало старијима и искуснијима међу нама.

36 Промоција најновијег издања часописа „Споји!“

(Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

Из тога произлази да је часопис „Споји!“ још једна додатна могућност којом је Омладинска организација СПО(Ј)И од тренутка стварања часописа појачала и проширила борбу за очување српског националног, културног и духовног идентитета у расејању, баш као и његова братска удружења и пријатељске организације које су помогле овај пројекат, али и оне које ће тек помоћи и укључити се.

Часопис „Споји!“, који се штампа у традиционалној српској штампарији „Стојадиновић“ у Петровцу на Млави, излази два пута годишње и то увек о православним празницима, а важно је и напоменути да се куповином једног часописа по донацији од најмање 5 евра пружа директна подршка хуманитарним акцијама, које организује Омладинска организација СПО(Ј)И на просторима бивше Југославије заједно са својим братским организацијама, које су такође укључене у овај пројекат – Хуманитарна организација „Срби за Србе“ и СПКД „Просвјета“ из Беча.

55 Промоција најновијег издања часописа „Споји!“

На слици: Додељене захвалнице Александру Михаиловићу, педагогу и уметнику Звонку Димитријевићу, Дејану Радојевићу, КУД-у „Острог“, КСК-у „Петар Кочић-Змијање“ и КСУД-у „Братство“, подржаваоцима часописа „Споји!“ (Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

Најновије, тј. четврто издање часописа „Споји!“, које се бави проблематиком беле куге, изашло је на Аранђеловдан, 21. новембра 2012. године у тиражу од 1.000 примерака и може се добити у Храмовима СПЦ у српском расејању и у Отаџбини, као и путем наруџбине електронском поштом на casopis.spoji@gmail.com.

Речено је и да се ради о једним од кључних и преломних питања, али нажалост тренутно и о једним од највећих проблема српског народа данас – о изумирању нашег народа, као и да се овим издањем покушава да се скрене пажња на тај проблем и да се понуде одговори и решења на питања попут „Где су узроци и како се можемо супротставити белој куги? Да ли су Срби народ који нестаје? Живот или смрт? Српска породица, некад и сад?“.

64 Промоција најновијег издања часописа „Споји!“

На слици: Додељене плакете са ликом Карађорђа, Његоша и Светог Саве Младену Савићу, Марјану Јовановићу, Јелени Радисављевић, Милици Радојевић и Александру Рогићу, најактивнијим члановима у периоду од маја до августа 2012. године (Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

Након тога је проф. др Волфганг Рорбах, чији је отац Аустријанац, а мајка Српкиња, говорио о првим српским новинама уопште, које су под називом „Новине сербске“ настале у 18. веку управо у Бечу. Господин Рорбах је објаснио, да су тадашњи издавачи на почетку имали проблема, јер наше занатлије, које су се још од 1683. године насељавали у Беч, нису много читали. Затим су унешене нове тематике, које су говориле о разним занатима, као и разни огласи наших занатлија, али и разне вести из других европских земаља попут Француске или Велике Британије, те се пробудило интаресовање међу Србима у Аустрији за читањем Новинама сербских.

73 Промоција најновијег издања часописа „Споји!“

На слици: Додељене плакете са ликом Карађорђа, Његоша и Светог Саве Гордани Пазуревић, Александру Рогићу и Стефану Андрићу, најактивнијим члановима у периоду од септембра до децембра 2012. године (Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

 

Проф. Рорбах је такође објаснио да не може свако да студира или да постане интелектуалац, али да то није ни нужно потребно, јер су на пример пекари или грађевински радници потребни сваки дан, док је професор само потребан док је појединим групама у друштву интересантан. Међутим, не смемо да престанемо да радимо сваког дана на себи, како неби „подивљали“, јер заправо онај, који заборави свој језик, своје писмо, културу, традицију и историју, може постати „дивљи“. Зато је јако важно да читамо, што више и да се увек присећамо своје прошлости и светлих примера српског народа, попут Николе Тесле, Вука Караџића, Доситеја Обрадовића и многих других и да учимо од њих и да се никада не требамо стидети нашег српског порекла. Онај који нема прошлост, тај нема ни будућност, а многи наших славних предака су били грађани света, радили су и студирали у Америци, Аустрији и другим земљама, али се никада нису стидели свог српског порекла и зато су додатно били цењени међу својим професионалним колегама у свету.

83 Промоција најновијег издања часописа „Споји!“

На слици: Додељене плакете Марјану Јовановићу и Горану Марковићу, најефикаснијим играчима „ФК Споји!“ у сезони 2011/2012 (Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

Проф. Рорбах је такође изнео и неколико предлога и савета Омладинској организацији СПО(Ј)И и њеним пријатељским организацијама, које су укључене у овај културно-просветни пројекат, како би часопис „Споји!“ у будућности постао још успешнији и читанији, а поред тога је причао и о свом личном аустријско-српском пореклу, о његовој животној причи и одговарао је на неколико веома интересантних питања из публике.

 

Као завршна тачка предавачке вечери уследила је додела захвалница, удружењима и појединцима који су помогли најновије издање часописа „Споји!“, како у финансијском, тако и у практичном смислу, као и додела плакета најактивнијим члановима Омладинске организације СПО(Ј)И у 2012. години и најефикаснијим фудбалерима фудбалске секције „ФК Споји!“ у сезони 2011/2012. Проф. др Волфгангу Рорбаху, цењеном пријатељу Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И је уручена захвалница за свеукупни труд у остварењу циљева СПО(Ј)И.

91 Промоција најновијег издања часописа „Споји!“

На слици: Додељена плакета великом пријатељу Омладинске организације СПО(Ј)И, проф. др Волфгангу Рорбаху (Фото: Јелена Радисављевић / СПО(Ј)И)

Он се након уручивања захвалнице веома обрадовао и захвалио свим присутнима уз обећање да ће и даље радити на одржавању добрих односа између аустријског и српског народа, које обоје носи у себи, поручивши свима, да не смемо дозволити да се српски народ и даље дели и раздваја, већ да тражимо тачке које нас спајају и да будемо сложни, јер само тако можемо остварити циљеве, којима тежимо.

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И овом приликом још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима и гостима, који су својим присуством увеличали последње предавачко вече наше организације у 2012. години у Инсбруку, у нади да ћемо се ускоро поново видети на једној од следећих активности Омладинске организације СПО(Ј)И.

 

ИЗАБЕРИМО ЖИВОТ,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Повезани линкови:

 

 

 

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности