СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ЗАЈЕДНИЦА СРБА ТИРОЛ

****************************************************************

Основан Клуб уметника у Инсбруку – 22.01.2013.

tirol527.jpg

У аустријском граду Инсбруку је основан „Клуб уметника и знаменитих Срба Тирола“ са намером да представља српску уметност, културу, традицију и ради на повезивању овог дела дијаспоре са матицом. Тим поводом је отворена изложба слика академског сликара Звонка Димитријевића.

 

У главном граду аустријске покрајине Тирол, Инсбруку, 19. јануара је основанКлуб уметника и знаменитих Срба Тирола. Удружење има за циљ представљање уметности, културе, традиције, обичаја, као и рад на повезивању овог дела дијаспоре са матицом, јавља за Програм за дијаспору РТС Александар Михаиловић из Заједнице Срба Тирол.

Чланови клуба су привредници, уметници, доктори, једном речју група ентузијаста, Срба пореклом из Србије, Републике Српске и Хрватске.

Свечаност је улепшала студенткиња музичке академије Моцартеум у Инсбруку, Тијана Милићевић, а отварена је и изложба слика академског сликара Звонка Димитријевића из Инсбрука, чија ће поставка наредна два месеца красити просторије клуба.

Тим поводом је Хајнрих Холцер Хајнци, Аустријанац ожењен Српкињом, за све присутне припремио специјалну закуску.

Свечаном отварању изложбе и свечаном делу Оснивачке скупштине овог удружења поред чланова који су пореклом из Србије и Републике Српске, а који су на привременом раду у овом делу света, присуствовали су и представници градске управе града Инсбрука и представници државне управе из Словеније као и многобројни Аустријанци. 

„У нади да ћемо остварити зацртане циљеве и кроз једно овакво удружење приближити народе, који живе заједно у овом делу Тирола, данас смо добили удружење не само за неговање традиције, већ и за остварење многих заједничких пројеката са домаћим становништвом. Имамо жељу да заједно са братским клубовима кроз Заједницу Срба Тирол покажемо нас и наш народ у правом светлу. Драго ми је да је велики број наших земљака прихватио ову организацију и да жели да се ујединимо на путу ка реализацији задатака и остваривању циљева“, рекао је на том скупу Милан Нешић, менаџер овог удружења.

Извор: www.rts.rs


Почасни члан Заједнице Срба у Тиролу – 14.12.2012.

Intervju Christoph Kaufmann527.jpg

Заменик градоначелника града Инсбрука Христоф Кауфман постао је почасни члан Заједнице Срба у Тиролу. Кауфман је својом подршком и сарадњом са овом српском организацијом заслужио тај статус. У свечаној сали Градске управе Инсбрука Кауфману су уручене захвалнице за допринос у раду и ангажовање у оквирима Заједнице Срба у Тиролу у 2012. години. 

Заједница Срба Тирол је ових дана добила новог почасног члана. Заменик градоначелника града Инсбрука Christof Kaufmann је личност која је пуно пута помогла манифестације и била потпора пројектима који су у овој години постављени, јавља Александар Михаиловић за Програм за дијаспору РТС.

Христоф Кауфман је лично предао своју приступницу у чланство заједнице на позицију почасног члана овог удружења 2012. године.

У свечаној сали Градске управе и кабинета Градоначелника града Инсбрука у присуству новинара, председник Заједнице Срба Тирол Гостимир Марић и секретар Александар Михаиловић су уручили заменику градоначелника Христофу Кауфману захвалнице за допринос у раду и ангажовање у оквирима Заједнице Срба у Тиролу у 2012. тој години, као и захвалницу кооресподенту испред Градске управе, дами српског порекла, Славици Рајић.

Затим се приступило свечаном потписивању приступнице у Заједницу, чиме је Кауфман постао члан једног удружења за које можемо рећи да има веома интегрисано чланство, преко 30 % Аустријских држављана српског порекла, а које чува традицију, обичаје и културу Срба и српског народа.

„За мене је ово свечани чин и ја сам почаствован да могу постати члан једног удружења које има праве циљеве и са којим сам се упознао у години за нама и стекао јако лепо мишљење о људима из Ваше земље. И до сада сам имао доста пријатеља из Србије, а од сада сам и сам део једне такве заједнице где сам се у клупским просторијама свих клубова осећао као код куће и веома пријатно.

У години за нама, фасцинирале су ме акције и манифестације које су управа и чланови ове заједнице организовали, а под мотом Волим своје, поштујем туђе. Схватио сам да су то људи добре воље, који сарађују са свим институцијама и удружењима веома добро и то ми је било прави показатељ ко су и како раде. Са њима сам поставио циљ да као град Инсбрук који је отворен за све добронамерне људе и ова организација буде таква и да заједно градимо пријатељство међу народима који овде живе и раде.

За заједницу моје присуство је сигурно значајно јер ћемо заједно радити на пројектима од широког друштвеног значаја, као и на акцијама у којима желим помоћи да Срби који овде живе и раде имају осећај да су у својој кући. Моја још неостварена жеља је да посетим Србију, јер о Србији знам само из књига и филмова. Али сада сам задао себи задатак да идуће године посетим Србију са пријатељима из Заједнице Срба у Тиролу“, рекао је заменик градоначелника.

„Нама је припала велика част да веома важна особа за град Инсбрук и покрајину Тирол, данас отворено каже да је у нашим просторијама и на нашим забавама и акцијама, као код куће. Ту не требају никакве речи, већ само једна велика срдачна добродошлица у удружење које гаји традицију и ради на очувању обичаја и презентацији културе, као и интеграцији Срба са другим народима“, рекао је, између осталог, Гостимир Марић, председник Заједнице Срба Тирол.

Председник Заједнице Марић и пројектни менаџер-секретар Заједнице Срба Тирол, заједно са новим чланом ове заједнице, замеником градоначелника Христофом Кауфманом, поставили су платформу за Удружење привредника и занатлија Србије и Аустрије у срцу Тирола у Инсбруку, о чему ће први резултати бити видљиви већ у наредној години.

 

Извор: www.rts.rs


ФОЛКЛОРОМ ЗА ЗДРАВЉЕ – 08.12.2012.

Заједница Срба и српски клубови у Тиролу су организовали смотру фолклора и традиционалне етно музике, драмске и литерарне уметности, под називом „Фолклором за здравље – традицијом против сиде“.

Folklor527.jpg

Заједница Срба и српски клубови у Тиролу организовали су смотру фолклора и традиционалне етно музике, драмске и литерарне уметности, под називом „Фолклором за здравље-традицијом против сиде“, јавља Александар Миахиловић из Инсбрука за Програм за дијаспору РТС. 

У данима када је Светска здравствена организација обележавала недељу борбе против сиде, Заједница Срба Тирол је покренула смотру на којој је показала да je српски народ спреман да се боре против великог зла данашњице.

Заједница Срба Тирол је заједно са градским властима града Инсбрука и организацијом AIDS-Hilfe Tirol (Организација за заштиту здравља и борбу против СИДЕ) организовала смотру фолклора и уметности на којој су учествовали чланови КУД Острог и КСУД Братство из Инсбрука, затим КУД Петар Кочић-Змијање из Фигена и КУД 25. мај Ватенс.

Dramskasek.BRATSTVO527.jpg

Гости манифестације су били чланови плесне школе Полај, носиоци титуле светског првака у модерним плесовима који су изазвали посебну пажњу наступом на сцени.

Комплетан програм зачињен је литерарним радовима деце која одрастају и школују се у дијаспори, која су својим песмама о зими и о земљи одакле им родитељи потичу разгалила и натерала публику на громогласан аплауз.

На крају програма глумци аматери из КСУД Братство су на свој начин обрадили позоришни комад, као и монолог талентоване Марјане Томић (из клуба Петар Кочић). То су осмислили чланови Студија Виал-мп из Инсбрука, Миљанка Јоњић, Зорица Ђорђевић и Александар Михаиловић .

Светска здравствена организација је са ове манифестације добила писмо подршке које је заједница Срба упутила заједно са AIDS-Hilfe Tirol и на тај начин се уврстила у борце против сиде и очување здравља.

Плакати, флајери, разне публикације и стручни савети били су доступни младима којима о овој теми треба посветити посебну пажњу.

„Заједница Срба Тирол, је на овај начин показала колико мислимо на будуће генерације, јер најбитније је здравље и треба га чувати. А свима који су учествовали у нашим успесима смо се на један скроман начин захвалили и кроз уручене плакете им одали признање за ангажовање у 2012- тој години.

Видно је колика је свест и жеља Срба у овом делу дијаспоре ка заједничком раду и циљу, да се на што је бољи начин презентујемо и промовишемо не само у Аустрији већ свуда у свету. Своје одушевљење виђеним нису крили ни Аустријанци што се видело у Сали. Чак нам је и докторка Доморатски, која је по први пут имала сусрет са заједницом Срба изразила своје дивљење што смо тако организовани и спремни да хумано наступимо.

Пренела нам је искрене честитке и рекла да ће у допису Светској здравственој организацији овај догађај бити оцењен највишом оценом, што за нас представља велику част и задовољство“, речи су чланова управе Заједнице Срба Тирол, који су дали саопштење за јавност по завршетку манифестације.

За свој рад и успехе ове захједнице у 2012. тој години похваљени су Гостимир Марић, Гојко Савић, Александар Михаиловић, Момир Грујић (управа Заједнице Срба Тирол), Бране Санчанин и Драган Филиповић (клуб Острог), Станислав Лакић (клуб Петар Кочић), Дејан Србуловић (КУД 25. мај), Споменка Милојковић (клуб Братство), Новица Ракић (клуб Точак), затим академски сликар Звонко Димитријевић, књижевница Звезданка Стојановић Дака, Индира Икотић, дечији рецитатор Софија Милекић, глумац аматер Марјана Томић, Милан Нешић, Недељко Вучковић, као и почасни чланови Бранко Милутиновић, Синиша Ракић и Милорад Торлаковић.

Плакете су уручене и Аустријанцима који су помогли активност Заједнице а то су Плесна школа Полај на челу са господином Фери Полајем, затим др Доморатски, Славица Рајић и Христоф Кауфман, заменик градоначелника града Инсбрука који је проглашен почасним чланом Заједнице Срба Тирол.

Извор: www.rts.rs


 

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести