СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ПОМЕН: Богомир Градишник

На слици: Чланови Омладинске организације СПО(Ј)И са госпођом Ангелином Андровић Градишник и господином Богомиром Градишником, 2. фебруара 2011. године у Инсбруку

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се сећа свог подржавалаца, господина Богомира Градишника, који се упокојио у 91. години, а којег смо упознали почетком фебруара 2011. године, када смо помагали на штанду његове супруге, госпође Ангелине Андровић Градишник. Он је од тада у неколико наврата пружао финансијску подршку за рад наше организације, као и појединим хуманитарним акцијама наше организације на Косову и Метохији и због тога ћемо му остати заувек захвални!

Његовој супрузи, српској уметници, госпођи Ангелини Андровић Градишник, као и његовој породици изражавамо најискреније саучешће!

ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ!

 


 

Велики хуманиста и један од водећих бизнисмена у Немачкој родом са подручја бивше Југославије Богомир Градишник упокојио се у Оберурселу у 91. години.

Франкфуртски хуманитарци га се сећају са скупштина Српског хуманитарног фонда као највећег добротвора ове некадашње установе. Словенац, ожењен Ангелином из Паштровића од познате свештеничке породице Андровића (јунака које је Стјепан Митров Љубиша поредио са Обилићима) задужио је многе наше невољнике: ратну сирочад, инвалиде и прогнанике без крова над главом као и институције Српске православне цркве.

Његове донације, по правилу наменске, прелазиле су тада и 50.000 немачких марака годишње, а понекад и читавих 100.000!

Старији франкфуртски Срби га памте и по једном несвакидашњем догађају: пр почетка рата у франкфурту је одржан скуп групе Срба из дијаспоре са Томиславом Карађорђевићем, Радованом Караџићем, Биљаном Плавшић, Драганом Драгојловићем и још неколико гостију.

После обраћања гостију из матице, скупу се обратио и Богомир Градишник и упозоравајући Србе на њихове нереалне представе о светским токовима и могуће последице таквих процена. Десетак година доцније његове прогнозе су се обистиниле. Ми смо их тада сви одреда пречули.

Развој догађаја је показао да то није била придика арогантног Словенца, него искрено упозорење осведоченог српског пријатеља. Председник Војислав Коштуница одликовао је Богомира Градишника Орденом заслуга за Југославију.

Урна са пепелом покојног Градишника биће положена сутра на Старом гробљу у Оберурселу (Süd) у 11 часова (Geschnister Schollstr.).

 

Извор: www.vesti-online.com (20.12.2012.)