СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Београд буди Србију

Пројекат „Београд буди Србију“ je започет пре неколико месеци у селу Кржава код Крупња. Пример је за све Србе у расејању како да своја имања у Србији претворе у туристичко-спортско-пољопривредне целине и запосле локално становништво. Аутори овог пројекта су Манојло Манојловић, који више од 50 година живи у Канади и Војислав Јаношевић из Београда.

 

Пројекат Београд буди Србију je започет пре неколико месеци изградњом Родне куће Манојловић, у селу Кржава код Крупња. Иницијатори и аутори овог пројекта су Манојло Манојловић, који више од 50 година живи у Канади и Војислав Јаношевић из Београда.

krzava 527.jpg

Овај пројекат би требало да мотивише грађане Србије који живе у иностранству да своја (напуштена) родна имања у Србији, у сарадњи са властима Србије и локалним становништвом, претворе у самоодрживе туристичко-спортско-пољопривредне целине које би запошљавале локално становништво.

У засеоку Дробњаци у селу Кржава код Крупња недавно је најављено пролећно отварање Родне Куће Манојловић. Част је припала КУД-у Диоген из Сурчина који је са своја три ансамбла у излетнчком дану посетио Спомен обележја, Музеј Текераш и Мачков Камен, комплекс Родне куће Манојловић, а затим у Дому културе приредио, заједно са крупањским КУД-ом Мића Тадићконцерт народних игара и песама.

„За протеклих пола године око 60 пута сам ишао у Кржаву која је удаљена 130 км од Сурчина. Почело је као спасавање од рушења, а претворило се у стваралачки рад. На имању од око 2 хектара са 40 ари малињака и 40 ари букове шуме изградили смо приступни пут и избушили бунар пијаће воде. Изграђена су три функционална објекта, као и летњиковац, пећ за печење хлеба и меса…“, каже Војислав Јаношевић.

У плану је Библиотека проверених вредности са око 1000 књига, која ће служити и као простор за одржавање културно-уметничких програма.

Отварање се очекује на пролеће.

 

Извор: РТС