СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

НОВИ САД: ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „МОЈЕ ЈАДОВНО“

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе «Моје Јадовно» , у четвртак, 10. јануара 2013. у 19.00 часова у Културном центру Новог Сада, клуб трибина младих, Католичка порта 5.

Изложба ће бити постављена до 28. јануара 2013.

Прва изложба 71 годину након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, биће постављена у Културном центру Новог Сада.

Посјетиоци изложбе , за које претпостављамо да не знају готово ништа о величини и  бруталности злочина у поменутом комплексу логора, добиће прилику да се упознају са  свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у којем је то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историјских извора и истовремено је путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа меморијализацији значајних догађаја, који карактерно одређују идентитетско-судбинске детерминанте једног колективитета.  

Изложба је истовремено и предмет сталне интеракције прошлости и људи који се њоме баве са научног становишта, али и просјечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакције и одјеци изложбе веома значајни“ , наводе организатори из Удружења студената историје ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракција ствара једну нову димензију изложбе која ће са новим мјестима излагања донијети и нове  реакције и одразе, који су саставани дио настојања да се у стручну и јавност уопште унесе премиса о значају формирања колективног памћења на страдале претке,као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.  

 Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије, али и фотографије  преживјелих чланова њихових породица склопљене у јединствене животне приче опомињу нас да је човјек као личност и његова породица, нажалост основна јединка овог страшног злочина, којој морамо посветити највећу пажњу, да се, између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако, је имао и своју идеолошку припрему као претходницу и она заузима један значајан дио у изложбеној концепцији, као и вријеме послије злочина у бившој Југославији, гдје можемо видјети један идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

    Ово су само неки од више дијелова који чине изложбену поставку „Моје Јадовно“ као цјелину и који се најбоље „преживе“ и саосјете приликом посјете и прегледа изложбе. Јадовно никако није ни по свом обиму, ни по карактеру локално стратиште, па тако  и ова изложба  „креће на пут“, прво у Нови Сад и Београд а касније и до неких других регионалних дестинација, иза којих ће како је планирано, доћи на ред и оне међународне, јер је јадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.  

 

Aутори: Предраг Лозо, Драгослав Илић, др Душан Басташић 

Организатори изложбе: Удружење грађана Јадовно 1941. Бања Лука и Културни центар Новог Сада 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/naslovna-katalog001.jpg

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести