СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Европска смотра фолклора у Нишу

Осамнаеста Европска смотра фолклора дијаспоре ће се одржати од 17. до 19. маја у Нишу. Око 2000 младих из 50 ансамбала показаће своје фолклорно умеће. Ова смотра одржаће се у оквиру званичног обележавања 1700 година Миланског едикта.

Осамнаеста Европска смотра фолклора дијаспоре ће се одржати од 17. до 19. маја у Нишу. Организатор је Савет европске смотре, као и овогодишњи домаћини, Студентски културни центар Ниш, фолклорни ансамбл Оро у сарадњи са Туристичком организацијом Ниша, под покровитељством Града Ниша.

 

У Ниш ће доћи више од 50 ансамбала, односно преко 2000 младих људи, и то у години када се обележава 1700 година Миланског Едикта.

Учесници ће доћи из Италије, Немачке, Француске, Аустрије, Румуније, Мађарске, Хрватске, Републике Српске, Швајцарске, Словеније и Црне Горе. Ову манифестацију редовно прати око пет хиљада људи који живе и раде у иностранству.

Европска смотра фолклора дијаспоре окупља младе фолклорце српског порекла који живе у целој Европи. Она представља финале такмичења фолклорних ансамабла у земљама дијаспоре који окупљају наше људе и негују традицију и фолклор земље из које потичу.

У земљама српске дијаспоре се сваке године одржавају такмичења фолклорних ансамбала, а најбољи ансамбли учествују на завршној смотри која се сваке године одржава у другој земљи. 

У плану је да учесници обиђу културно-историјске споменике у Нишу и околини.

 

Извор: www.rts.rs