СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

„FC Sans Papiers“ победник другог по реду 1. интеграционог турнира у фудбалу на песку у Инсбруку

У суботу, 15. јуна 2013. године успешно је одржан други по реду 1. интеграциони турнир у фудбалу на песку у Инсбруку под слоганом „ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ у организацији Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, Заједнице Срба Тирол, КСУД-а „Братство“ из Инсбрука, КУД-а „Острог“ из Инсбрука и КСК-а „Петар Кочић-Змијање“ из Фигена.

 

На слици: Говор заменика градоначелника Инсбрука, Кристофа Кауфмана на отварању турнира | photo by Jelena Radisavljevic

Интегграциони турнир у фудбалу на песку у Инсбруку који је покренут 2012. године од Омладинске организације СПО(Ј)И су  ове године подржали: град Инсбрук, Канцеларија за дијаспору Владе Р. Србије, Фудбалски савез Србије, ФК Црвене Звезда, ФК Партизан и многи други.

На слици: „Young Boys Innsbruck“, победници првог издања турнира са екипом организационог одбора (у зеленим дресовима), одборница Општинског савета Инсбрука, Ангела Еберл и заменик градоначелника Инсбрука, Кауфман  | photo by Jelena Radisavljevic

Такође је снимљена и видео подршка од стране Синише Михајловића, селектора фудбалске репрезентације Србије и бившег играча Звезде, Лација из Рима и Интера из Милана, затим Бранислава Ивановића, капитена српске репрезентације и фудбалера лондонског Челсија, као и од ФК Црвена Звезда и ФК Партизан.

На слици: Специјалитети са роштиља на штанду КСУД-а „Братство“ | photo by shaw-photography

На овогодишњем издању 1. интеграционог турнира у фудбалу на песку у Инсбруку учествовале су 16 екипе са играчима и гостима пореклом из скоро 20 различитих земаља.

photo by Jelena Radisavljevic

Овогодишње издање турнира је почело једним заједничким почасним почетним ударцем заменика градоначелника Инсбрука, господина Кауфмана, одборнице Општинског савета Инсбрука, госпође Ангеле Еберл и Владимира Влајића, председника Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И. Завршни говор у име града Инсбрука је држао мр Герхард Фриц, председавајући градског већа, који је учествовао и у додели награда, те је почасну награду града Инсбрука доделио нај-фер екипи „Интер-грационале“.

photo by shaw-photography

Поред спортског програма уприличен је и културни програм у којем су учествовале певачке и фолклорне групе КСУД-а „Братство“ из Инсбрука, као и Штефан Брехер из Тирола, који је свим присутнима одсвирао интересантне песме на такозваном инструменту „ханг“, које је швајцарског порекла, али такође и на аустралијском инструменту диџириду. Иначе су Естер Колберт из Србије и Густав Вагнер из Аустрије заједно представили америчку џез-културу, па су све госте зачарали прелепим џез песмама. Присутан је био и хоби бенд „Гледај своја посла – ГСП“ из Вергла, који је страсним балканским ритмима загрејао атмосферу.

Било је и балканских специјалитета, као и слатких палачинки за најмлађе госте.

photos by shaw-photography

Током читавог дана се играо фудбал на песку, што је за многе било ново искуство, атмосфера је била максимално позитивна, а и време нас је послужило.

На слици: Увек добро расположена екипа „ФК Споји!“ | photo by Jelena Radisavljevic

На крају је победила екипа која сваким својим кораком представља интеграцију, која игра за равноправност и против расизма и која се састоји од играча из Авганистана, Сирије, Ирана и Ирака – „FC Sans Papiers“ из Инсбрука. Они су веома узбудљивом финалу овогодишњег издања турнира победили домаћина турнира „ФК Споји!“ са 1:0 и уз то су допринели додатној спортској атмосфери на терену. Треће место освојила је екипа КУД-а „Острог“.

На слици: Одлучујући гол у финалној утакмици | photo by shaw-photography

На додели награда су момци из „FC Sans Papiers“ добили веома леп победнички пехар и златне медаље са грбом 1. интеграционог турнира у Инсбруку, као и дресове ФК Партизан, лопту са потписима фудбалске репрезентације Србије и друге награде Фудбалског савеза Србије. Друго и трећепласиране екипе, „ФК Споји!“ и КУД „Острог“ су такође добиле пехаре, као и вредне награде ФК Црвена Звезда и Фудбалског савеза Србије. Нај-фер екипа је била „Интер-грационале“, док је најбољи стрелац са укупно 8 постигнутих голова био Горан Томић из „ФК Споји!“, који је добио дрес Србије са потписима Бранислава Ивановића и остатка екипе.

На слици: Фер-плеј после финалне утакмице, баш као и током читавог турнира (овде: Најбољи стрелац Горан Томић са победницима) | photo by shaw-photography

На слици: „FC Sans Papiers“ са њиховим тренером Геријем Виднером | photo by Jelena Radisavljevic

У име свих удружења, који су учествовали у организацији другог по реду 1. интеграционог турнира у фудбалу на песку у Инсбруку желимо још једном да нагласимо да је циљ турнира било спајање разних народа и  култура кроз спорт, дружење и фер и коректну сарадњу и понашање, као и хуманитарна делатност, јер ће сав приход од турнира бити уручен бившем голману ФК Црвена Звезда, Звонку Милојевићу, који се још увек опоравља од саобраћајне несреће коју је доживео  2007. године, као и српској деци на Косову и Метохији. Иако смо са овогодишњем издањем 1. интеграционог турнира у фудбалу на песку учинили још један допринос за подржавање интеграције (не асимилације) и бољег упознавања између различитих култура у Инсбруку и Тиролу сматрамо да морамо сваког дана радити на успешној сарадњи између различитих култура у нашем друштву, јер управо тако доказујемо да је српски народ добронамеран и увек спреман за сарадњу, а и доприносимо позитивном представљању нашег народа на овим просторима.

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И,

Заједница Срба Тирол,

КСУД „Братство“,

КУД „Острог“,

КСК „Петар Кочић-Змијање“

 

ВИДЕО ПОРУКА Синише Михајловића и екипе:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=D_9IiU7ZT64

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151742337417704.1073741828.266899027703&type=3

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности