СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Срби су део Аустрије

У Бечу је представљена нова књига проф. др Волфганга Рорбаха „На траговима Срба у Аустрији“, у издању Аустријско-српског друштва. „Срби нису дошли као гости, већ су део Аустрије” подвукао је аутор на промоцији књиге која описује долазак првих Срба за време „Велике Сеобе“ на просторе „Дунавске монархије“ у град Беч и њихово даље ширење по територији Аустрије.

Срби и Аустријанци су се до Првог светског рата добро слагали али су шовинизам и национализам направили непријатеље два народа, оценио је у Бечу проф. др Волфганг Рорбах приликом представљања своје нове књиге „На траговима Срба Аустрије“, у издању Аустријско-српског друштва (АСД).

 

Срби нису дошли као гости, већ су део Аустрије, подвукао јe аутор, додајући да су Срби на тлу Аустрије присутни још од 1526. године, а у Бечу од 1683., и да се као први Србин помиње Ђорђе Михајловић, који је био извиђач.

„Тамо где успостављамо границе, где идемо од патриотизма ка национализму, прелазимо у мржњу према осталима. Том мржњом је Европа почела сама да се разара“, подвукао је Рорбах којем је отац био Аустријанац, а мајка Српкиња.

Књига се бави једном старом широко распростањеном заблудом, да су пре Другог светског рата Срби само појединачно живели у Бечу и да су први таласи српских миграната дошли из Титове Југославије током шездесетих и седамдесетих година у Аустрију.

Књига „На траговима Срба Аустрије“ описује долазак првих Срба за време „Велике Сеобе“ на просторе „Дунавске монархије“ у град Беч и њихово ширење по територији Аустрије.

Рорбах је казао да је циљ књиге да се научи из прошлости и прикаже како народи, када наиђу једни на друге, могу да уче једни од других. То су, према његовим речима, Срби и Аустријанци практиковали. Тако су Аустријанци од Срба учили како се бранити, пошто су Срби имали увек јаке одбрамбене тактике. Србима су, како је навео, дати и важни задаци, а били су и официри аустријске војске, тако да међу херојима прошлости Аустрије има пуно оних српског порекла.

Циљ књиге је, како је подвукао Рорбах, да се прикаже заједничка историја, оно што нас повезује, што је битно пред стогодишњицу Првог светског рата који је све разорио.

Председник Аустријско-српског друштва, Марко Стијаковић, најавио је да ће ово дело бити објављено и на српском језику, а да је планирано касније и штампање двојезичног допуњеног издања.

 

Извор: www.rts.rs

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести