СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Помоћ за Кесен кроз први хуманитарни турнир КРАЉЕВСКИ КУП

У суботу, 25. јануара 2014. године Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И је, у насељу Олимпијско село у Инсбруку, успешно организовала први хуманитарни турнир у фудбалу у хали под називом КРАЉЕВСКИ КУП.

Омладинска организација СПО(Ј)И је КРАЉЕВСКУ КУП у првом плану покренула као хуманитарни турнир, али се слободно може рећи да се ради и о интеграционом турниру, јер су већ на првом одржавању турнира учествовале 20 екипе са играчима и гостима из преко 20 различитих земаља порекла.

ФОТО: Уводни говори и почасни почетни ударац

Хуманитарни турнир у фудбалу у хали – КРАЉЕВСКИ КУП – биће одржан сваке године у децембру или јануару месецу, како би у склопу спорта мотивисали младе људе да чине добра дела и да тако помогну људима у невољи. На првом КРАЉЕВСКОМ КУПУ уопште сав приход је био намењен жртвама поплава у општини Кесен у аустријској покрајини Тирол чији је Инсбрук главни град.

ФОТО: Отварање турнира утакмицом СД Олимпијско село – ФК СПОЈИ! се завршило резултатом 1:1

Први КРАЉЕВСКИ КУП, који се по заменику градоначелника Инсбрука, Кристофу Кауфману, може сматрати уводом у прославу 50. годишњице од зимских Олимпијских игара у Инсбруку, отворен је почасним почетним ударцем од стране Кристофа Кауфмана, заменика градоначелника града Инсбрука, мр Герхарда Фрица, председавајућег градског већа, Ангеле Еберл, чланице Скуштине општине града Инсбрука и Винценца Шлехтера, спортског референта општине Кесен.  

Први КРАЉЕВСКИ КУП је отворен утакмицом између ФК СПОЈИ!, као екипе организатора и Спортског друштва Олимпијско село, као домаћина у градском насељу Олимпијско село где се турнир и одржао, јер нажалост ниједна екипа из општине Кесен није могла да учествује.

ФОТО: Диана и Милостива су биле задужене за кухињу

ФОТО: Владимир, Милан и Александар су били задужени за вођење такмичарског дела

На првом издању КРАЉЕВСКОГ КУПА, који је протекао у веома спортској атмосфери у правом смислу речи „фер-плеј“, учествовале су 20 екипе у четири групе по 5 екипа. Те екипе, које се као први учесници овог турнира уписију у његову историју су Спортско друштво Олимпијско село, „IBK-Finest“, „FC nette Runde“, Божији синови, „FC Broschaft“, „Young Boys Innsbruck“, „FC Sonntag“, КСУД Братство, „FC Respect“ из Јенбаха, „Joga Bonito“ из Телфса, „FC Tasmania 2013“, КУД Острог, „Loco Motiv“, Хоби клуб Швац из истоименог града, „FC Sans Papiers I+ II“, „FC Veldidena Youngstars“, „FC Torgeil“, Клуб Дунав из Браунауа, који је узео најдужи пут на себе како би учествовао на турниру, као и ФК СПОЈИ!, дакле фудбалска секција Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

ФОТО: Пријатељи Омладинске организације СПО(Ј)И из Минхена и Нирнберга са допремљеном донацијом за Косово и Метохију

На овом месту вредно је напоменути и подржаваоце првог КРАЉЕВСКОГ КУПА, који су такође део, још младе, историје овог хуманитарног турнира, а то су град Инсбрук, SNOOPY GILL (Снупи грил) из Нове Руме (Neu Rum), један од најпознатијих роштиља у околини Инсбрука, HAIR ´NMOORE из Шваца, један од најпознатијих фризерских салона у Тиролу, кафић DANCE-BARMYSTIC, који је тек скоро отворен на адреси KranebitterAllee88 у Инсбруку, као и млада предузећа CUTPRINT из Инсбрука и ВФМ2-гроуп из Србије – сви заједно су подржали Омладинску организацију СПО(Ј)И финансијски и материјално у организацији овог хуманитарног догађаја.

ФОТО: Стефан и Оливер су имали много посла за касом

ФОТО: Судије – Новак, Никола, Борис и Александар – Гостимир, као најискуснији међу њима је у том тренутку већ био на другој манифестацији

Прво издање овог турнира, које је од скоро свих учесника и гостију било одлично прихваћено, имало је за циљ прикупљање хуманитарних прилога за жртве поплава у општини Кесен у Тиролу, али је било могуће донирати и за друга подручја. Тако су пријатељи Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И из Минхена, Нирнберга и Салцбурга посетили први КРАЉЕВСКИ КУП, како би допремили три пуна аутомобила са одећом, обућом, дечијим играчкама и другим стварима, као и новчану донацију од 180 евра за српску децу на Косову и Метохији, што нас је веома обрадовало и овом приликом желимо још једном да се захвалимо нашим пријатељима у име све деце на Космету, којима је помоћ најпотребнија.  

Једна од најважнијих тачака на овом догађају је био фудбал, који се играо од раног јутра до касних вечерњих сати. Публика је имала прилике да види многе лепе потезе и голове који одузимају дах, а које је са задовољством наградила гласним аплаузом и слављем на трибини. Нажалост је било и неколико повређених играча, који су морали да напусте терен, али и то је део спорта – тим нашим спортским пријатељима од срца желимо брз и успешан опоравак.

ФОТО: ХЦ Швац – ФК Дунав Браунау

ФОТО: Финале, КСУД Братство – „FC Broschaft“ 5:3

Међутим, најважније је да је цео турнир протекао у веома позитивној и заједничкој атмосфери и да је свим учесницима било јасно да тог дана нису једноставно следили свој вољени хоби, већ да су тако учинили једно добро дело за жртве поплава у општини Кесен у аустријској покрајини Тирол.

ФОТО: Најбољи голман, Давид Кожомановић (ФК СПОЈИ!)

За четвртфинале турнира су се квалификовали Спортско друштво Олимпијско село, „Young Boys Innsbruck“, „FCBroschaft“, „FCRespect“ из Јенбаха, српска удружења Братство и Острог из Инсбрука, Клуб Дунав из Браунауа, као и домаћин ФК СПОЈИ!.

ФОТО: Најбољи стрелац са 18 голова, Стефан Миленковић (КСУД Братство)

ФОТО: Најспортскија екипа, ФК Дунав из Браунауа

До финала су стигли КСУД Братство и „FC Broschaft“, који су у финалној утакмици на резултатској клацкалици пружили веома узбудљиву партију, све док у задњем минуту КСУД Братство са најбољим стрелцем турнира са 18 постигнутих голова – Стефаном Миленковићем – није запечатио резултат са коначних 5:3 и тако одлучио о освајачу првог КРАЉЕВСКОГ КУПА. Друго место је заузела екипа „FC Broschaft“ што је веома интересантно, јер обе екипе које су биле у финалу, се преведено на српски зову – Братство. Треће место је заузела најстарија екипа на турниру – Young BoysInnsbruck– која је у утакмици за треће место победила симпатичну екипу Клуба Дунав из Браунауа.

ФОТО: 3. место „Young Boys Innsbruck“

ФОТО: 2. место – „FC Broschaft“

Екипа која је награђена за своју дисциплиновану игру током целог турнира, без реакција према судији, била је заправо екипа Клуба Дунав која је однела „фер-плај“ пехар. За најбољег голмана су гласале екипе које су се пласирале у четвртфинале, а већина је свој глас дала Давиду Кожомановићу, који наступа за ФК СПОЈИ!.

ФОТО: Победници првог КРАЉЕВСКОГ КУПА, КСУД Братство из Инсбрука

За сам крај је уследила и додела пехара, на којој су најбоље три екипе, као и најспортскија екипа, најбољи стрелац и најбољи голман, добили пехаре са логотипом КРАЉЕВСКОГ КУПА – најбоље три екипе су добиле и симболичне новчане награде. Првопласирана екипа КСУД-а Братство је освојила 150 евра, другопласирана „FC Broschaft“ 100 евра, а трећепласирана „Young Boys Innsbruck“ 80 евра. Управо најстарија екипа на турниру, „Young Boys Innsbruck“, је на самом крају све присутне изненадила, пре него што је КСУД Братство почео са победничким слављем, јер је саопштила да своју новчану награду враћа организатору да би што више средстава сакупили за жртве поплава у Кесену – то је био прави хумани „потез“, који је још једном изразио карактер КРАЉЕВСКОГ КУПА.

ФОТО: Драган Радисављевић, капитен екипе „Young Boys Innsbruck“ враћа новчану награду организаторима

ФОТО: Део организационог тима КРАЉЕВСКОГ КУПА из Омладинске организације СПО(Ј)И

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном као организатор хуманитарног турнира у фудбалу у хали КРАЉЕВСКИ КУП захваљује свим учесницима, гостима и почасним гостима, без којих не би било могуће сакупити хуманитарну помоћ у износу од 1.450 евра за Кесен, који ћемо у општини Кесен у току месеца фебруара 2014. лично предати онима којима је најпотребнија. Сви заједно, екипе, гости и почасни гости су тог дана учинили једно веома лепо добро дело на које могу бити поносни, у нади да ће ову заједничку акцију и следећи пут поновити, а уз то смо показали да као Срби и православни хришћани можемо помоћи свима који су у невољи, без обзира на националну или верску припадност и да се солидаришемо и са аустријским народом у невољи, на чијем поднебљу одавно битишемо.

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152250422582704.1073741846.266899027703&type=1

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности