СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Прослава поводом 6 година рада Српског друштва Задужбина и предавање на тему: Верски, културни и научни домети српске емиграције

Српско друштво Задужбина је у недељу 2.3.2014. у Парохијском дому у Љубљани, поводом обележавања 6 година рада, организовало предавање на тему: Верски, културни и научни домети српске емиграције, са гостом предавачем мр Радованом Калабићем.

Целокупан догађај одвијао се у духу прослављања 6 година рада друштва. Након поучног предавања нашег госта, представили смо се пројекцијом фотографија и краћим освртом на досадашње друштвене, хуманитарне и просветитељске активности, као и на поклоничка путовања. Вече је са својим наступом улепшала певачка секција СКУД-а Видовдан, са којима је и публика певала једне од најлепших родољубивих песама.

Гост предавач, мр. Радован Калабић, аутор многобројних стручних чланака и књига, указао нам је кроз неспорне чињенице из историје на велики значај српске емиграције некад, а и сад. Велики српски умови, многи и политички гоњени, настављали су да дишу за своју отаџбину и њене идеале пуним плућима и у туђини. Својим трудом, упорношћу и залагањем, повољно су утицали на токове наше историје, наиме њихова свест и морални принципи нису им допуштали да дигну руке и окрећу главу. Њихова борба може нам послужити као поука, коју никако не смемо и не можемо заобићи!

Након званичног дела програма, уследило је пригодно послужење уз које су сви присутни наставили са дружењем и разменом утисака.
Продајом књига и прикупљањем добротворних прилога, прикупили смо 290 еура, који ће бити испоручени у предстојећој 15. хуманитарној Васкршњој акцији на КИМ.

Захваљујемо се оцу Александру из Љубљане, оцу Милану из Цеља, конзулима Стани Кончаревић и Славиши Томићу на доласку, као и свим осталим гостима, који су својим присуством увеличали овај догађај. Пуна сала нас неизмерно радује и указује да смо на правом путу, што нас додатно мотивише и даје нам још више инспирације за предстојећи рад!

КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!

Српско друштво Задужбина

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести