СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Први округли сто о Диани Будисављевић-Обексер одржан у Инзбруку

У петак, 28. марта 2014. године, у Градском архиву Инзбрука одржан је први округли сто о Диани Будисављевић (девојачки Обексер). Овај скуп, на којем су учествовали и међународни гости покренут је од Вере Меркел из заједнице „Sant´Egidio“, Марка Милорадовића, члана заменика Скупштине града Инзбрука, и Владимира Влајића, председника Српске православне омладине Инзбрук – СПО(Ј)И.

Диана Будисављевић, која је рођена 1891. године у Инзбруку спасила је током Другог светског рата неколико хиљада деце из усташких логора у НДХ, али је њено дело већини још непознато.

Пошто се од 2010. године у аустријској покрајини Тирол неколико појединаца и удружења већином независни једни од других посвећују причи о Диани Будисављевић су покретачи сазвали округли сто, како би спојили појединачне иницијативе и снаге заинтересованих да би у будућности боље и лакше размењивали информације.

Српска православна омладина Инзбрук – СПО(Ј)И и Социјалдемократски покрет ослободилаца Тирола покренули су 2010. године иницијативу за постхумну доделу Ордена II степена града Инзбрука Диани Будисављевић, што је у септембру 2011. године једногласно и усвојено од стране Скупштине града Инзбрука. Као последица тога Културни одбор града Инзбрука на челу са градоначелницом Кристином Опиц-Плерер је одлучио крајем јануара 2014. године да ће дечије обданиште, које ће бити саграђено у градском насељу Рајхенау (Reichenau), носити име Диане Будисављевић. За овај успех се захвалност пре свега дугује Софији Рајсекер и Ангели Еберл, из Социјалдемократске фракције у скупштини града Инзбрука, које су се упорно залагале да ово питање прође у Културном одбору.

– Владимир Кордановић и Тихомир Станић –

Покретачи округлог стола су мишљења да је до изградње дечијег обданишта у насељу Рајхенау у Инзбруку потребно још радити на теми о Диани Будисављевић, што је и један од разлога сазивања оваквог скупа на којем су присуствовали:

– Тихомир Станић, глумац и редитељ, који се већ 7 година бави овом тематиком и тренутно ради на снимању играног филма о Диани Будисављевић. Његов рад је допринео томе да хуманитарно дело Диане Будисављевић постане познатије у Србији и на Балкану.

– Гавро Буразор, млади српски историчар, који је писао дипломски рад на тему „Хуманитарна акција Диане Будисављевић 1941-1945“, а који је пре неколико месеци и објављен.

– Сташа Петровић, млада драматургиња из Београда.

– Владимир Кордановић, продуцент и члан Балкан Филм тима.

– мр Мира Јовановић-Ратковић, историчарка (Универзитет Цирих), која тренутно ради на Докторском раду о НДХ.

– мр Герхард Фриц, Водећи одборник градског савета Инзбрука.

– Софија Рајсекер, Одборница градске скупштине Инзбрука.

– др Паул Ладурнер, који је 2011. године организовао културно вече о Диани Будисављевић (Обексер) у Канисијануму у Инзбруку.

– др Матијас Лауер, Заједница за хришћанство и социјалдемократију.

– проф. др Андреас Мајслингер, оснивач и председавајући аустријског служења цивилног рока у иностранству.

– др Јусуф Виндишер, генерални секретар „Pax Christi Österreich“.

– Оливер Ранисављевић, члан Управног одбора Омладинске организације СПО(Ј)И и Заједнице Срба Тирол.

Одсутни су били господин Леонардо Рашица, праунук Диане Будисављевић из Бразила, као и отац Видослав Вујасин, парох Српске православне црквене општине Инзбрук – обојица су скупу упутили писма у којима су изразили жаљење због свог одсуства и пожелели су свако добро и пуно успеха за први округли сто.

Након што је на самом почетку окупљања Марко Милорадовић у име покретача округлог стола поздравио све присутне, представили су се сви учесници појединачно, који су изнели шта су до сада урадили поводом теме о Диани Будисављевић односно како би желели у будућности да раде на овоме.

Затим су формиране мање радне групе у којима су представљени и размотрени предлози за будуће пројекте, како би у следећем кораку округлог стола најбољи од њих ушли у ужи избор. Уједно су подељене и обавезе одређеним особама, које су изразиле жељу да раде на појединачним пројектима наредним месецима када ће исти бити представљени широј јавности.

– Гости из Србије и Швајцарске са члановима Омладинске организације СПО(Ј)И испред зграде у којој је одрасла Диана Будисављевић. ОБЕКСЕР-ХАУС у пешачкој зони улице Марије Терезије –

Тихомир Станић је позвао све учеснике првог округлог стола о Диани Будисављевић на следеће окупљање у септембру 2014. године у Козарској Дубици. До тада би требала да почну и прва снимања његовог играног филма о делу Диане Будисављевић.

– Тихомир Станић на гробу Диане Будисављевић –

Следећег дана су Тихoмир Станић и екипа Балкан филма, као и мр Мира Јовановић-Ратковић заједно са покретачима округлог стола и члановима Омладинске организације СПО(Ј)И посетили места у Инзбруку која су историјски повезана са Дианом Будисављевић.

– На гробу Диане Будисављевић на западном грољбу града Инзбрука –

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности