СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ доставио помоћ Трстенику и Параћину

Друга и трећа хуманитарна пошиљка Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, за од катастрофалних поплава погођена домаћинства у Србији, кренуле су 28. маја 2014. године из Инзбрука ка Трстенику и Параћину.

Овог пута Омладинска организација СПОЈИ одвезла је два комбија и једну приколицу, чији су садржај чинила 189 велика пакета воде, 23 пакета прашка, 221 пакет са најнеопходнијим потрепштинама као што су конзервисана храна, брашно, со, шећер, дуготрајно млеко, кашице, макароне, памперс, средства за хигијену, сапун и сличне ствари, као и 52 џака са новом и половном одећом и обућом. Уз то је Трстенику и Параћину укупно достављено 350 кг брашна, које је обезбеђено приликом достављања прве пошиљке неколико дана раније. Вредност друге и треће хуманитарне пошиљке била је укупно 27.019,00 евра.

 

– Чланови Омладинске организације СПОЈИ, о. Драги Вешковац, о. Марјан Вујовић и део монахиња манастира Љубостиња –

Гранични прелаз Хоргош смо пасирали у четвртак, 29. маја 2014. године, на Спасовдан, док је други део чланова Омладинске организације СПОЈИ истовремено достављао прву и другу хуманитарну пошиљку за Републику Српску – Шамцу и Модричи. У односу на достављање прве хуманитарне помоћи, сада нисмо имали никаквих непријатности, нити на граничном прелазу, а ни на царинарници у Крушевцу, где су нас веома љубазно дочекали и врло брзо и ефикасно решили неопходне прегледе хуманитарне робе.

– Призор из села Грабовац код Трстеника –

По завршетку царинских контрола у Крушевцу сачекали су нас отац Драги Вешковац, старешина цркве Лазарице у Крушевцу, и отац Марјан Вујовић из Трстеника. Са њима смо најпре посетили манастир Љубостињу, где су нас дочекале монахиње, којима је поплава однела башту, те им је најпотребнија помоћ била бирана храна. Наши чланови су из пакета пажљиво бирали посну храну, као и средства за хигијену, а за време истовара хуманитарне помоћи за сестринство манастира Љубостиња монахиње су се све време молиле Господу. Био је то веома дирљив тренутак, којег ћемо се заувек сећати.

– Призор из села Грабовац код Трстеника –

Пре него што смо наставили ка Трстенику, провели смо времена у разговору са сестринством манастира и свештеницима о. Драгетом и о. Марјаном.

– Истовар хуманитарне помоћи у Цркви у Трстенику –

Затим смо остатак помоћи одвезли у парохијски дом трстеничке цркве, одакле ће свештенство, које најбоље познаје потребе својих парохијана, допремљену помоћ Омладинске организације СПОЈИ доставити отприлике 50-оро породица из околоне Трстеника.

– Део истоварене хуманитарне помоћи за више од 50 породица у општини Трстеник –

Током нашег боравка у Крушевачкој епархији, могли смо да се уверимо у огромну и неизмерну штету коју су од катастрофалних поплава претрпеле општина Трстеник и друга места у Расинском округу. Неки од тих призора су нам се дубоко урезали у памћење и надамо се да жртве поплава неће бити заборављене и да ће помоћ и даље стизати све док се штета у потпуности не санира.

– Истовар 150 кг брашна у Параћину –

Два дана касније, 31. маја 2014. године, посетили смо Параћин и Трстеник, где смо доставили по 150 кг брашна, као и 50 кг у манастиру Љубостиња. Тиме је завршено достављање 2. и 3. хуманитарне пошиљке Омладинске организације СПОЈИ, а потрошено тачно 588,44 евра за путне трошкове транспорта хуманитарне помоћи, као и 150,00 евра за изнајмљивање једног комбија.

– Рачуни путних трошкова. Укупно потрошено за транспорт хуманитарне помоћи за Трстеник и Параћин: 588,44 евра –

 

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима, члановима и свим људима добре воље, који су се од првог часа укључили у велику хуманитарну акцију СПОЈИ-а и тако показали велику љубав према свом народу у Отаџбини који се налази поново у веома тешкој ситуацији. Посебно захваљујемо породици Никодијевић из Кематена у Тиролу, која је бесплатно уступила комби и преузела трошкове транспорта једног комбија који су заједно са нама одвезли у Трстеник, Душану Влајанкову из села Ђурђево који је са својим пријатељима организовао 350кг брашна, свештенству Епархије крушевачке које нам је помогло у координацији ове хуманитарне акције на терену, Мирославу Самарџићу власнику фирме „Мики транспорт“ који нам је веома повољно уступио један комби, као и свим појединцима и фирмама које су се укључиле у сакупљање помоћи за српске породице које су погођене од поплава.

Омладинска организација СПОЈИ и даље позива све људе добре воље да се укључе у сакупљање хуманитарних донација, како би током лета СВИ ЗАЈЕДНО могли да помогнемо погођеним домаћинствима у Србији и Републици Српској да санирају и отклоне штету и поново стану на своје ноге!

СЛОГА БИЋЕ ПОРАЗ ВРАГУ!

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ

 

 > ФОТО ГАЛЕРИЈА

 

Донације за угрожене српске породице у Србији и Републици Српској можете уплатити путем званичног жиро рачуна организације, као и путем следећих начина:

TIROLERSPARKASSEBANKAGINNSBRUCK
BLZ
(број банке): 20503
IBAN
: AT482050303300678129
BIC
: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK
(сврха): Poplava 2014

EMPFÄNGER (прималац): JugendvereinSPOJI

 

– Путем SOFORTÜBERWEISUNG (без регистрације директно путем интернета): на нашем сајту са леве стране

– Путем WESTERN UNION – контактирајте нас: uprava@spoji.org

– Директно код наших представника у Аустрији, Немачкој и у Србији

– Контакт: uprava@spoji.org

– Више информација: www.facebook.com/spoji.org

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности