СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ доставио помоћ Шамцу и Модричи

Четврта и пета хуманитарна пошиљка Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, за од катастрофалних поплава погођена домаћинства у Србији и Републици Српској, кренуле су 28. маја 2014. године из Инзбрука ка Шамцу и Модричи.

Овог пута Омладинска организација СПОЈИ одвезла је два комбија и једну приколицу, чији су садржај чинила 153 пакета са најнеопходнијим потрепштинама као што су вода, конзервисана храна, брашно, со, шећер, дуготрајно млеко, кашице, макароне, памперс, средства за хигијену, сапун и сличне ствари, као и 6 џака са новом и половном одећом и обућом. Вредност четврте и пете хуманитарне пошиљке била је укупно 4.098,00 евра.

 


Гранични прелаз Брод смо пасирали у четвртак, 29. маја 2014. године, на Спасовдан, док је други део чланова Омладинске организације СПОЈИ истовремено достављао хуманитарну помоћ за Србију – Трстенику и Параћину. У односу на достављање прве хуманитарне помоћи у Србији, на овом подручју нисмо имали никаквих непријатности. На граничном прелазу смо врло брзо и ефикасно решили све неопходне прегледе хуманитарне робе наставили ка жртвама поплава.


По уласку у Републику Српску одмах смо се упутили ка Српској православној цркви у Модричи, где нас је дочекао отац Горан Пањков, који је документовао примљену хуманитарну помоћ у име Српске православне цркве у Шамцу. Одмах по завршетку формалног дела, наставили смо ка Шамцу где смо затекли веома тужну ситуацију.

– Подела помоћи у Шамцу –

 

Поплављена гробља и куће одмах на улазу у град, уништено дечије игралиште и блато у читавом граду, уништене путеве, војску и ватрогасце у непрестаној мобилизацији, народ који се бори са уклањањем штете. У том тренутку се вода још није потпуно повукла из Шамца.

– Подела помоћи у Шамцу –

Омладинска организација СПОЈИ је два комбија са једном приколицом паркирала испред Српске православне цркве у Шамцу где је одмах ступила у контакт са народом. За почетак смо обишли неколико породица у околини цркве где је била уочљива огромна штета. У међувремену се прочуло градом да је стигла помоћ из Инзбрука, те се велики број људи окупио испред цркве у Шамцу.

Хуманитарну помоћ смо делили лично народу, а трудили смо се да сви добију отприлике исту количину помоћи. Укупно смо у Шамцу помогли око 50 породица.


– Подела помоћи у Шамцу –

Пре него што смо преосталу помоћ (ствари за бебе), која није подељена у Шамцу, јер није била потребна због мањка породица са бебама, одвезли у насеље Дабор у Модричи, доставили смо помоћ и (српској) породици Јосиповић у селу Обудовац у близини Шамца. Породица Јосиповић броји 5 члана: Борислав и Бојана – родитељи малог Стојана, бака Душанка и прабака Мара. Живе на релацији Шамац-Обудовац, а због поплављеног стана у Шамцу привремено бораве на селу код прабаке Маре.

– Породица Јосиповић из Обудовца –

Затим смо се вратили у Модричу, у насеље Дабор, где је испред цркве била организована подела јупола за угрожене породице од поплава. Поделили смо хуманитарну помоћ породицама које имају бебе или мању децу – пре свега ствари за бебе, али и средства за хигијену и дезинфекцију.

– Подела помоћи у насељу Дабор у Модричи –

Наредна два дана смо искористили како би посетили Мањачу и Бања Луку где смо могли да уживамо у природи, лепоти Републике Српске, а то нам је било заиста потребно како би почели да сабирамо утиске са достављања хуманитарне помоћи Шамцу и Модричи где смо затекли незамисливе призоре, које смо до тада видели само у филмовима. Но, то нас, а верујемо ни наш народ, неће обесхрабрити и потрудићемо се да помогнемо, колико је у нашој моћи, како би се штета што боље могуће санирала.

– Подела помоћи у насељу Дабор у Модричи –

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима, члановима и свим људима добре воље, који су се од првог часа укључили у велику хуманитарну акцију СПОЈИ-а и тако показали велику љубав према свом народу у Отаџбини који се налази поново у веома тешкој ситуацији. Посебно захваљујемо фирми „GE“ из Јенбаха која је финансирала набавку и транспорт једне комплетне пошиљке, као и фирми „Tirolia Spedition“ из Ебса која је финансирала трошкове транспорта по једне пошиљке за Србију и Републику Српску у висини од укупно 1.000 евра, затим Василију Милаковићу који је бесплатно уступио свој комби и заједно са нама доставио помоћ, свештеницима оцу Горану Пањкову и оцу Стаменку Станковићу из Модриче и оцу Јови Лакићу из Шамца на гостопримству и великој подршци на терену, као и свим појединцима и предузећима који су се укључили у сакупљање помоћи за српске породице које су погођене од поплава.

СЛОГА БИЋЕ ПОРАЗ ВРАГУ!

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ

 

 > ФОТО ГАЛЕРИЈА

 

Донације за угрожене српске породице у Србији и Републици Српској можете уплатити путем званичног жиро рачуна организације, као и путем следећих начина:

TIROLERSPARKASSEBANKAGINNSBRUCK
BLZ
(број банке): 20503
IBAN
: AT482050303300678129
BIC
: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK
(сврха): Poplava 2014

EMPFÄNGER (прималац): JugendvereinSPOJI

– Путем SOFORTÜBERWEISUNG (без регистрације директно путем интернета): на нашем сајту са леве стране

– Путем WESTERN UNION – контактирајте нас: uprava@spoji.org

– Директно код наших представника у Аустрији, Немачкој и у Србији

– Контакт: uprava@spoji.org

– Више информација: www.facebook.com/spoji.org

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности