СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ испоручио 13. помоћ српским породицама на Космету

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ је на Аранђеловдан, 26. јула и 27. јула 2014. године испоручила 13. хуманитарну помоћ српским породицама на Косову и Метохији у вредности од 1.400 евра.

Овом приликом је хуманитарна акција спроведена уз помоћ наших пријатеља из покрета Косовски божури, који су помогли у превозу наших представника из Србије и Аустрије и у општој организацији акције, као и уз помоћ српских општина Штрпце и Клокот на Косови и Метохији.

 

kim

– Чланови СПОЈИ испред споменика Милошу Обилићу –

Иако су нас на овом путовању пратила неколико мањих искушења, уз Божију помоћ смо допутовали до прве станице, која је овом приликом био манастир Грачаница. На овом светом месту смо имали прилике да присуствујемо правој српској свадби на светој српској земљи, што нажалост постаје реткост не само у јужној српској покрајини, већ и уопште на територији целе наше Отаџбине. У Грачаници смо такође обишли споменик Милошу Обилићу који је ове године поново подигнут.

– Испорука помоћи породицама у Штрпцу –

Након окрепљења у манастиру Грачаница наставили смо дуго путовање ка Штрпцу – српској енклави у подножју Шар планине. Тамо су нас чекале две вишечлане породице, којима смо доставили помоћ.

– Душан из СПОЈИ-а са малим Станојковићима –

Породица Станојковић из села Сушиће која броји 12 чланова: Отац Радован (56 год), мајка Љиљана (39 год), Јовица (18 год), Ненад (15 год), Андреја (14 год), Андријана (12 год), Наталија (11 год), Дарко (9 год),  Југ Богдан (8 год), Анђелија (6 год), Катарина (2 год) и мали Јован (1 год). Живе од социјалне помоћи (18.000 динара / 150 евра) и дечијег додатка (4.000 динара / 35 евра) за двоје деце, нико није запослен. Баве се помало пољопривредом и имају 11 коза које дају млеко. До пре пар месеци су живели у старој кући од 30 квадрата на брду и то заједно са још једном породицом, док им држава Србија није саградила нову кућу од 52 квадрата. Станојковићима, којима смо помагали већ прошле 2013. године, а који су најбројнија породица на Космету коју смо до сада упознали, помогли смо куповином фотеље и лежајем на расклапање у вредности од 360 евра. Помоћ смо купили у српској радњи помагајући тако и српским малим приватницима да опстану у веома тешкој ситуацији.

– Са породицама из Штрпца испред продавнице у којој је купљена роба –

Друга породица којој смо помогли у Штрпцу је породица Јовановић која је протерана из Урошевца – броји 5 чланова: Отац Милош (41 год), Љубинка (39 год), Стефан (15 год), Никола (13 год) и Кристина (4 год). Живе од дечијег додатка од укупно 7.000 динара (60 евра) месечно, као и од рада на дневницу, који се јако ретко налази. Породици Јовановић смо помогли куповином електричног шпорета и малог „LED“ телевизора у вредности од 340 евра, који смо такође набавили у српској радњи у Штрпцу.

– Манастир Свети Архангели код Призрена –

После достављања помоћи породицама Станојковић и Јовановић, кренули смо из Штрпца ка манастиру Свети Архангели код Призрена, како би на Аранђеловдан, 26. јула 2014. године, посетили ову светињу на дан манастирске славе. Манастир Свети Архангели смо последњи пут посетили 2012. године приликом хуманитарне акције – у међувремену је изграђен Душанов народни конак. Пре него што смо се вратили у Штрпце где смо преноћили, подсетили смо се бурне историје манастира, који је више пута рушен и спаљен до самог темеља, а последњи пут у погрому на Србе 17. марта 2004. године. Такође смо провели мало времена у разговору са игуманом Михаилом, који је пријатељ нашег оца Видослава, пароха инзбрушког.

– Достава помоћи породици Којић из Врбовца –

Као и што смо напоменули, ноћили смо у српском мотелу у Штрпцу, где смо се срели са старим пријатељима, које смо упознали приликом ранијих посета, а после преспаване ноћи на Шар планини и напуњених батерија наставили смо следећег дана, 27. јула 2014, ка српској општини Клокот – Врбовац коју сваке године посећујемо приликом хуманитарних акција. Тамо смо помогли 2 породице, породицу Којић и породицу Спасић.

– Достава помоћи породици Којић из Врбовца –

Прва породица коју смо обишли јесте четворочлана породица Којић из Врбовца коју смо обишли и прошле године приликом хуманитарне акције: Отац Драган (51 год), мајка Љубица (53 год) и синови Зоран (29 год) и Срђан (27 год). Немају никаква примања, укинут им је социјални додатак. Раније су радили на дневницу док се сада некако издржавају пољопривредом. У међувремену им се ситуација погоршала јер је Љубица оболела од тумора на глави, те се приликом наше посете налазила у болници у Београду. Којићима смо помогли куповином лежаја на расклапање, шпорета марке Алфа Врање, тостером и свакодневних потрепштина (храна, хигијена, итд.) у вредности од 350 евра.

– Достава шпорета марке Алфа Врање породици Којић из Врбовца –

Друга породица коју смо обишли је четворочлана породица Спасић из Клокота: Отац Јадран (40 год), мајка Василија (20 год), мали Сергеј (16 месеци) и мала беба која је рођена 5 дана пре наше посете и која се у том тренутку налазила у болници у Нишу јер је рођена пре времена. Нико не ради, живе од минималца од 11.000 динара (95 евра) и од дечијек додатка од 2.500 динара (20 евра). Једино када се укаже прилика могу да раде на дневницу. Спасићима смо помогли куповином лежаја на расклапање, шпорета марке Смедеревац, тостером и свакодневних потрепштина (храна, хигијена, итд.) у вредности од 350 евра.

– Достава помоћи породици Спасић из Клокота –

У српској општини Клокот – Врбовац смо такође обишли и породицу Здравковић којој смо уручили стипендију за школовање Кристине Здравковић у висини од 150 евра, као и породицу Мирковић којој смо уручили стипендију за школовање Адријане Мирковић у висини од 200 евра. Кристину и Адријану стипендирају чланови Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ.

– Достављен лежај на расклапање и шпорет марке Смедеревац породици Спасић –

За сам крај овогодишње хуманитарне акције на Косову и Метохији упутили смо се из Клокота ка манастиру Драганац, задужбини кнеза Лазара, који је добио име по Лазаревој кћери Драгани. Манастир Драганац је посвећен Светом Архангелу Гаврилу, чији смо празник дан раније празновали. Нажалост овом приликом у манастиру нисмо затекли јеромонаха Кирила и игумана Илариона, који је раније био познат као глумац Растко Лупуловић који је између осталог играо у серији „Отворена врата“. Дочекао нас је монах Јустин са манастирским помоћницима, који су нас мало боље упознали са манастиром Драганац, пре него што смо поново кренули кући уз обећање да ћемо се ускоро поново видети.

– Уручена је стипендија од 150 евра Кристини Здравковић из Клокота –

– Уручена је стипендија од 200 евра малој Адријани Мирковић (у розе мајици) из Клокота –

У овогодишњој хуманитарној акцији за српски народ на Косову и Метохији потрошено је укупно 1.556,39 евра, тј. 1.400,76 евра на куповину помоћи породицама у Штрпцу и Клокоту, 155,63 евра на путне трошкове, а поред тога су уручене и стипендије у укупној висини од 350,00 евра.

– Са монахом Јустином и пријатељима из покрета „Косовски Божури“ и општине Клокот-Врбовац испред манастира Драганац –

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ још једном захваљује свим донаторима и људима добре воље који су помогли у сакупљању средстава за наш хуманитарни Фонд за Косово и Метохију и без којих не би било могуће помоћи српским вишечланим породицама на српском Космету. Захваљујемо и нашој браћи из покрета „Косовски божури“ и свима који су нам помогли да организујемо ову хуманитарну акцију и да обиђемо српске породице. Уз то додајемо да има наде и да није све изгубљено, јер све док наши хероји које смо посетили не напусте своја вековна огњишта и боре се за своје људско право да живе на својој земљи, Косово и Метохија биће српско и опстаће вера да ће се Срби сложити и вратити Богу и својим коренима, иако ситуација у којој се наш народ на Космету налази није нимало лака.

НЕМА ПРЕДАЈЕ – КОСМЕТ ЈЕ ДУША СРБИНОВА!

> ФОТО ГАЛЕРИЈА

Донације за угрожене вишечлане српске породице на Косову и Метохији можете у сваком тренутку уплатити путем званичног жиро рачуна организације, као и путем следећих начина:

TIROLERSPARKASSEBANKAGINNSBRUCK
BLZ
(број банке): 20503
IBAN
: AT482050303300678129
BIC
: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK
(сврха): KOSMET

EMPFÄNGER (прималац): Jugendverein SPOJI

– Путем SOFORTÜBERWEISUNG (без регистрације директно путем интернета): на нашем сајту са леве стране

– Путем WESTERN UNION – контактирајте нас: uprava@spoji.org

– Директно код наших представника у Аустрији, Немачкој и у Србији

– Контакт: uprava@spoji.org

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности