СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Троделна емисија Квадратуре круга „Дубина злочина“ од сутра на РТС-у

Ове године навршило се седам деценија од затварања последњих концентрационих логора у Независној држави Хрватској која је једина у свету имала и логоре за децу.

У дечјим логорима у Сиску, Јасеновцу, Јастребарском, Старој Градишки и Метајни на Пагу страдало је 23.500 српске деце чија је имена, презимена, место рођења и порекло пописао Драгоје Лукић и сам дете логораш. Лукић је 40 година истраживао усташке злочине над српском децом а тај његов списак убијене и уморене деце у логорима у НДХ данас се чува у Музеју жртава геноцида у Београду.

 

Аутор емисије Квадратура круга, Бранко Станковић, кроз три емисије под називом „Дубина злочина(које ће се емитова ти у 18 сати и 30 минута 31. октобра, 7. и 14. новембра), открива на које су све начине страдала деца са Козаре и Поткозарја у усташким логорима.

За шест месеци колико је трајало истраживање, Станковић је пронашао мноштво фотографија, докумената, чак и снимака из филмске архиве НДХ који сведоче о злочинима над српском, јеврејском и ромском децом које су спроводиле усташе за време Другог светског рата.

Диана Будисављевић

~ Диана Будисављевић (девојачки Обексер; рођена Аустријанка из Инзбрука) ~

Током снимања Станковић је, између осталог, посетио и Доњу Градину највеће српско стратиште и највеће дечје гробље на свету. Доња Градина је била ликвидациони центар логора Јасеновац, Уштица и Млака у којима  је страдало 19.432 деце, од чега је 12.113 српске националности.

Анте Думбовић активиста Црвеног крижа НДХ током 1942. године у дечјем логору у Сиску начинио је 800 фотографија уморене српске деце, које сведоче о паклу кроз који су прошли српски малишани заточени у том логору.

Доња Градина

~ Доња Градина ~

Аутор овог серијала успео је да пронађе и преживелу децу из сваког од тих логора у НДХ која су данас старци али су њихова сећања на страдања у тим логорима још свежа и болна.

Зорка Делић Скиба бивша заточеница Дечјег логора

~ Зорка Делић Скиба бивша заточеница Дечјег логора ~

Број страдале српске деце у усташким логорима током Другог светског рата би сигурно био већи да није било Диане Будисављевић, Аустријанке удате за Србина, која је успела да спасе 12.000 деце из дечјих логора у Сиску, Јастребарском, Јасеновцу и Старој Градишки. Дианиној акцији спасавања српске деце, Станковић посвећује последњу емисију у серијалу „Дубина злочина“, у којој открива шта се након Другог светског рата догодило са већином те деце коју је спасла Диана.

РТС

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести