СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ИНЗБРУК: АУСТРИЈСКА СЛУЖБА СЕЋАЊА ОБЕЛЕЖИЛА 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Дана, 8. новембра 2022, у свечаној сали Старог града у Инзбруку одржана је академија поводом 30 година од оснивања Аустријске службе у иностранству, коју је 1992. основао др Андреас Мајслингер, некадашњи професор политикологије на Универзитету у Инубруку.

Под Аустријску службу у иностранству спада и Аустријска служба сећања која чини највећи од три стуба ове организације и која представља алтернативу за служење обавезног војног рока у Аустрији.

Службу сећања је 2015. године у Србији при Савезу јеврејских општина Србије и Јеврејском историјском музеју Београд успоставио мр Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ. Од тада држављани Аустрије који не желе да служе војни рок могу на 10-12 месеци да бораве у Србији и радећи у ЈИМ-у Београд се позабаве страдањем јеврејског, али и српског и других народа током Другог светског рата.

То је сјајна прилика како за младе људе српског порекла да на око годину дана бораве у земљи својих предака и уз главни посао у музеју, усаврше матерњи језик и боље упознају живот у Србији, а тако и за друге Аустријанце да се боље упознају са Србијом, српским народом и да тако разбију неке од предрасуда.

Ненад Ранисављевић и Лука Мирчета, такође чланови СПОЈИ, били су наредни припадници Службе сећања у Србији. Они су на академији, на којој су присуствовали и др Мајслингер са осталим оснивачима, као и Георг Вили, градоначелник Инзбрука, као и Оливер Ранисављевић, заменик председника СПОЈИ и председник Заједнице Срба Тирол, и бројне званице, испричали своја искуства у Србији, у нади да ће као и тренутно тако и убудуће бити нових полазника Службе сећања у Србији.

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести