СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

НАЈАВА: Хуманитарна монодрама „Лина, тврђа од камена“ у Инзбруку

 

Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) вас позива на хуманитарно монодрамско вече у Инзбруку.

Позоришну представу ЛИНА, ТВРЂА ОД КАМЕНА по истоименом роману Јована Д. Петровића, извешће наша више пута награђена глумица Весна Станковић премијерно у нашем граду.

Молимо вас да ваше место благовремено резервишете путем следећег броја (позив, SMS, Whatsapp, Viber):
+43 650 / 360 87 50 или мејлом на uprava@spoji.org

Сав приход намењен је социјално угроженим вишедетним породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу, којима СПОЈИ редовно помаже кроз своје хуманитарне акције!

• НЕДЕЉА, 2. АПРИЛ 2023. у 17.00 часова (улаз од 16.30 часова)
• ÖGB (7. Stock), Südtiroler Platz 14–16, 6020 INNSBRUCK

ДОБРО ДОШЛИ!

„Лина, тврђа од камена“ је истинита прича о животу бабе аутора романа, Лине, од периода њеног девојаштва, преко зрелог доба до позне старости. Кроз Линину животну причу, пуну неочекиваних, животом режираних обрта и догађаја који се непрестано преплићу, пратимо не само њену личну причу, но и пресек историјских збивања кроз које је ова жена током свог богатог животног пута пролазила: почетак 20. века, Први и Други светски рат и поратни период.

Иако је Линина приповест, такође је својеврсна глорификација живота и виталне људске снаге и енергије која човека одржава и у најтежим искушењима, издиже га, чува и одређује као биће саткано од материје која је тврђа и од најтврђег камена.

Кроз ову монодраму, гледалац прати Лину како се из младе и пуне живота и радости девојке, трансформише најпре у зрелу младу жену, па у жену скрхану животним трагедијама, до снажне, сасвим зреле личности коју патње нису сломиле, већ ојачале и донеле стабилност, снагу и велику животну мудрост. Представа је стилизована и решена симболима који управо величају исконску снагу живота која тријумфује над губицима и невољама.

Уз веома занимљив језик, овај текст носи праве искре здраве народске мудрости које ликови попут наше јунакиње, Лине, изговарају без претензије да буду мудри. Због тога бројне реченице које су структурално закључци Лининих прича, звуче као прави философки афоризми.

Од тога да нико на овом свету нема „тапију на срећу“, па до тога да је на овом свету камен најтврђи, а од камена „тврђи је само човек“.

Весна Станковић је за ову улогу добила следеће награде:

Златна колајна „Маја Димитријевић“ за најбољу представу, на фестивалу у Земуну

Златну колајну за најбољу представу жирија публике на истом фестивалу

награда за најбољу женску улогу на 11. Фестивалу малих сцена у Сарајеву

награда за најбољу глумицу фестивала на фестивалу у Корчи (Албанија)

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести