СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ИНЗБРУК: Хуманитарна монодрама „Лина, тврђа од камена“ и Весна Станковић премијерно у Инзбруку

У недељу, 2. априла 2023, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ приређена хуманитарна монодрама „Лина, тврђа од камена“ у извођењу наше више пута награђене позоришне, филмске телевизијске и гласовне глумице Весна Станковић. Гостију је било из целог Тирола, док су неки допутовали и чак из Беча, а сав приход од ове монодраме је намењен социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу. Захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају скупила се хуманитарна сума од преко 1.500 евра, на чему смо свима од срца захвални у име оних којима СПОЈИ кроз своје хуманитарне акције помаже.

Монодрама „Лина, тврђа од камена“ по истоименом роману Јована Д. Петровића одиграна је у просторији ОеГБ-а Тирол у Инзбруку. Весна Станковић ову монодраму игра већ 17 година, а први пут је са овом представом гостовала у овом делу Аустрије, где ју је меастрално одиграла у улози Лине, која је заиста постојала и пореклом је била из Петровца на Млави. Весна Станковић је пренела невероватну емоцију на велики део публике, у којој су овај пут већину чиниле жене, али су током представе плакали и смејали се како жене тако и мушкарци. Иако је био почетак распуста у Тиролу, сала је била пуна, а сви су били одушевљени представом и питали су када ће СПОЈИ организовати следећу представу Весне Станковић или неки слични догађај.

У улози модератора био је мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ, који је уједно у име својих сабораца и поздравио све присутне. Он је свим присутнима укратко објаснио да је СПОЈИ одлучио да организује ову представу, јер она говори о животу, не само Лине из Источне Србије, већ је једна универзална прича српских и других жена на Балкану, а можда и шире, из периода од почетка 20. века, преко Првог и Другог светског рата, па све до поратног периода. Зато СПОЈИ ову представу посвећује свим нашим прабакама, бакама, мајкама, сестрама, супругама и свим женама, које су стубови наших породица и без којих наш народ не би опстао и одржао свој аутентични дух кроз векове.

Бернхард Хефлер, председавајући Фракције социјалдемократских синдикалаца Тирол (ФСГ) и председавајући Управе већа комора у Радничкој комори Тирол, се као домаћин и један од спонзора овог догађаја такође укратко обратио свима, рекавши „да се радује што СПОЈИ већ други пут организује представу у овој сали, као и да је јако важно да се очува културни идентитет и да се негује култура, јер је она један од основа за успешан суживот, а када види да то наша заједница ради и викендом пуно му је срце“.

Од почасних гостију су поред Бернхарда Хефлера још били присутни прота Александар Столић, парох инзбрушки, са супругом Милицом, Живорад Карајовић, председник Црквеног одбора инзбрушког, мр Марија Гавриловић, супруга пароха куфштајнског оца Михаила Гавриловића, Александар Жунић из Инзбрука, власник најомиљеније пицерије у Тиролу за 2023. годину „Venezia Igls“ (Венециија Иглс), као и Зоран Цвијановић из Вергла, дугогодишњи подржавалац рада и почасни члан СПОЈИ.

Организатори са Весном Станковић

За свесрдну подршку, без које не би било могуће овако успешно организовати ово хуманитарно монодрамско вече, а био је један од најуспешнијих догађаја СПОЈИ, од срца захваљујемо:

  • Граду Инзбруку и одборима за културу, интеграцију и жене и генерације / STADT INNSBRUCK (Kultur, Integration und Frauen und Generationen)
  • Фракцији социјалдемократских синдикалаца Тирол / FSG TIROL
  • Српској православној цркви Инзбрук
  • Венецији Иглс из Иглса / VENEZIA IGLS aus Igls
  • Лекерланд имбису из Инзбрука / LECKERLAND IMBISS aus Innsbruck
  • Радњи за телекомуникационе услуге Б-Конект из Хала / B-CONNECT aus Hall in Tirol
  • Хотелу Долингер из Инзбрука / HOTEL & GASTHOF DOLLINGER aus Innsbruck
  • ВФМ2-групи из Србије
Весна се после представе сликала са презадовољном публиком

Од срца захваљујемо и нашој Весни Станковић, која нам је приредила заиста незаборавну представу и културно вече, које ће сви присутни сигурно заувек памтити. Први пут је гостовала у Инзбруку у организацији СПОЈИ, те се надамо да ћемо је ускоро поново угостити са једном од њених сјајних представа, које изводи у Србији и региону, али и широм Европе и света.

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности