СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

НАЈАВА: Хуманитарна представа „Бедеми ћирилице“ премијерно у Инзбруку

Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) вас позива на хуманитарно позоришно вече у Инзбруку.

Позоришну представу БЕДЕМИ ЋИРИЛИЦЕ по тексту Владимира Ђорђевића у режији Милића Јовановића, извешће позоришни глумци крагујевачког позоришта, Предраг Јовановић у улози Ћирила, и Александар Јеленић у улози Методија.

Молимо вас да ваше место благовремено резервишете путем следећег броја (позив, SMS, Whatsapp, Viber):
+43 650 / 360 87 50 или мејлом на uprava@spoji.org

Сав приход намењен је социјално угроженим вишедетним породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу, којима СПОЈИ редовно помаже кроз своје хуманитарне акције!

• НЕДЕЉА, 15. ОКТОБАР 2023. у 17.00 часова (улаз од 16.30 часова)
• JÄGERHEIM, Ing.-Etzel-Str. 63, 6020 INNSBRUCK

ДОБРО ДОШЛИ!

Ова позоришна представа је део пројекта СПОЈИ-а под називом „ДИЈАСПОРА И МАТИЦА – СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!“ који је суфинансирала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону!

Представа „Бедеми ћирилице“ по тексту Владимира Ђорђевића, у режији Милића Јовановића премијерно је изведена на сцени Књажевско-српског театра у Крагујевцу у јуну 2019. године са благословом Његовог Преосвештенства владике шумадијског Господина Јована.

Бедеми ћирилице“ говоре о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, о њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, одуховљености и језику и писму које оплемењује народ словенски. Ово је песма али и плач о градњи бедема, на којима је узрасло писмо, које вековима напаја наше постојање.

У представи играју Предраг Јовановић из Параћина и Александар Јеленић из Тополе који су уједно и идејни творци овог пројекта.

Бедеми ћирилице“ су историјска и духовна прича стављена у оквире надасве необичног читања и тумачења позоришне уметности. Разноликост драмског израза и режијска иновативност публику води у неиспричане борбе у душама свете браће.

Све то обојили су тонови фруле виртуоза Милинка Ивановића Црног а занимљив слој боја овој причи дали су костими и сценографија уметнице Ане Колбјанове.

Представа је забележила успешне наступе  у Србији и Црној Гори, извођена у вечерњим терминима у позориштима затим при обележавању разних манифестација и организована је за ученике факултета, основних и средњих школа. Представа је за све узрасте.

Носиоци главних улога на веран начин приказују драму, ону која се одвијала у душама свете браће, али и ону која се одигравала између њих и света.

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести