СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СЛОЖНО И САБОРНО ЗА НАШ НАРОД

Александар Матић из Беча и Владимир Влајић из Инзбрука, чланови УО Савеза Срба у Аустрији, посетили су српску заједницу у аустријској покрајини Тирол и са представницима заједнице разговарали у Инзбруку и Ватенсу.
Они су најпре присуствовали литургији у Српској православној цркви у Инзбруку која је 2019. године добијена на поклон од римокатоличког монашког реда Редемпториста. Исте године црква је освештана када је и први пут одржана литургија по православном обреду. Важи за једну од знаменитих цркава у Инзбруку и налази се у самом центру града на само пар метара од Тријумфалне капије.

После тога су Матић и Влајић у Ватенсу имали састанак са представницима Заједнице Срба Тирола. Скуп је одржан просторијама КУД 25. Мај.

Учествовали су председник Заједнице Срба у Тиролу Оливер Ранисављевић и представници удружења чланова Заједнице, КУД 25. мај, КСК “Петар Кочић” из Фигена, КУД Острог и КУД Ђурђевдан из Инзбрука, КУД Полет из Вергла, као и пароси српских православних црквених општина у Инзбруку и Куфштајну, прота Слободан Радојчић и отац Михаил Гавриловић, као и представници СПОЈИ и Асоцијација српских студената у Аустрији – огранак за Тирол.

Матић и Влајић су представили шта је до сада урађено, шта је у припеми, као и планове нове управе која је изабрана у мају 2023. Затим се развила здрава и плодотворна дискусија свих присутних уз обећање да ће сви заједно, сложно и саборно радити на унапређењу заједница и савеза као и на положају српског народа у Аустрији.

Извор: З.М. – Вести

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести