СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Хуманитарно вече „На Дрини ћуприја“ и Тихомир Станић премијерно у Петровцу на Млави уз присуство „Дианине деце“ Јелене Радојчић и Душана Јеринића

У четвртак, 25. априла 2024. године у Петровцу на Млави одржано је хуманитарно вече у организацији представништва Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ у Србији и Културно-просветног центра Петровца на Млави, а у оквиру којег је одиграна монодрама „На Дрини ћуприја“ по роману нашег нобеловца и нашег највећег писца Ива Андрића, у изведби нашег прослављеног глумца Тихомира Станића.

Сав приход од ове монодраме намењен је социјално угроженим вишечланим породицама у Србији, а захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају, као и нашем пријатељу и почасном члану Тихомиру Станићу, који је одлучио да свој хонорар такође донира, на крају се скупила хуманитарна сума у висини од 99.140 динара (847 евра), на чему смо свима од срца захвални у име оних којима СПОЈИ кроз своје хуманитарне акције помаже. Иначе, ово је други пут да СПОЈИ организује монодраму „На Дрини ћуприја“ са Тихомиром Станићем, после маја 2022. године у Инзбруку, у Аустрији.

У улози модератора ове вечери била је Јасмина Бошковић из КПЦ-а Петровац на Млави, која је поздравила и многобројне почасне госте СПОЈИ-а и КПЦ-а, а међу којима су у публици били: Јелена Радојчић (рођ. Бухач) из Земуна, Душан Јеринић из Панчева, Борис Гвоздић, заменик председника општине Петровац на Млави, Христина Ђорђевић, председница Скупштине општине Петровац на Млави, Добрица Милосављевић, помоћник председника општине Петровац на Млави и члан Управног одбора удружења Краљевина Србија, Свештенство Српске православне црквене општине Петровац на Млави и села Бистрица, Златан Стојадиновић из Беча, историчар и научни сарадник Аустријске академије наука, и други.

У публици је била и Милица Илић, директорка КПЦ-а Петровац на Млави, као и пријатељи и чланови СПОЈИ из Беча и Инзбрука.

„Била је изузетна част и задовољство свим члановима наше организације бити домаћин једног оваквог догађаја у маестрално изведеној монодрами пред готово пуном салом КПЦ-а у Петровцу на Млави, чијим се запосленима овим путем захваљујемо на подршци и сарадњи на овом, највероватније, историјском тренутку за наш огранак у Србији, а можда и сам град Петровац на Млави, јер, поред тога што је Тихомир Станић први пут гостовао овде, у публици су као наши почасни гости били присутни Јелена Радојчић (рођена Бухач) из Земуна и Душан Јеринић из Панчева, који су као деца од Диане Будисављевић (рођ. Обексер), Аустријанке из Инзбрука, спашени од геноцида у усташким логорима Јасеновца у НДХ за време Другог светског рата.“ – истакао је Стеван Јаношевић, председник СПОЈИ-Србија, који се непосредно после одигране монодраме на бини обратио свим присутнима.

 

Стеван Јаношевић је затим уручио почасне плакете, које СПОЈИ од 2013. уручује особама за посебне заслуге, који тиме постају почасни чланови, најпре Тихомиру Станићу, који је за почасног члана СПОЈИ именован још 2023. године поводом једне деценије пријатељства и плодотворне сарадње на пољу културе сећања, поготово за очување лика и дела Диане Будисављевић, али је тек сада дошло до уручивања. То нам је на неки начин и драже, јер је Стеван затим почасне плакете уручио и Јелени Радојчић и Душану Јеринићу, који су именовани за почасне чланове СПОЈИ за 2024. годину.

Тихомир Станић у разговору са публиком после монодраме

Јелену Радојчић, по чијој је животној причи и писан сценарио за филм „Дара из Јасеновца“, а који је рађен по пројекту управо Тихомира Станића. Снимање је филма је започето 30. септембра 2014. године у Инзбруку, када смо и упознали Јелену Радојчић и тада заједно 1. октобра прославили њен тада 80. рођендан.

Душана Јеринића смо упознали 2020. године током полемике око тачног текста на планираној спомен-плочи за Диану Будисављевић у Инзбруку, коју је СПОЈИ покренуо још 2010. године. Те 2020. се од фебруара до краја новембра водила свакодневна дискусија између града Инзбрука, СПОЈИ и других учесника о томе како треба да гласи тачан текст на плочи, а главни камен спотицања било је питање око спомињања порекла српске деце коју је између 1941. и 1945. спашавала Диана Будисављевић. Тада су нам Јелена и Душан, као спашена деца, послали своја писма, која смо превели на немачки и уврстили у нашу аргументацију на више од 20 страница зашто би по савременој култури сећања било исправно навести порекло спашене деце.

Један део организационог тима СПОЈИ из Србије и Аустрије са новим почасним члановима Тихомиром Станићем, Јеленом Радојчић и Душаном Јеринићем, после представе

„Захвалили бисмо се још једном Управи за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије, која је суфинансирала наш овогодишњи пројекат ’15 ГОДИНА СПОЈИ – ДИЈАСПОРА И МАТИЦА, СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!’ чији је и овај догађај део, нашем медијском спонзору ЛОРТУС МЕДИА из Петровца на Млави, РТВ Млава, јер су испратили и овај наш догађај, КПЦ-у Петровац на Млави на челу са Милицом Илић, са којима смо, надамо се, кроз овај догађај, учврстили већ раније постављене мостове који ће бити препознати у нашем окружењу и у будућности, као и публици која се одазвала у прилично великом броју и својим донација ово вече учинила једним од најуспешнијих наших хуманитарних акција на простору Србије. Све честитке и велика захвалност припада и свим члановима СПОЈИ у Србији и Аустрији, који су својим залагањем, трудом, подршком и саборношћу допринели томе да будемо добри домаћини пре свега Јелени, Душану и Тики, као и да ово вече прође овако успешно!“ – закључио је Стеван Јаношевић.

На овој хуманитарној вечери био је постављен хуманитарни штанд СПОЈИ на којем су сви донатори као поклон добијали најновија издања нашег „Хуманитарног часописа за културу и образовање – СПОЈИ!“, као и наруквице са поруком „Косово је срце Србије!“, а интересантна чињеница јесте да је баш са таквом нашом наруквицом на руци Новак Ђоковић у јануару 2022. године слетео из Мелбурна у Београд, након што му аустралијске власти нису дозволиле учешће на Аустралијен опену.

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

Повезане вести:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности