СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ИНЗБРУК: Хуманитарно позоришно вече – представа „Ноћ Лазарева“ премијерно изведена у дијаспори

У недељу, 30. јуна 2024, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ поводом Видовдана организовано хуманитарно позоришно вече на којем је по први пут у Аустрији и дијаспори изведена представа „Ноћ Лазарева“.

Позоришну представу „Ноћ Лазарева“ по тексту Владимира Ђорђевића у режији Милића Јовановића, извели су позоришни глумци из Удружења за неговање културе „Амвон“ из Тополе, Предраг Јовановић у улози Кнеза Лазара, Александар Јеленић у улози Искушења Лазаревог и Вукашин Вујичић у улози Појца. Костими, креација уметнице Ане Колбјанове, додатно су оживели историјски тренутак и допринели веродостојности представе.

Једна од бројних изложених фотографија Културног центра Топола

Гостију је било, као и увек до сада, из целог Тирола, као и из Беча, а сав приход од ове позоришне вечери намењен је социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану и болесној деци и најугроженијим случајевима у Тиролу. Захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају скупила се хуманитарна сума од 1.099 евра, на чему смо свима од срца захвални у име оних којима СПОЈИ кроз своје хуманитарне акције помаже.

Александар Јелeнић у улози „Искушења Лазаревог“

Ову глумачку екипу, која уједно чини и окосницу Удружења за неговање културе „Амвон“ СПОЈИ је први пут угостио у октобру 2023. са њиховом скоро 100 пута одиграном представом „Бедеми ћирилице“, која је била сјајно прихваћена, а на премијерном дијаспорском извођењу њиховог најновијег комада „Ноћ Лазарева“ у Инзбруку и Аустрији, у позоришној сали најстаријег ловачког дома у Тиролу „Јегерхајм“, са својим бриљантним глумачким умећем, успели су поново да дигну сву публику на ноге, те је и ова представа на крају награђена стајаћим овацијама присутних гостију, одраслих и деце.

Вукашин Вујичић у улози „Појца“

Представа „Ноћ Лазарева“ премијерно је изведена у априлу месецу ове године у Крагујевцу и истражује сложеност ноћи пред Косовски бој кроз призму страха, недоумица и борбе Лазара Хребељановића, Кнеза Лазара. Она детаљно приказује унутрашње сукобе са којима се суочава Кнез Лазар уочи судбоносне битке. Ова психолошка драма не само да преиспитује историјски контекст и познате легенде, већ и настоји да одговори на питање шта се дешава у Лазаревој свести у тренуцима када мора донети најважнију одлуку у свом животу.

Предраг Јовановић у улози „Кнеза Лазара“

У улози модератора вечери био је мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ-а и члан Управе Савеза Срба у Аустрији, који је уједно у име својих сабораца и поздравио све присутне. Он је свим присутнима укратко објаснио да је СПОЈИ одлучио да организује ово хуманитарно позоришно вече поводом обележавања Видовдана, јер је Видовдан поред верских празника, Васкрса, Божића и Савиндана, најважнији историјски празник за српски народ, који је уско повезан са Косовским заветом и Бојем на Косову, када су се Цар Лазар и сва српска војска определили за царство небеско које је увек и довека, као и да је СПОЈИ од свог оснивања на разне начине обележавао Видовдан, како би приближио Косовски завет нашем народу, небитно да ли се ради о млађим или старијим генерацијама, али такође на посебан начин и Аустријанцима и другим народима, како би се боље упознали са српским народом и боље га разумели, а све са циљем покушаја очувања нашег идентитета и позитивног представљања нашег народа у свету.

Овај пут сви гости, који су дошли на позоришно вече, имали су и прилику да погледају изложене фотографије Културног центра Топола, као и да се кроз промотивни материјал упознају са тим упечатљивим и историјски важним местом у Шумадији.

Међу гостима у публици били су Игор Микетић, председник Аустријског боксерског савеза и генерални секретар Аустријско-српског друштва, који је са својом породицом допутовао из Беча, отац Александар Столић, парох Српске православне црквене општине Инзбрук, Саша Пећанац, новоизабрани председник Културно-спортског клуба „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена и њихови чланови, као и Драгана Бранковић, представница Културно-спортског и уметничког друштва „Братство“ из Инзбрука.

Њима, као и глумачкој екипи представе „Ноћ Лазарева“ уручене су и захвалнице за сам крај вечери, када су се неки од њих укратко обратили свим присутнима. Вукашин Вујичић, који је био у улози „Појца“ у представи, који је рекао неколико речи о Тополи и њеном Културном центру и позвао све присутне да погледају изложене фотографије и посете Тополу и Шумадију. Предраг Јовановић, који је играо „Кнеза Лазара“, укратко се у име целе њихове екипе захвалио свим присутнима на овацијама, као и СПОЈИ-у на позиву, лепом гостопримству и доброј организацији. Игор Микетић је пренео поздраве амбасадора Републике Србије у Аустрији, господина Марка Благојевића, поздравио све присутне и похвалио рад СПОЈИ-а, али и свих представника српске заједнице у Тиролу, рекавши да служе за пример широм Аустрије.

За свесрдну подршку, без које не би било могуће организовати ово хуманитарно позоришно вече, које је део овогодишњег пројекта СПОЈИ поводом 15. годишњице од оснивања под називом „15 ГОДИНА СПОЈИ – ДИЈАСПОРА И МАТИЦА, СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!“, Владимир Влајић се у име СПОЈИ-а од срца захвалио:

  • Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије
  • Одбору за културу града Инзбрука / STADT INNSBRUCK – KULTUR
  • смештају KITZ APARTMENTS из Кицбила
  • ресторану EAST SIDE GRILL из Вергла
  • ресторану VENEZIA IGLS из Иглса

>>> ФОТО ГАЛЕРИЈА

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности