СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Хуманост и фер-плеј освајачи су 6. Краљевског купа за помоћ деци у Тиролу и на Балкану

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА – FOTOGALERIE || MEIN BEZIRK (DEUTSCH) ||

У недељу, 12. јануара 2020. године, Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) је, у Инзбруку, успешно организовала шести по реду хуманитарни турнир у малом фудбалу под називом КРАЉЕВСКИ КУП.

СПОЈИ је Краљевски куп покренуо у јануару 2014. године као хуманитарни интеграциони турнир у малом фудбалу, тe је ове године одржано већ шесто издање на којем је учествовало 13 екипа са играчима, гостима и подржаваоцима пореклом из преко 12 различитих земаља, као на пример из Аустрије, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Немачке, Турске, Африке и других земаља. Укупно је од јануара 2014. до сада на Краљевском купу учествовало преко 100 екипа. Иако се ове године пријавило мање екипа него у годинама иза нас, то није умањило добру атмосферу, јер су сви били свесни да су једним заједничким добрим делом започели Нову година, а лопта се котрљала од јутра до мрака.

Циљ Краљевског купа је да се у оквиру спорта, кроз који се иначе најбоље спајају људи без обзира на порекло, боју коже или вероисповест, млади људи мотивишу да чине добра дела и тако помогну онима којима је помоћ најнеопходнија. Ове године на Краљевском купу се играло за болесну децу у Тиролу и социјално угрожене породице на Балкану.

 

Пре него што је овогодишњи Краљевски куп отворен почасним почетним ударцем од стране мр Елизабете Мајер, главног Управника града Инзбрука задуженог за спорт, интеграцију, образовање и породицу, и једног малог дечака чији је отац учествовао на турниру, свим присутнима обратили су се, сама госпођа Мајер, Рајнхолд Хап, председник организације „Рајни Хап и пријатељи“ која помаже болесној деци у Тиролу,  као и Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ-а, који су још једном објаснили због чега је покренут овај хуманитарни пројекат и коме је помоћ намењена.

Мр Мајер је истакла да јој је јако драго што јој дан почиње отварањем Краљевског купа и да зна колико је снаге потребно да се све организује на високом нивоу, као и да цени рад хуманитарне организације СПОЈИ и свих људи око ње. Рајнхолд Хап је још једном подвукао да ће део средстава са овогодишњег Краљевског Купа ићи за терапије једној малој болесној девојчици из Тирола која је непокретна, а чији су родитељи замолили да остану анонимни. Владимир Влајић је навео да ће остатак бити расподељен на социјално угрожене породице у Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији, као и на Косову и Метохији, а да ће сва помоћ бити уручена у току 2020. године и то лично од чланова СПОЈИ-а.

– ФК СПОЈИ –

Шести Краљевски куп је отворен утакмицом између ФК СПОЈИ, као екипе организатора и домаћина, и ФК Хенговер, екипе Рајнхолда Хапа, у којој је играо и Денис Мим, бивши фудбалер Вакера из Инзбрука. Утакмица је завршена резултатом 1:1.

На шестом издању Краљевског купа, који је током целог дана протекао у једној веома спортској атмосфери у правом смислу фер-плеја и хуманости, учествовало је 13 екипа, које су биле распоређене у две групе на пре и после подне. Екипе из Инзбрука, које су у преподневној групи „Инзбрук“ дале свој дорпинос за добро дело биле су: ФК Интернационале, ФК Тесла-едв, Сауфхемден, ФК Транс-Порта, Ин те сити Инк, ФК Хенговер, као и ФК СПОЈИ. У послеподневној групи „Тирол“ учествовале су екипе ван Инзбрука, а било их је из Вергла, Телфса, Имста, па чак и из суседне покрајине Форарлберг: Лацио Кома, Ултрас Имст, ФК Жога Бонита Телфс, Унлу Старс, Динамо Тресен Тирол и ФК Лацио.

Ово издање Краљевског купа подржано је путем видео снимака од неколико спортских и јавних лично сти, као што су: Саша Зорић, некадашњи фудбалер Црвене Звезде и репрезентације СР Југослаије, Александар Матић, један од најпознатијих фудбалских тренера у Тиролу, Иван Рогач, фудбалер Јавора из Ивањице и бивши млади репрезентативац Србије, Сварко Рејдерс Тирол, вишеструки прваци Аустрије и Европе у Америчком фудбалу и учесници Друге лиге Аустрије у кошарци, као и ТХЦ ла Фамилија, један од најпопуларнијих реп-састава Балкана и шире. 

– Некадашњи репрезентативац Аустрије, Роланд Герцалију –

Спонзори и подржаваоци овог издања турнира били су: град Инзбрук, NEUWIRT ZOKY из Лангкампфена, INN THE CITY INK из Инзбрука , TESLAedv из Инзбрука, GASTHOF & HOTEL DOLLINGER из Инзбрука, TIROLER SPARKASSE банка, MDZ BAUSERVICE из Инзбрука, BRANGER ALM из Унтерперфуса, физиотерапеути из PHYSIO 1.0 из Инзбрука, клуб B1 из Инзбрука, пекара CIFCI BÄCKEREI из Милса, као и ВФМ2-група из Србије, који су подржали СПОЈИ у организацији овог хуманитарног турнира у финансијском и материјалном смислу.

Иначе, Краљевски куп је подржан и од ЊКВ Престолонаследника Александра Карађорђевића Другог, који је СПОЈИ-у упутио писмо подршке поводом организације овог хуманитарног догађаја.

– Стални учесник Краљевског купа, Јован Јанковић –

Једна од најважнијих тачака јесте да је турнир све време протекао у веома позитивној заједничкој атмосфери и фер-плеју и да је свим учесницима било јасно да тог дана нису једноставно следили свој вољени хоби, већ да су тако учинили једно добро дело за болесну децу у Тиролу и социјално угрожену децу на Балкану. Међутим, иако су сви учесници спортски успех ставили у други план, публика није била поштеђена лепих потеза и лепим головима, које је са задовољством наградила гласним аплаузом и слављем на трибини, а међу учесницима су поред већ поменутог бившег фудбалера Вакера из Инзбрука, Дениса Мима, били и Роланд Герцалију, бивши репрезентативац Аустрије и учесник Европског првенства 2008. године, као и многе младе наде које би могле у скоријој будућности да заиграју у најјачим лигама Европе.

Обе групе су биле пуне квалитетним екипама, те су за пролазак по четири најбоље екипе из сваке групе често одлучивали детаљи. Најинтересантније је било пратити како је свих четири квалификованих екипа из групе „Инзбрук“ у четвртфиналу такође изборило и пролаз у полуфинале, тако да су сва прва четири места заузели тимови из преподневне групе. Утакмица која је између ФК Интернационале и ФК Тесла-едв у групи одлучена 2:0 у корист ФК Интернационале, у утакмици за треће место завршена је истим резултатом али у корист екипе ФК Тесла-едв. У финалу су се такође састали и Сауфхемден и ФК Транс-Порта као и у преподневној групи – резултат у групи био је 2:0 за ФК Транс-Порта, док су у финалу после извођења пенала победила екипа Сауфхемден са 3:1 и тако се уписала у освајаче Краљевског купа.

Најбољи стрелац турнира био је Саша Гвозденовић из екипе ФК Тесла-едв са феноменалних 9 постигнутих голова, док је најбољи голман био Флориан Хаусбергер из екипе Сауфхемден, који је примио само 5 голова током читавог турнирског дана а уједно је и одбранио 2 пенала. Екипа која је понела фер-плеј титулу била је екипа Лацио Кома из Форарлберга.

– Екипа са фер-плеј титулом, Лацио Кома из Форарлберга –

За сам крај је уследила и додела пехара, на којој су најбоље три екипе, као и најспортскија екипа, најбољи стрелац и најбољи голман, добили пехаре са логотипом КРАЉЕВСКОГ КУПА. Екипа са титулом „фер-плеја“ ФК Лацио Кома добила је вредну награду PHYSIO 1.0, најбољи стрелац и најбољи голман освојили су ваучере од 100,00 евра код INN THE CITY INK и награду PHYSIO 1.0, трећепласирана екипа ФК Тесла-едв освојила је симболичну новчану награду од 50,00 евра, 3 получасовне масаже код PHYSIO 1.0 и ваучере за вечеру у вредности од укупно 80,00 евра од GASTHOF & HOTEL DOLLINGER, другопласирана екипа ФК Транс-Порта освојула је симболичну новчану награду од 100,00 евра, ваучере за картинг клуба B1 у Инзбруку у вредности од око 100,00 евра и капе и качкете PHYSIO 1.0, док су освајачи 6. Краљевског купа Сауфхемден добили симболичну новчану награду од 200,00 евра као и ваучере „лејсер-тег“ клуба B1 у вредности од око 150,00 евра.

– Најбољи голман, Флориан Хаусбергер –

– Најбољи стрелац, Саша Гвозденовић –

– 3. место: ФК Тесла-едв –

Желимо на овом месту да истакнемо посебан хуманитарни карактер свих еипа на постољу, које су све одлучиле да по примању награда, новчане награде уплате у хуманитарни фонд Краљевског купа 2020. године, чиме су све до једне доказале да су сви победници и да су у правом смислу схватили суштину овог пројекта. Као што је и започео, тако се и завршио интеграционо-хуманитарни турнир СПОЈИ-а 2020. године – позитивно и у заједничком дружењу екипа, гостију и организатора. Скоро сви, учесници и гости, који су могли да уживају пратећи креативне потезе, голове и акције, понели су веома позитивне утиске са овог догађаја и већ су изразили жељу да и наредног пута узму учешћа за добро дело. 

– 2. место: ФК Транс-Порта –

– 1. место: Сауфхемден –

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ се још једном као организатор хуманитарног интеграционог турнира у малом фудбалу „КРАЉЕВСКИ КУП“ захваљује свим учесницима, гостима, подржаваоцима и спонзорима без којих не би било могуће сакупити хуманитарну помоћ у износу од 2.592,93 евра, од којих ће 1.000,00 евра бити испоручено хуманитарном фонду „Рајни Хап и пријатељи“ за помоћ малој Габријели из Тирола у борби против Тетраплегије, а помоћ у вредности од по 530,00 евра угроженој деци у Хрватској, БиХ и Србији и Косову и Метохији, коју ће чланови СПОЈИ-а уручити током 2020. године у својим хуманитарним акцијама. Још једном смо сви, спојени у добром делу, показали и доказали да доброта, човекољубље и спорт могу бити један од најснажнијих интегративних фактора…

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

 

НАМЕНА САКУПЉЕНИХ ДОНАЦИЈА:

– Хуманитарна помоћ за децу у Тиролу: €1.000,00

– Хуманитарна помоћ за децу у Хрватској: €530,00

– Хуманитарна помоћ за децу у БиХ и Србији: €530,00

– Хуманитарна помоћ за децу на Косову и Метохији: €530,00

– Средства за текући рад СПОЈИ: €2,93

 

КОНАЧАН ПЛАСМАН:

  1. Сауфхемден
  2. ФК Транс-Порта
  3. ФК Тесла-едв
  4. ФК Интернационале

 

Уколико и Ви желите да помогнете социјално угроженим породицама на Балкану или болесној деци у Тиролу, то можете током целе године учинити уплатом донације на следећи жиро рачун:

TIROLER SPARKASSE BANK AG INNSBRUCK

JUGENDVEREIN SPOJI
IBAN: AT482050303300678129
BIC: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK: Spende

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности