СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Ивана Жигон и Косовски Божури на Светосавској академији у Инзбруку

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА ||

У недељу, 26. јануара 2020, дан уочи Савиндана, у Инзбруку је одржана прва Светосавска академија као таква после дужег времена, на којој су специјални гости били Ивана Жигон и Косовски Божури.

Светосавску академију под насловом «Ускликнимо с љубављу…» приредила је Српска православна црквена општина Инзбрук уз подршку Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ) и Кола српских сестара, уз учешће једног дела клубова из Тирола и вероучитеља и родитеља са својом децом.

 

Након Свете Литургије у новој цркви, која је добијена као поклон од монашког реда Редемпториста, града Инзбрука и покрајине Тирол 2019. године, велики део присутних парохијана упутио се ка сали «Јегерхајм», која је чак била и премала да прими све госте, где је све припремљено за светосавску свечаност и руча к.

Отац Александар је на самом почетку академију благословио молитвом, те је на бини са свим учесницима програма пререзао славски колач.  После тога је одмах  је Владимир Влајић, један од оснивача хуманитарне организације СПОЈИ, у улози водитеља програма представио редослед и испричао неколико речи о значају Крсне славе и Светог Саве за српски народ.

Програм је започет монологом о Светом Сави у извођењу Павла Станића, студента Теологије на Универзитету у Београду, који је иначе парохијанин инзбрушки.

Главни део овогодишње Светосавске академије представљао је наступ Иване Жигон и Косовских Божура, који су извели неколико песама о Светом Сави, Косовуи Метохији и Црној Гори. На гостовање Косовских Божура се у Инзбруку дуго чекало, јер је већ пар година уназад планирано, али из терминских разлога до сада није дошло до реализације, но како наша народна изрека каже «ко чека, тај дочека», те је и наш народ у Инзбруку и Тиролу добио ретку прилику да уживо присуствује наступу Иване Жигон и Косовских Божура, који су наступили у саставу: Ивана Жигон, Ивана Стевић из Грачанице, Мирјана Бараћ из Приштине, Маја Радић из Ораховца, као и Предраг Радисављевић из Пећи, светски првак на хармоници у Шангају 2011. године.

Сви гости су са великим стрпљењем и у тишини, која је изражавала велико поштовање према песмама и сценском наступу Косовских Божура, пратили сваку реч и сваки покрет на бини. Највеће признање Ивани Жигон и Косовским Божурима су међутим представљале искрене сузе како са женске тако и са мушке стране публике, што значи да су изнова успели да пренесу емоцију и допру у срца свих присутних.

Завршили су песмом «Догодине на Косову» и позивом да сви заинтересовани са Косовским Божурима и организацијом СПОЈИ, већ ове године крену на Косово и Метохију у склопу хуманитарне акције, коју ће СПОЈИ уз Божију помоћ на лето спровести у дело као и сваке године до сада.

Наставак програма су означили наступи фолклорних група КУД-а «Ђурђевдан», КУД-а «Острог» и КСУД-а «Братство» из Инзбрука и СПКУД-а «Вук Караџић» из Шваца, коју су свима представили Шопске игре, игре из Црне Траве, Лесковца, околине Бољевца, као и из Влашког краја.

Посебну тачку је извела Теодора Живковић из Београда, која је била у гостима код КУД-а «Ђурђевдан», отпевајући песму «Уснила је дубок санак са Косова Рада» што је публика такође сјајно прихватила, а имала је и срдачну подршку од Косовских Божура, који су у том тренутку већ били међу публиком.

Поред врло лепог и несвакидашњег културно-уметничког програма свим гостима је приређен врло укусан ручак за који су се потрудили представници КУД-а «Острог», као и женски део око Кола српских сестара и СПОЈИ-а.

Није мањкало ни на чему, а најлепше је било то што су се сви по речима Светог Владике Николаја Велимировића, «Дај Боже да се Срби сложе, обоже и умноже…», сабрали и ујединили снаге око доброг дела, па се тако и осетила права домаћинска атмосфера и дух заједништва, иако није било представника само једног удружења или клуба, већ су сви заједно допринели овако лепој Светосавској академији, какву српска заједница у Инзбруку и Тиролу свакако заслужује.

КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ И БОГ ПОМОГАО!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности