СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

САОПШТЕЊЕ: СПОЈИ честита Сенату града Инзбрука на усвојеном тексту за спомен-плочу

|| DEUTSCH ||

Године 2010. Социјалдемократски покрет ослободилаца Тирола и Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) заједно су покренули прву иницијативу у вези са очувањем сећања на Диану Будисављевић (дев. Обексер). Тада су покушали да издејствују постављање спомен-плоче на њеној родној кући у улици Марије Терезије у самом центру Инзбрука.
Оно што тада није пошло за руком сада је кроз преузимање ове тематике од стране града Инзбрука почетком ове године, после дуге али конструктивне дискусије, која је изазвала и међународно интересовање, коначно успешно и једногласно усвојена у Сенату града.
 
Чланови Управног одбора организације СПОЈИ следећим саопштењем честитају члановима Сената и Одбора за културу града Инзбрука:
 
Инзбрук, 24. новембра 2020.
 
Поштовани чланови Сената града Инзбрука,
Поштовани чланови Одбора за културу града Инзбрука,
Поштоване даме и господо,
Драги суграђани,
 
овим путем желимо да Вам честитамо на једногласној одлуци поводом коначне верзије текста на спомен-плочи за Диану Будисављевић (девојачки Обексер), која је донета 18. новембра 2020. године на седници Сената града Инзбрука. Штавише, желимо да Вам честитамо и на свим храбрим одлукама које су донете у претходним седмицама, а које имају велики допринос живој култури сећања у Инзбруку.
 
Након преименовања дечијег вртића у градском насељу Рајхенау, који ће од сада носити име „Диана Будисављевић“, веома нас радује што је дошло и до одлуке о тексту за спомен-плочу за Диану. Као што знате, ми смо заједно са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола још 2010. покренуи прву иницијативу и тада покушали да поставимо спомен-плочу на њеној родној кући у улици Марије Терезије. Тада нам то није пошло за руком. Сада, 10 година касније, када је град Инзбрук почетком ове године ову тематику поново оживео коначно је и реализовано, а на чему смо веома захвални свим учесницима унутар града Инзбрука и ван институција истог.
 
Захваљујемо се и на дугој, али праведној и конструктивној дискусији, коју смо током ове године могли да водимо о тексту на спомен-плочи, а којој су свој допринос дали и многи експерти за теме „Акција Диана Будисављевић“ и култура сећања, као и неколико особа које је она спасила од геноцида. Тај диалог је по нашем мишљењу саставни део живе културе сећања и треба се сматрати веома позитивном тачком у овом случају.
 
Веома нас радује што сте се одлучили за верзију имена Диане Будисављевић, каква је и на њеном надгробном споменику на инзбрушком Западном гробљу. Овим писмом Вам, међутим, желимо исказати наше огромно поштовање, јер сте као представници нашег заједничког града Инзбрука поново показали храброст и на крају одлучили да огромну већину, од геноцида, спашене деце назовете својим именом и тако их сачувате од заборава. То је веома важан и кључни корак који доказује да се у Инзбруку обраћа пажња на све аспекте једне савремене и живе културе сећања. Најважније у томе јесте свакако да се идентитет жртава, а у овом случају спашене деце, не прећути, што сте Вашом одлуком успешно и спровели у дело.
 
Није реч само о ове две тачке, већ нам се целокупан нацрт текста за спомен-плочу веома допада и као такав је најближи историјским и научним сазнањима. Убеђени смо да ће плоча на њеној родној кући бити веома прихваћена од шире јавности, као и да ће имати значајан допринос у сећању на Диану и њене подржаваоце. Истовремено се надамо да ће плоча служити као инспирација за наставак једне успешне културе сећања у Инзбруку и Аустрији.
 
У нади да ћемо ускоро моћи да Вам честитамо и лично, као и да ћемо и убудуће заједно кроз различите тематике радити на заједништву у нашем прелепом и разноврсном Инзбруку, желимо Вам још једном свако добро и много снаге и здравља у борби против вируса Ковид-19.
 
С поштовањем и срдачним поздравима,
Управни одбор Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ)
 
© Stadt Innsbruck/StadtarchivОвако гласи усвојен текст који ће стајати на спомен-плочи:
Диана Будисављевић, девојачки Обексер
 
1891-1978
 
Диана Будисављевић из Инзбрука је током Другог светског рата уз помоћ других подржавалаца спасила више хиљаде претежно српске деце из концентрационих логора фашистичког усташког режима у тадашњој „Независној држави Хрватској”.
 
Тек много година после њене смрти њен хумани ангажман постао је познат и у њеном родном граду. Овом спомен-плочом на њеној родитељској кући град Инзбрук одаје пошту овој храброј жени.
 
Градска општина Инзбрук

 

 

 

Повезане вести:

> Innsbruck informiert

> Mein Bezirk

 

Foto Diana:

© Stadt Innsbruck/Stadtarchiv

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести