СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Хуманитарни турнир у Новом Саду за операцију Милана Шолаје

Solaja_7.jpg

 

На предлог једног од наших чланова, ратног војног инвалида (р.в.и) из рата на Ксоову и Метохији, Дарка Прокића, узели смо учешће на хуманитарном турниру за помоћ још једном р.в.и. Милану Шолаји (42) из Куцуре код Врбаса. Хуманитарна организација СПОЈИ помогла је учешћем на овом турниру који се одржао 15. маја 2021, уплатом котизације у износу од 100 евра, у динарској противредности, учествујући са две екипе.

На наш позив да нас подрже и прикључе, екипи се одазвало доста момака са свих страна Србије и света. Нас пар смо кренули из општине Петровац на Млави, а онда су се екипи придружили момци из Београда, од којих је један из Инзбрука а који тренутно борави у Београду служећи у Аустријској служби сећања, затим момци из Новог Сада, неки су дошли из Баната, а неки су родом из Републике Српске и из Крајине. Оно што је најлепше јесте дружење које је било као да се знамо целог живота иако се већина нас први пут сусрела.

 

Solaja_9.jpg

– Екипе СПОЈИ-а и жандармерије Нови Сад пред почетак турнира –

Све нас је спојила заједничка жеља и воља да будемо хумани у времену када је то заиста тешко, у шта смо се и данас уверили, готово срамно малим одзивом екипа за турнир. Но, то нас није омело у нашој намери да дамо свој допринос овој акцији 37. моторизоване бригаде из Рашке и часно се такмичимо са екипом жандармерије из Новог Сада. Иако је резултат био у другом плану и противник је био бољи у баскету и малом фудбалу, најбитније је да смо сви победници и заиста је била част и привилегија стајати раме уз раме са онима који су увек били спремни да бране нашу Србију.

Solaja_5.jpg

Solaja_8.jpg

Један од њих није могао бити са нама ту, јер је у тим тренуцима био на операцијсмом столу и предстоји му још једна животна борба, а то је војник Милан Шолаја, због кога смо се и окупили тог дана. Што би капетан Делић рекао, у обраћању свима нама: „Милан нам свима треба бити пример да не треба одустајати и да је све могуће уз снагу воље.“

Solaja_6.jpg

Оно што смо ми овог пута урадили само је знак захвалности човеку који нас је бранио од напада терориста и који је након тешке повреде остао у инвалидским колицима, али упркос томе наставио да се бави спортом и Србији донео медаље са параолимпијских игара и Европског првенства. Играли смо тог дана сви да му помогнемо да и овог пута изађе као победник и зато хвала свима онима који су нам пружили ту прилику, који су организовали овај догађај. У том  тренутку, већу част нисмо могли имати, него да понесемо медаље и захвалнице ратних и војних хероја.

WhatsApp_Image_2021-05-28_at_12.50.51.jpeg

Речи захвалности војних старешина приликом уручивања ће нам вечно одзвањати у ушима и бити мотив да наставимо да се бавимо овим хуманим позивом и позивамо све да се прикључе, а надамо се да ће ове слике пренети делић саборности коју су сви момци, из наше и противничке екипе показали, у фер и коректној борби у којој су сви победници и хвала свима на томе.

Колико су велики људи припадници жандармерије су показали када су своје ланч-пакете одлучили да пошаљу породици за коју су чули да ћемо је посетити у наставку дана, о томе више у следећем извештају.

Док год и у последњем човеку гори пламен људскости има наде да се ватра распламса и прошири на срца свих добрих људи и да потом заједничким снагама тај жар пренесемо до оних којима је топла реч и рука спаса најпотребнија. Нема предаје!

Уколико и Ви желите да дарујете добровољни прилог за помоћ социјално угроженим породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу, то можете учинити 365 дана у години путем једног од следећих начина:

МОГУЋНОСТИ ДОНИРАЊА

1.) SPENDENKONTO – EU & Schweiz (ohne Spesen):

Jugendverein SPOJI

IBAN: AT48 2050 3033 0067 8129

BIC: SPIHAT22XXX

Zweck (сврха): Spende Familien in HR / SRB / KiM / Tirol …

2.) PAY PAL DONATE (трошкови / Spesen: 3,40% + 0,35€):

www.spoji.link/paypal/donate

3.) FACEBOOK DONATE (без трошкова / ohne Spesen):

https://spoji.link/FB/donate

Уколико желите да на Фејсбуку покренете сакупљање донација за акције СПОЈИ-а (нпр. поводом Вашег рођендана, …) то можете учинити путем следећег линка (уколико сте корисник Фејсбука):

https://www.facebook.com/fund/spoji.org/

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности