СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Прва посета амбасадора Србије српској заједници у Тиролу после 20 година

290521Gavric_David-9614.jpg

Foto: David Gavric

Од 29. до 30. маја 2021. године, Његова Ексцеленција амбасадор Републике Србије у Аустрији, господин проф. др Небојша Родић, боравио је у оквиру дводневне посете у Инзбруку заједно са војним аташеом Републике Србије у Аустрији, господином пуковником Жељком Босанцем.

До договора о посети је дошло пре свега кроз редовну комуникацију између амбасаде Републике Србије у Бечу и Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ) која је успостављена почетком 2020. године када је дошло до јавне расправе у вези с текстом за спомен-плочу која је требало да се постави у знак сећања и захвалности Диани Будисављевић (девојачки Обексер) у самом центру града Инзбрука. Тада је Њ.Е. амбасадор Родић властима града Инзбрука упутио писмену молбу о поновном разматрању текста на спомен-плочи након што је објављена првобитно планирана верзија текста.

Уједно је ово била и прва посета једног српског амбасадора српској заједници у Инзбруку и Тиролу после више од две деценије, те је представљало велику част за сав наш народ у Инзбруку и шире.

 

290521Gavric_David-9433.jpg

290521Gavric_David-9446.jpg

Foto: David Gavric

У плану је и следећа посета Њ.Е. амбасадора Родића Инзбруку и Тиролу, а током ове прве он је заједно са пуковником Босанцем, као и представницима организације СПОЈИ и Црквеног одбора Српске православне црквене општине Инзбрук, у преподневним часовима 29. маја обишао гробно место Диане Будисављевић на којем су заједно положили цвеће.

290521Gavric_David-9470.jpg

290521Gavric_David-9514.jpg

Foto: David Gavric

После тога су обишли и спомен-плочу Диани Будисављевић на њеној родној кући „Обексер Хаусу“ у најужем центру главног града покрајине Тирол у улици Марије Терезије. Спомен-плоча је коначно постављена 7. априла 2021. године у ужем кругу представника града Инзбрука, после 11 година колико је прошло од прве иницијативе за њено постављање коју је још 2010. године покренула организација СПОЈИ у сарадњи са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола. После вишемесечне јавне расправе које се водила од фебруара до новембра 2020. године о томе како треба да гласи текст на плочи, коначно је у новембру 2020. донета одлука да на спомен-плочи треба споменути да се радило о „више хиљада претежно српске деце“ које су Диана Будисављевић и њени сарадници спашавали из „концентрационих логора фашистичког усташког режима у Независној држави Хрватској“. Најактивнију улогу у јавној расправи о самом тексту на спомен-плочи имали су представници организације СПОЈИ уз подршку својих пријатеља научника и експерата из Аустрије, Хрватске и Србије.

290521Gavric_David-9598.jpg

Foto: David Gavric

Управо је једна од тачака дневног реда посете граду Инзбруку био и састанак са проф. др Хорстом Шрајбером на којем су присуствовали Њ.Е. амбасадор Родић, господин пуковник Босанац и мр Владимир Влајић, један од оснивача организације СПОЈИ. Проф. др Хорст Шрајбер је један од историчара и експерата, који се баве тематиком Другог светског рата, Холокауста, културе сећања, те у склопу тога и тематиком Јасеновца. Важи за једног од најугледнијих стручњака за културу сећања у Тиролу и шире, а био је међу онима који су се уз СПОЈИ залагали да на спомен-плочи буде споменуто порекло спашене деце, јер то представља тренутно најактуелније познате чињенице у вези с акцијом Диане Будисављевић.

290521Gavric_David-9667.jpg

Foto: David Gavric

За сам крај првог дана Њ.Е. амбасадор Родић, заједно са господином пуковником Босанцем, одржао је састанак са Заједницом Срба Тирол у просторијама КУД-а „Острог“ у Инзбруку, на којем су због епидемиолошких мера присуствовали по један представник сваког удружења. Међу њима су били представници КУД-а „Острог“, КСУД-а „Братство“, КУД-а „Ђурђевдан“ (сви из Инзбрука), КУД-а „25. мај“ из Ватенса, КСК-а „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена и КУД-а „Наш свет“ из Ројта. Састанком је председавао Оливер Ранисављевић, председник Заједнице Срба Тирол и заменик председника организације СПОЈИ, који је заједно са домаћинима из КУД-а „Острог“ и другим представницима Заједнице Срба Тирол припремио састанак као и вечеру након истог, која је била на врхунском нивоу и којој су се сви обрадовали и у пријатељској атмосфери наставили размењивање контаката и искустава после званичног састанка.

IMG_5934.JPEG

Другог дана, 30. маја 2021, Њ.Е. амбасадор Родић и господин пуковник Босанац, присуствовали Светој Литургији у цркви Рођења Светог Јована Крститеља, која је 2019. године поклоњена Српској православној општини Инзбрук и СПЦ у Аустрији од римокатоличког монашког реда Редемпториста. То је црква која се налази у самом центру града недалеко од Тријумфалне капије, а која је до сада широј јавности у Инзбруку била позната као „Herz-Jesu-Kirche“ (српски: црква Исусовог срца) и која представља једну од главних знаменитости главног града Тирола. После Свете Литургије и проповеди проте Александра Столића, Њ.Е. амбасадор Родић обратио се многобројним верницима захваливши се свима који су организовали садашњу посету у нади да ће ускоро поново посетити Тирол.

Пре него што су Њ.Е. амбасадор Родић и господин пуковник Босанац напустили Инзбрук, отац Александар Столић им је у име СПЦО Инзбрук, СПОЈИ и Заједнице Срба Тирол, а уз присуство председника Црквеног одбора, Живорада Карајовића, као и представника СПОЈИ и Заједнице Срба Тирол – Филипа Влајића, Оливера Ранисављевића, мр Милана Нешића и мр Владимира Влајића – уручио симболичне аутентичне поклоне који ће их сећати на прву посету амбасаде Србије у Аустрији српској заједници у Инзбруку и Тиролу после више од 20 година.

 

Повезане вести:

Амбасада Републике Србије у Бечу

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести