СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Прва хуманитарна акција Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И

Српске новине о првој хуманитарној помоћи:

Српске новине за дијаспору „Вести“ – 27.07.2009.
ПОМОЋ НОСЕ У ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ
Српска Православна Омладина Инсбрук – СПОЈИ, организација која је формирана у априлу ове године, у бројним акцијама током јуна и јула сакупила је велики количину хуманитарне помоћи за децу и народ на Косову и Метохији.
Оснивачи Српске Православне Омладине Инсбрук  Данијел Лазендић, Мануел Симић, Игор Лазендић, Душан Игњатовић, Филип Влајић, Милан Малешевић,Александар Спасојевић, Мирослав Микић и Владимир Влајић добили су на Цвети 12.4.2009. године благослов епископа средњоевропског Константина за оснивање организације и њен рад. У ових неколико месеци СПОЈИ је успео да окупи велики број чланова. Урађен је и грб, застава, статути и све оно што доликује свакој озбиљнијој организацији.
Циљеви су рад на очувању, неговању, проучавању и промовисању српске културе, српског језика и писма, српске историје и традиције и идентитета. Скраћеница СПОЈИ говори једном од најважнијих циљева – спајању српске деце и омладине не само у Аустрији и Србији, већ свуда у свету.  Посебну пажњу у раду, како истичу, посветиће српској деци на просторима бивше Југославије, а нарочито Србима на Косову.

На Видовдан је СПОЈИ у Српској православној цркви организовао предавање о Косовском боју и косовској етици. У оквиру обележавања овог великог српског празника обезбешен је мали штанд на коме су по готово симболичним ценама продавани сокови. Сав приход сакупљен на Видовданској манифестацији намењен је за децу и народ у енклавама на Косову и Метохији од тог новца је купљено 50(тачан број – 50 ранчева,наша примедба) ранчева, школски прибор и свеске.
Непосредно после видовданске прославе фирма „Bellutti Planen“  из Инсбрука, у којој је запослен један од чланова, поклонила је у ове сврхе нову одећу у вредности од 5000 евра(након прве процене вредности робе без каталога,наша примедба). Чланови омладине су упаковали сакупљену хуманитарну помоћ, која ће бити допремљена  до Србије и у манастиру Високи Дечани предата Владике Теодосију и оцу Андреју.
Чланови СПОЈИ кажу да без труда, слоге, духовности, одлучности и солидарности која влада међу њима не би могла да се изведе овако успешна хуманитарна акција.  Они планирају да следеће године организују посету Косову и Метохији, а такође су у плану и даље хуманитарне активности.
Своје циљеве СПОЈИ ће остваривати одржавањем разних предавања, информативних скупова, дискусија, екскурзија, фолклора, приредби и спортских догађаја.

Вести: А.Бошковић

_______________________________________________________________________________________

Српске Новине „Блиц“ – 17.08.2009.
ОДЕЋА И ШКОЛСКИ ПРИБОР ЗА ДЕЦУ СА КОСОВА
Српска Православна Омладина СПОЈИ из Инсбрука у Аустрији прикупила је хуманитарну помоћ за Србе на Косову и Метохији. Школски прибор, одећу и ранчеве за Србе на Косову у Црвеном Крсту у Петровцу преузели су представници манастира Високи Дечани. Владимир Влајић, председник и један од деветорице оснивача СПОЈИ, иначе рођени петровчанин, рекао је да је циљ Српске Православне Омладине да спаја српску децу и народ свуда у свету како би помогли једни другима.
Блиц: С.М.

_______________________________________________________________________________________

Српске новине „Вечерње Новости“ – 14.09.2009.
„СПОЈИ“  ПРВО ПОМАЖЕ КиМ
Формирана тек пре пет месеци, Српска Православна Омлдаина Инсбрук „СПОЈИ“, хуманитарна организација састављена од деце наших људи на привременом раду у овом аустријском граду, успела је већ на самом почетку да организује велику хуманитарну акцију у току које је за Србе на Косову и Метохији обезбеђена нова одећа у вредности од 15.000 евра (након детљног пописа) као и 50 ранчева са комплетним школским прибором за ђаке.

После допремања у Србију, хуманитарна помоћ је ових дана у просторијама  Црвеног Крста у Петровцу на Млави (из овог краја је већина чланова организације), предата јеромонаху Димитрију из манастира Високи Дечани. У присуству осталих чланова СПОЈИ, затим ЦК и представника локалних власти, прикупљену помоћ је уручио председник младих хуманитараца Владимир Влајић.
Поред Владимира, оснивачи ове организације су и његов млађи брат Филип, затим Мирослав Микић, Александар Спасојевић, Милан Малешевић, Игор Лазендић, Душан Игњатовић, Данијел Лазендић и Мануел Симић. Они су успели да окупе на десетине својих истомишљеника, а после статута, већ су урађени грб и застава,дакле, све оно што доликује свакој озбиљној организацији, чији је рад иначе благословио епископ средњоевропски Константин.

Иначе, како стоји у статуту, члан Српске Православне Омладине Инсбрук, постаје се врло лако и нису важни ни узраст ни професија, већ љубав према отаџбини и жеља да се помогне свом народу.
-Наши циљеви су рад на очувању, неговању, проучавању и промовисању српске културе, српског језика и писма, српске историје, традиције и идентитета Посебну пажњу у раду посветићемо српској деци на просторима бивше Југославије, а нарочито на КиМ – каже за „Новости“ председник организације Владимир Влајић.
Скраћеница СПОЈИ, истиче  Владимир, говори о једном од најважнијих циљева – спајању српске деце и омладине и српског народа не само у Аустрији и Србији, већ свуда у свету.
Вечерње Новости: Д.Стојановић     

 

Повезани линкови:
http://www.naissus.info/vest.asp?vest=3686
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?

Видео записи на YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=Z9lOZledLI8
http://www.youtube.com/watch?v=Wjja-l-8XVA
http://www.youtube.com/watch?v=whl7G0NF_1A

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности