СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Породична Шетња

12. септембра је одржана Породична шетња у Београду, а присуствовали су око 5000 добронамерних људи из свих крајева Србије, маме, тате, баке и деке, али и многе познате јавне личности Србије и чланови разних српских удружења широм света.

Главни иницијатори Породичне шетње био је Српски Сабор „Двери“, а шетњу је подржало више од 50 јавних личности из Србије, попут Небојше Глоговца, Боре Чорбе, Вука Костића, Душана Савића и многих других. Породична шетња је пропраћена и најављивана од скоро свих јавних медијских сервиса Србије и како се на крају испоставило била је права акција за очување породичних вредности!

На породичној шетњи су присуствовали и чланови Српске Православне Омладине Инсбрук – „Споји“ и заједно са СОЗ-ом из Беча јавно подржали ову акцију!
_____________________________________________________________________________________

Текст подршке – 10.09.2009.
У ШЕТЊУ ИЗ БЕЧА И ИНСБРУКА
Захваљујемо се у име наших удружења из Аустрије организаторима предстојеће Породичне шетње.
Сматрамо да су покренули једну пресудну акцију афирмације нашег традиционалног система вриједности и с тим позиционирали у средиште наше пажње. Са радошћу, прихватамо се наше хришћанске одговорности и мобилишемо све људе добре воље кроз локалну Српску Мрежу у Аустрији да узму учешће са својим најближим у одбрани заборављене светиње нашег друштва, породице!

Чланове Светосавске Омладинске Заједнице из Беча и Православног Омладинског Удружења СПО(Ј)И из Инсбрука пратиће и одређени број младих људи, од којих ће неки први пут у свом животу присуствовати првом омладинском сабору у отаџбини.
С обзиром на удаљеност средине у којој живимо, сагледавали смо све проблеме везане за „бијелу кугу“ у нашем народу мало површно и као посматрачи, а не као главни актери истог.
У нади да је ова акција тек почетак онога што ћемо заједно са новостекнутим познаницима у шетњи и уз савјете свих стручњака на овом на овом плану разматрати и утврдити у будућности и у нашим крајевима. Српска Мрежа Аустрије
_____________________________________________________________________________________

ШТА ЈЕ ПОРОДИЦА? – 11.09.2009.
Заједница у којој се односи заснивају првенствено на љубави, искрености и поверењу јесте породица. Зато свако треба поштовати заправо такву једну заједницу у којој живи и њене вредности.
Жеља сваког детета је да одрасте у нормалним условима, пре свега да буде окружено људима које воли и од којих очекује највећу подршку – родитељима, баком и деком. Ниједна најскупља играчка, ни много слаткиша не значе ништа у поређењу са топлим загрљајем једне здраве породице или једном заједничком шетњом као што ће бити породична шетња у суботу 12.септембра 2009. године.
А управо те жеље своје деце родитељи треба да схвате као свој животни циљ. Да им пруже едукацију, не само у научном смислу, већ и моралном и духовном смислу. Ако деци у свему томе буду ослонац, врхунац тога биће да су своју децу едуковали у школоване, културне и пре свега добре и морално здраве особе, који ће својој деци касније пружити исту такву подршку.

У породици треба комуницирати јасно и отворено, било да се ради о неким лепим стварима или пак о неком проблему, који ће се заједничким снагама сигурно решити, и то ће бити још један доказ вредности породице.

У породици треба владати поштовање, како деце према старијима, тако и старијих према деци, јер управо то међусобно поштовање јесте оно што везе у породицама чини још јачим.
Неки родитељи сматрају да је потребно послати своју децу одмах после пунолетства у свет како би били још јачи. Али на тај начин се кида породица и све оно што је чини великом целином.
Непоштовања у породици присутна су све више на западу, што смо могли проценити из личног искуства, где се често заборавља ко су родитељи а ко су деца. У таквим породицама често долази до изолације деце који немају никакву комуникацију са родитељима. Нажалост таквих породица је све више и више у српским земљама.

Дакле шта је потребно једној здравој породици?
Пре свега љубав,искреност и поверење , комуникација и међусобна помоћ која треба владати између чланова једне породичне заједнице. Наравно све треба градити на темељу једне здраве околине и наше православне вере.

Зато ће Српска Православна Омладина Инсбрук – Споји, учествовати на породичној шетњи и уједно позива све добронамерне људе којима је стало до своје породице и до будућности српских породица да учествују у једном на једном лепом догађају за добробит свих породица – Породичној шетњи!
Ј. Диклић – Петровац на Млави

Повезани линкови:
http://www.dverisrpske.com/tekst/174568
http://www.dverisrpske.com/tekst/174776

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности