СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Обележен Дан сећања на Јадовно 1941.

 

У суботу 26. јуна 2010. први пут након 69 година одржан је помен за више од 40.000 жртава усташког логора Јадовно. Централном комеморативном скупу, који је одржан на Спомен подручју Шаранова јама, присуствовали су, заједно са активистима још четири братска удружења, чланови Српске Православне Омладине Инсбрук – СПОЈИ.

 

На слици: Чланови Споји-а, Владимир Влајић, Силвана Лазић из Салцбурга и Оливер Ранисављевић

 

На иницијативу удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке, 24. јун је одређен за „Дан сјећања на Јадовно 1941.“ Тог дана, 1941. године, логор Слана на острву Паг је примио своје прве заточенике, а логор Јадовно на Велебиту достигао своје коначне димензије.

Тачно 69 година касније на истом месту српска омладина из средње Европе, окупљена у разним удружењима, заједно је одала почаст свирепо убијеним жртвама.

На месту Шаранове јаме парастос је служио владика горњокарловачки Герасим са свештенством и монаштвом Горњокарловачке епархије, док је рабин загребачки служио кадиш, јеврејску молитву за мртве.

 

На слици: Шаранова јама

 

На Шарановој јами, једној од 32 бездане јаме у које су бачене жртве, постављена је обновљена спомен-плоча која је тамо стајала до протеклог грађанског рата у којем је уништена.

Обнову ове спомен-плоче финансирали су чланови Српске Православне Омладине Инсбрук СПО(Ј)И, Српски Родољуби, Свебора, Хуманитарне организације Срби за Србе и Српског Друштва Задужбина са укупно 1100€.

 На слици: Обновљена спомен плоча

 

Овој заједничкој акцији, која је договорена на братском сабрању 23.маја у Бечу, придружио се Српски Сабор Двери са донацијом од 100€, као и неколико донатора из средње Европе.

Након полагања венаца уследила је хрватска химна која је означила почетак излагања разних званичника, представника српске и јеврејске заједнице, као и представника удружења Јадовно 1941. и других организација.

Час историје одржао је карловачки историчар Ђуро Затезало, који је у више деценија свог рада дошао до података да је у Јадовну било више од 40.000 жртава, а истовремено је открио и имена око 10.500 жртава логора.

 

На слици: Представници Српске омладине из средње Европе

 

Завршни део комеморације одржан је на Спомен подручју логора Слана на острву Паг, где је такође одржан парастос. И на овом месту је уништена спомен-плоча која би требала ускоро да буде обновљена.

На крају треба напоменути и то да је пре почетка комеморативног скупа једна девојка из Београда приведена у полицијску станицу у Госпић зато што је носила српску заставу и грб – с друге стране хрватске власти нису пропустиле прилику да истакну хрватску заставу која се током целог скупа виорила испред уништеног споменика жртвама логора.

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПОЈИ помогла је обнову спомен-плоче на Шарановој јами са укупно 50€.

 

Повезани линкови:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности