СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Трећа Генерална Скупштина СПО(Ј)И

 

 

У суботу 2. октобра 2010. године са почетком у 17 часова у Инсбруку одржана је трећа генерална Скупштина Српске Православне Омладине Инсбрук – СПОЈИ. За ово вече предвиђена су два дела – први део је био информативног садржаја, а за други део вечери је припремљена пројекција докумантарна-играног филма „Крушедол – петсто година у дванаест слика“.

 

Отац Видослав, беседа

 

Трећа генерална Скупштина СПОЈИ је отворена заједничком молитвом и речима пароха протонамесника оца Видослава (Вујасин) који је поздравио чланове Споји-а, пријатеље удружења и остале госте. Затим је реч предата господину Миће Пантићу, најстаријем члану српског патриотског удружења „Свети Владика Николај“ из Инсбрука, који се захвалио на позиву омладинаца и пожелио успешно вече, као и успешан рад удружења у будућности.

 

Господин Мића Пантић поздравља омладину

 

Након уводних речи од стране присутних гостију, са планираним програмом кренуо је председник омладинског удружења СПОЈИ, Владимир Влајић, који је такође све присутне поздравио и захвалио им се на пожртвовању, времену и доласку. Пренети су поздрави братских удружења и пријатеља омладинског удружења СПОЈИ који су своје поздраве упутили из свих крајева света, као например из далеке Канаде и Аустралије, многих земаља Европе и наравно из Србије, Косова и Метохије и свих српских земаља.

 

Председник СПОЈИ Владимир Влајић, почетак програма

 

Након поздрава, представљене су активности из периода од јула до септембра 2010. године, као и текући пројекти и будуће активности Српске Православне Омладине Инсбрук – СПОЈИ. Такође су представљени и разни видео извештаји, као и нова Управа која је изабрана 18.09.2010, а посебну радост код свих присутних су изазвали промотивни спотови Споји-а који представљају рад нашег удружења које ради на три поља: просветном, друштвеном и хуманитарном пољу.

 

Заједничка фотографија на трећој Скупштини

 

Након првог дела уследила је кратка пауза коју су сви присутни искористили за кратак предах, освежење и дружење, како би што боље кренули ка другом делу вечери.

 

Представљене књиге: „Харитон“ – Новомученик Црноречки и „На трагу Срба у Бечу“ – Волфганг Рорбах

 

Протоколом предвиђено је било да се пројецира докумантарно-играни филм о манастиру Крушедол, који би се тематски идеално уклопио у трећу генералну Скупштину, пошто је било и информација о прошлом периоду када су чланови Споји-а посетили манастир Крушедол на Фрушкој Гори, међутим као јако млади, али нипошто мање флексибилни људи међу члановима Споји-а развила се јако конструктивна и дужа дискусија о актуелној ситуацији у Србији, односима између Срба у матици и Срба у расејању и како би требали на најпозитивнији начин промовисати своју земљи и свој народ у свету, тако да је предвиђена пројекција филма „Крушедол – петсто година у дванаест слика“ померена за једно будуће дружење (термин ће на време бити познат)

 

Завршне припреме пред почетак Скупштине

 

Вече је приведено крају дружењем након већ поменуте дискусије, а сви присутни чланови и пријатељи Српске Православне Омладине Инсбрук – СПОЈИ исказали су своје задовољство, као и да је трећа генерална Скупштина  јако добро успела, нагласујући да са нестрпљењем дочекују следећи сусрет уз наду да ћемо се окупити у што већем броју!

 

Представљене активности из летњег периода:

 

  • пред-Сабор, 16. јул 2010.
  • поклоничко путовање, јул 2010.
  • 10. Сабор српске омладине и 4. Сабор Српске Мреже, почетком августа 2010.
  • омладински баскет турнир, 12-14. август 2010.
  • хуманитарна акција „Живеће Крајина“, 14. август 2010.
  • хуманитарна помоћ за СПЦО Кузмин, 23.август 2010.
  • многобројне мање хуманитарне акције по Србији, август 2010.
  • заједничка хуманитарна акција на Космету, 25. септембар 2010.

 

Представљени текући пројекти:

 

  • Кумство за децу са Косова и Метохије (у сарадњи са СОЗ Беч и општином Косовска Витина)
  • СПОЈИ колекција мајица
  • СПОЈИ Библиотека

 

Новоизабрана Управа:

 

  • председник: Владимир Влајић
  • заменик председника: Александар Спасојевић
  • писмовођа: Силвана Лазић
  • заменик писмовође: Оливер Ранисављевић
  • благајник: Филип Влајић
  • заменик благајника: Ђорђе Ђорђевић

 

Информативна служба Српске Православне Омладине Инсбрук

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности