СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Хуманитарна помоћ за Свилајнац

Драга браћо и сестре,

са радошћу Вас могу обавестити да је управо успешно спроведена још једна мања хуманитарна акција. У „ЦК – Свилајнац“ испоручена су четири пакета са гардеробом и обућом, укупне вредности од 122 евра. Ова акција је резултат удружених снага наших чланова из Аустрије и Србије, наиме, средства која су прикупљена у Аустрији недавно су путем наше партнерске компаније „Веолиа транспорт – Литас а.д. Пожаревац“  достављена у Србију, да би најзад била испоручена онима којима је то најпотребније.

 

 

Иако нам временске прилике нису баш ишле на руку, наша добра воља је ипак била јача од јануарског мраза. Представници СПОЈИ-а у пратњи репортера локалне телевизије РУФ из Петровца на Млави окупили су се 31. јануара 2011. године код парохијске цркве светих апостола Петра и Павла у Великом Лаолу и кренули пут Свилајнца, где су дочекани и примљени као што доликује. Атмосфера је била и срдачна и званична, али надасве испуњена осећањем братске блискости, што и није чудно јер се сви залажемо за исте циљеве, као што је помоћ најугроженијима међу нама, и то на разне начине. Пошто раније нисмо овако међусобно сарађивали, кроз разговор смо разменили досадашња искуства и утиске о досадашњем раду.

 

 

Нама је нарочито било занимљиво излагање секретара „ЦК-Свилајнац“ Небојше Јовановића о овој установи и активностима које су предузимане од самог њеног настанка па до данас. На пример, одмах се примећује примерна уређеност зграде споља и изнутра, а ту је нарочито импресивно то што средства која су од стране локалне самоуправе обезбеђена за опремање радног простора, нису у потпуности коришћена за своју основну намену већ су и она рационално умањена не би ли се од тог „сувишка“ указала помоћ суграђанима у невољи. Такође је запажено и значајно залагање у циљу помоћи старим лицима, као и основцима који немају адекватне животне услове и средства за квалитетно школовање, било да је у питању народна кухиња, здравствена заштита, школски прибор или допунска настава, при чему се поштује закон о инклузији. Имали смо прилике да видимо и учионицу за одржавање наставе. У летњем периоду овде се организује школа пливања, а у зимском се пажња посвећује клизању. Дакле, присутне су и спортско-рекреативне активности.

 

 

Нека би ови дивни примери човекољубља били и наша инспирација и поука на путу узрастања у љубави и разумевању једних према другима и према свој Божијој творевини, датој нам на душевну и телесну корист, на спасење.

 

Иван Ивковић, главни представник СПОЈИ-а у Србији

 

Повезани линкови:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности