СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Одржана промоција часописа >>Споји!

У суботу, 9. априла 2011. године у Инсбруку је одржана промоција часописа >>Споји!<< у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Промоција часописа који покреће Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И одржана је у просторијама Бухгалери, а излагачи су били чланови Управног одбора нашег омладинског удружења.
Промоција часописа >>Споји!<< је започета интонирањем химне Србије „Боже правде“ уз заједничку молитву „Оче наш“ како и доликује православним Србима.

Након тога је започета промоција првог српског омладинског часописа на тлу Аустрије, а сви присутни су могли да чују зашто СПО(Ј)И уопште покреће часопис, који је назив часописа и који су најважнији детаљи које би требали да знају о часопису, као и да се мало детаљније упознају са првим бројем часописа >>Споји!<<.

 

 

Као прво, важно је напоменути да Омладинско Удружење СПО(Ј)И покреће часопис >>Споји!<< из сличних разлога због којих су деветорица омладинаца у покрајини Тирол основали и само удружење 12. априла 2009. године на православни празник, Улазак Христов у Јерусалим – Цвети уз благослов средњоевропског епископа Константина.

Тада је владала лоша ситуација међу Србима у Тиролу и уопште у Аустрији и нажалост и дан данас још увек није дошло до значајнијег помака.

Организованост и повезаност Срба на овим просторима скоро и да не постоји. Влада већином неслога, а већина деце бивших „гастарбајтера“ данас све брже заборавља на своје корене и слабо уче своју децу одакле потиче наш народ или где је наша матична држава Србија. Већина тих младих данас не зна своје ћирилично писмо, а у њиховом ужем друштву причају немачки уместо српског језика. То значи да се наш народ данас налази на прагу тоталне асимилације!

 

На слици: Приликом промоције часописа додељена је и захвалница удружења, чланици УО Силвани Лазић за отварање хуманитарног лагера СПО(Ј)И-а

 

 

Из тих разлога је покренут и први српски омладински часопис >>Споји!<< као додатни инструмент у борби за очувањем српског националног, културног и духовног идентитета у расејању!

Циљеви часописа су да информише пре свега српску омладину у Аустрији и окружењу о горећим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи Србинову светосавску православну веру.

Важно је напоменути да часопис носи назив >>Споји!<<, а то значи да није идентичан назив са именом нашег удружења, јер до скраћенице нашег пуног назива удружења  долазимо тако што од сваке појединачне речи нашег пуног назива употребимо почетно слово. То значи: Српска – С, Православна – П, Омладина – О и Инсбрук – И и између слова О и И у загради додамо слово (Ј) – тако добијамо СПО(Ј)И!

 

На слици: Заједничко дружење након промотивног дела

 

Са друге стране назив часописа гласи >>Споји!<< и то са узвичником, тако да је назив новопокренутог часописа један апел и позив српској омладини и осталим Србима  да се повежу, сложе и покажу на добром делу и све то на славу и спасење нашег народа!

Часопис >>Споји!<< излазиће два пута годишње на један од православних празника, а сви заинтересовани биће у могућности да купе часопис по цени од 5€ за сада директно у СПЦ у Инсбруку и Тулну у близини Беча, као и по наруџбини путем наше интернет презентације www.spoji.org, a сав приход од продатих часописа намењен је хуманитарним акцијама које редовно спроводимо са нашим братским удружењима на територији бивше Југославије!

Такође је важно напоменути да ће за нови часопис писати разни аутори из Србије и света: представници српских патриотских НВО, српски угледни писци, хуманитарци, представници медија, спорта, цркве…

 

 

Први број часописа >>Споји!<< са називом „МЛАДА ИСТОРИЈА МЛАДОГ УДРУЖЕЊА – 2 ГОДИНЕ СПО(Ј)И“ са главном темом „СПО(Ј)И и српски патриотски НВО сектор“ у тиражу од 200 примерака излази у недељу 17. априла 2011. године на Цвети када и почиње продаја часописа!

У првом и уједно јубиларном броју часописа свако од читаоца биће у могућности да се уз 10 различитих рубрика на 76 страница још боље упозна са Српском Православном Омладином Инсбрук, као и са нашим  братским удружењима, а такође и да се упозна са радом и значајем српског НВО сектора!

За сам крај овог извештаја желимо да додамо да је након промотивног дела уследила и мало дужа, али и јако конструктивна диксусија у којој су разјашњена отворена питања,било је и позитвних коментара на покретање часописа,као и дружења, а веома нас радује што су били присутни и председник КУД-а „Петар Кочић“ из Фигена Гојко Савић, као и председник КУД-а „Јединство“ Драгутин Милошевић из Вергла, дакле представници  Заједнице клубова у Тиролу, тако да је ово у нашим очима и знак за коначно спајање Срба на овим просторима!

 

 

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим пријатељима и подржаваоцима који су својим присуством увеличали промоцију првог српског омладинског часописа на територији Аустрије и уједно позивамо све заинтересоване да се активно укључе у овај пројекат!

 

Обезбедите ВАШ први примерак часописа Споји! – и то

 одмах


17. априла 2011. године на Цвети!!!

 

 

 

 

Повезани линкови:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности