СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Отворена интеграциона изложба AUSTRIA meets SERBIA

 

У понедељак 2. маја 2011. године свечано је отворена изложба слика српске уметнице Ангелине Андровић Градишник и аустријског уметника Улриха Плишника под називом „Austria meets Serbia“ (Сусрет Аустрије и Србије) у Бечу, коју у оквиру прве бечке недеље интеграције (1. Wiener Integrationswoche) између 2. и 6. маја у галерији „VHS 3“ заједно организују аустријска Хуманитарна организација „Срби за Србе“ и Српска Православна Омладина Инсбрук „СПО(Ј)И“.

У делима српске уметнице могу се често препознати композиције историјских догађаја српског народа, пејзажа и природних лепота Србије – очигледни мотиви и теме изложених слика се тако с једне стране дотичу српске историје и културе, о чему сведоче слике попут „Цар Лазар“, „Косово“ или „Бели анђео“, а с друге стране указују на човекову праслику у виду Адама и Еве и разноликост људског постојања.

 

 

Оно што ову изложбу можда чини јединственом на свој начин јесте контраст који одмах на зиду преко пута пружају апстрактна дела аустријског уметника Улриха Плишника, чија дела не могу директно да се повежу са темама интеграције или аустријске културе, али из угла најобичнијег човек дају мотива за радозналост и интепретацију, док се самим излагањем истих спаја и  остварује хармонија и заједништво онога, што је на први поглед, неспојиво. 

Отварању су поред бројних гостију аустријске, српске и других националности присуствовали и заменик председника градске општине „Landstraße“ у којој се налази поменута галерија, дип. инж. Руди Забрана, као и представници Магистрата за интеграцију и диверзитет града Беча и културни атеше амбасаде Републике Србије, мр Имола Галвачи и госпођа Милена Карагаћа.  

 

 

Након што је директорка треће више школе (VHS 3), мр Дорис Цамецер, кратким уводним говором поздравила бројне госте, међу којима су били и уметници чије се слике излажу, свим присутнима се обратио дип. инж. Руди Забрана, пожелео добродошлицу и отворио изложбу веома срдачним говором у којем је између осталог истакао да су сви људи, без обзира на разлике у погледу националности, порекла, начина уметничког стварања и других критерија, ипак у својој природи исти и да се на примерима попут изложбе „Austria meets Serbia“ види да је спајање и сарадња различитих субјеката ипак могућа.

 

 

У наставку, реч је предата госпођи мр Имоли Галвачи, која је у име Магистрата града Беча за интеграцију и диверзитет поздравила напоре и непрофитно ангажовање српских омладинских организација и њених чланова у сврхе пројекта који је посвећен друштвеним интеграцијама, сарадњи и мирном суживоту различитих нација и искористила прилику да ближе објасни контекст и позадину организације изложбе, као и улогу коју су поменуте српске организације имале у реализацији изложбе.

Затим је госпођа Милена Карагаћа, у своству културног атешеа амбасаде Републике Србије, поздравила присутне госте, истичући између осталог да је ово је већ друга од укупно три презентације уметничких дела српске уметнице у Аустрији на којој има прилику да се обрати гостима, пошто је у фебруару 2011. године госпођа Ангелина Андровић Градишник излагала 16 слика на међународном сајму савремене уметности у Инсбруку, а пре мање од месец дана одржала је изложбу под називом „Schönes, wie das menschlich Wahre“ у галерији „КоКо“ у Бечу, што представља цитат српског филолога и великог пријатеља Гетеа, Вука Стефановића Караџића (1787 Тршић/Србија – 1864 Беч/Аустрија), а који је цитиран по писму посвећеним Гетеу из збирке песама под називом „Народне српске пјесме“, коју је Караџић објавио 1853. године у Лајпцигу.

 

 

Након тога је формални део отварања изложбе закључен једним кратким предавањем о српској уметници и њеном стваралаштву од стране њеног кустоса, др Мартина Шмита из Оберурсела код Франкфурта у Немачкој, и аустријског уметника Улриха Плишника, који је превасходно истакао свој лични и дугогодишњи пријатељски и комшијски однос према Србима, члановима омладинских организација који су организовали изложбу, као главну мотивацију учешћа у овој манифестацији.

Изложба ће бити отворена за све заинтересоване љубитеље уметности до 6. маја 2011. У времену између 9 и 21 часова. Адреса је: VHS Landstraße, Hainburger Straße 29, 1030 Wien.

Желимо да искористимо прилику да се захвалимо свим људима добре воље који су нам помогли и отвореног срца изашли у сусрет како би реализовали интегративну изложбу „Austria meets Serbia“ и позовемо све наше донаторе, чланове, подржаваоце и пријатеље да посете галерију „VHS 3“. Улаз је слободан.

 

ФИНАНСИЈСКА КОНСТРУКЦИЈА

Организација изложбе „Austria meets Serbia“ организована је од финансијских  средстава које су издвојили госпођа Ангелина Андровић Градишник, њен кустос др Мартин Шмит, аустријски уметник Улрих Плишник, чланови Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и чланови Српске Православне Омладине Инсбрук „СПО(Ј)И“. За време изложбе се путем донаторске кутије прикупљају донације које ће бити утрошене у оквиру заједничких хуманитарних акција, а по завршетку изложбе биће објављена укупна сума прикупљених донација, као и целокупна финансијска конструкција изложбе.

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности