СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Свети Ћирило и Методије и почеци ћирилице

У суботу 21. маја 2011. године у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И одржано је предавање  магистра Радована Калабића на тему „Свети Ћирило и Методије и почеци ћирилице“ уз промоцију његове најновије књиге „Под прекорним погледом историје“.

Предавање је одржано у просторијама Бухгалери (Buchgalerie), а предавач је био мр Радован Калабић, познати књижевник, историчар и публициста из Београда.

 

На слици: Традиционални дочек нашег госта из Србије – Милица Филиповић и Ивана Санчанин

 

Предавање о „Светом Ћирилу и Методију и почецима ћирилице“ представљало је почетак и уједно први корак у кампањи за очување српског ћириличног писма међу Србима у алпској покрајини Тирол, коју покреће СПО(Ј)И. Следећи корак представљаће други број часописа „Споји!“ са називом „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“ и главном темом  „очување ћирилице“, који излази на Крстовдан 2011. године (27. септембра), након чега ће у наредном периоду уследити додатна предавања о најлепшем српском писму.

 

На слици: Председник СПО(Ј)И-а Владимир Влајић, предавач мр Радован Калабић и графички дизајнер Миша Матић из Београда

 

Говорећи о веома актуелној теми у српском народу господин мр Радован Калабић имао је прилике да држи предавање у просторијама Бухгалери, које су биле попуњене до последњег места и то претежно младим људима.

Мр Калабић је у свом излагању свим присутнима објаснио причу о Ћирилу и Методију, који су били грчка браћа из Солуна и који су ширили не само писменост, већ и хришћанство међу словенима и тако са првим словенским писмом званим „глагољица“ поставили темеље данашње модерне ћирилице.

 

 

Ћирило и Методије који су живели у 9. веку су превели на словенски језик литургијске и библијске књиге и тиме ударили темеље и свеукупној словенској књижевности.

Поред детаљнијег дела о Св. Ћирилу и Методију предавач је изнео неколико факата о тренутној ситуацији српског ћириличног писма у српском народу, која нажалост није позитивна.

 

На слици: Додела бронзане плакете са ликом Карађорђа трећем најактивнијем члану у првој трећини 2011. године

 

Српско ћирилично писмо је на пример по Уставу државе Србије званично писмо, али нажалост то у пракси изгледа другачије, те се ћирилица на сваком кораку потискује.

У центру Београда, престонице наше матице се ретко виђају ћирилични натписи, на путоказима се у Србији већином користи латинично писмо и тако даље…

 

На слици: Додела сребрне плакете са ликом Његоша другом најактивнијем члану у првој трећини 2011. године

 

Постоје безброј таквих примера, али уколико желимо да сачувамо свој идентитет, онда као прво морамо сачуваити свој језик и своје писмо – једино тако можемо бити признати и цењени од стране других народа.

Из тих разлога је мр Радован Калабић на крају свог излагања о „Св. Ћирилу и Методију и почецима ћирилице“ упутио апел свим присутнима, међу којима је било највише српске омладине, да се боре за очување ћирилице и да је што више користе у пракси, јер како каже: „Српско ћирилично писмо спада у једно од најсавршенијих писама на земаљској кугли“.

 

На слици: Додела златне плакете са ликом Светог Саве најактивнијем члану у првој трећини 2011. године

 

Након првог дела вечери, председник СПО(Ј)И-а Владимир Влајић доделио је плакете најактивнијим члановима младог удружења у периоду од јануара до априла 2011. године.

 

На слици: Додела захвалнице великом пријатељу нашег младог удружења, мр Радовану Калабићу

 

Бронзана плакета са ликом Карађорђа додељена је Милостиви Миливојевић, сребрна плакета са ликом Петра Петровића Његоша додељена је Оливеру Ранисављевићу, а златна плакета са ликом Светог Саве која припада најактивнијем члану, додељена је Филипу Влајићу, који се са својих 17 година у првој трећини 2011. године врло добро показао на делу.

 

На слици: Непосредно након предавања било је времена за питања и конструктивну дискусију

 

Након тога уручена је и захвалница великом пријатељу СПО(Ј)И-а и предавачу ове вечери мр Радовану Калабићу за свеукупни допринос и залагање у остварењу циљева Српске Православне Омладине Инсбрук, те је предавачко вече настављено кратком промоцијом његове најновије књиге „Под прекорним погледом историје“, која ће 30. маја бити промовисана и у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару.

 

На слици: Гост из Београда сигнира књиге за наше махом младе госте

 

За сам крај целокупне вечери сви присутни су имали прилике да се и лично у међусобном разговору упознају са познатим гостом из Србије и тако размене приватна искуства и добију књигу са потписом господина Калабића, а одзив младих Срба из Инсбрука и Тирола је био одличан.

 

На слици: Миша Матић поклања мајицу са натписом „Ћирилица се пише срцем“ једном од најмлађих чланова нашег удружења, Ненаду Ранисављевићу

 

Са ове вечери желимо послати поруку да ми као Срби који живимо у расејању далеко од наше отаџбине имамо обавезу да очувамо своје корене и свој национални, културни и духовни идентитет, почевши од српског језика и српског ћириличног писма, а познавајући што боље себе и свој идентитет добићемо сво поштовање од стране домаћег аустријског народа са којем заједно живимо на овом поднебљу!

 

ПИШИ КАО ШТО ГОВОРИШ И ЧИТАЈ КАКО ЈЕ НАПИСАНО
* Вук Стефановић Караџић

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности