СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Викенд поводом очувања српске ћирилице у Инсбруку

У суботу, 24. септембра 2011. године у Инсбруку је одржана промоција другог броја часописа „Споји!“ у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Промоција другог броја, првог српског омладинског часописа у Аустрији, који је покренула Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И одржана је у просторијама Бухгалери, а излагачи су били, Маријана Милошевић, студент на германистичком факултету Универзитета у Инсбруку и чланица СПО(Ј)И, затим Филип Влајић, ђак из Инсбрука, тренутни благајник и један од оснивача СПО(Ј)И, као и Владимир Влајић, тренутни председник младог удружења и један од оснивача.

 

Током промотивног дела, сви присутни су могли да чују зашто је СПО(Ј)И пре скоро годину дана покренуло часопис, затим који је значај назива часописа и који су најважнији детаљи које би требали да знају о часопису уопште, а поготово о другом броју часописа „Споји!“, који носи назив „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“.

Као прво, важно је напоменути да је Омладинско Удружење СПО(Ј)И покренуло часопис „Споји!“ из малтене истих разлога због којих су деветорица омладинаца у покрајини Тирол основали и само удружење 12. априла 2009. године на православни празник, Улазак Христов у Јерусалим – Цвети, уз благослов тадашњег епископа средњоевропског Господина Константина. 

Тада је владала очајна ситуација међу Србима у Тиролу и уопште у Аустрији и нажалост и шире од тога.

Организованост и повезаност нас Срба на овим територијама скоро и да није постојала, а и сада још увек влада лоша ситуација, мада се све креће ка благом побољшању. Владала је неслога, а наши староседеоци који су пре 40 и више година дошли на ове просторе као такозвани „гастарбајтери“ све више и више заборављају на своје корене и не уче своју децу шта смо и ко смо, одакле долазимо и куда ћемо у будућности ако наставимо лошим путем!

 

 

На слици: Излагање господина Звонка Димитријевића

 

Из тих разлога је покренут и први српски омладински часопис на територији Аустрије са називом „Споји!“ као додатни инструмент у борби за очувањем српског националног, културног и духовног идентитета у расејању!

Циљеви часописа су да информише пре свега српску омладину у Аустрији и окружењу о горећим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи Србинову светосавску православну веру.

На слици: Додела првих примерака другог броја „Споји!“ Дијани Дивљак, представници КСК „Петар Кочић-Змијање“ из Фигена и Бранету Санчанину, председнику КУД-а „Острог“ из Инсбрука

 

Важно је такође напоменути да часопис носи назив „Споји!“, а то значи да није идентичан назив са именом нашег удружења, јер до скраћенице нашег пуног назива удружења  долазимо тако што од сваке појединачне речи нашег пуног назива употребимо почетно слово. То значи: Српска – С, Православна – П, Омладина – О и Инсбрук – И и између слова О и И у загради додамо слово (Ј) – тако добијамо СПО(Ј)И, односно реч „споји“,  као синоним за слогу и саборност, која би требала да влада у српском народу.

 

Са друге стране назив часописа гласи „Споји!“ и то обавезно са узвичником, тако да је назив новопокренутог часописа један апел и позив српској омладини и осталим Србима  да се повежу, сложе и покажу на добром делу и све то на славу и спасење нашег народа!

 

На слици: Додела захвалнице СПО(Ј)И-а, господину Милутину Ђорђевићу из Инсбрука

 

Часопис „Споји!“ излази два пут годишње, то значи сваких отприлике шест месеци и то увек на један од правосавних празника, а за сада се може купити у Храму СПЦ у Инсбруку, Куфштајну,  Брегенцу, Салфелдену, Линцу, Тулну, Енсу, Винер Нојштату и у свим Храмовима у Бечу, тј. у скоро свим Храмовима наше Свете Цркве у Аустрији, као и у Храмовима у Берлину, главном граду Немачке. Часопис се може набавити и по наруџбини путем наше интернет презентације: www.spoji.org, након које ће бити достављен на кућну адресу поручиоца широм света.

 

Часопис кошта 5 евра за купце са територије Европске Уније, 5,50 швајцарских франака за купце на територији Швајцарске, 5 конвертабилних марака за купце из Босне и 300 динара за читаоце из Србије, а сав новац који ће бити прикупљен од продаје часописа намењен је хуманитарним акцијама које редовно спроводимо на територији бивше Југославије заједно са нашим братским организацијама.

  

На слици: Додела бронзане плакете, Милици Радојевић, трећем најактивнијем члану у другој трећини 2011. године

 

Такође је важно за напоменути да за часопис „Споји!“ пишу угледни аутори из разних области: представници српских патриотских невладиних организација, српски писци, хуманитарци, представници медија, спорта, Цркве, српски студенти,представници аустријских институција итд

  

На слици: Додела сребрне плакете, Катарини Бећаревић, другом најактивнијем члану у другој трећини 2011. године

 

Други број часописа „Споји!“ са називом „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“ са главном темом „Очувајмо ћирилицу!“ у тиражу од 600 примерака излази у уторак, 27. септембра 2011. године на Крстовдан када и почиње продаја часописа у свим Храмовима и путем наше интернет презентације! Пошто је то радни дан, чланови СПО(Ј)И су већ у недељу 25. септембра организовали хуманитарни штанд испред Храма рођења Св. Јована Крститеља у Инсбруку на којем су продавали други број часописа „Споји!“, а било је и бесплатних колача и пића за све парохијане. 

На слици: Додела златне плакете, Јелени Радисављевић, најактивнијем члану у другој трећини 2011. године

 

У другом броји „Споји!“ сви читаоци ће бити у могућности да се уз 9 различитих рубрика на 108 страница још боље упознају са радом нашег и наших братских удружења, да доста интересантног виде, а што је најважније биће у прилици да прочитају разна сведочења о судбини ћирилице, која садрже разна сагледавања њене прошлости, садашњости и будућности, као и разна понуђена решења на питање како да сачувамо наше једино писмо – ЋИРИЛИЦУ! 

На слици: Додела златне плакете, Душану Игњатовићу, најактивнијем члану у Аустрији ван Инсбрука у другој трећини 2011. године – преузела је Дијана Игњатовић

Желимо да додамо да су за сам крај промотивне вечери представљене и важне информације о раду СПО(Ј)И, попут оснивања пројекта на друштвеном пољу под називом „ФК Споји!“, затим је испричана прича о великој хероини из Инсбрука Диани Будисављевић, најављено је следеће предавање, које се припрема за 15. октобар 2011. године у Инсбруку. Тада ће гост предавач СПО(Ј)И-а бити проф. др др Волфганг Рорбах, који ће предавати на тему „На трагу Срба у Аустрији“.

На слици: Хуманитарни штанд испред Храма у Инсбруку – недеља, 25.09.2011.

Након тога, свим присутнима се представио и будући проф. српског матерњег језика у Инсбруку, господин Звонко Димитријевић, који је објаснио начин пријаве за наставу српског језика и ћириличног писма у аустријским школама, те су после његовог излагања уручене плакете најактивнијим члановима СПО(Ј)И-а за другу трећину 2011. године, као и захвалница за свеукупни допринос и залагање у остварењу циљева Српске Православне Омладине Инсбрук, која је додељена великом пријатељу нашег удружења, господину Милутину Ђорђевићу из Инсбрука. 

 

На слици: Хуманитарни штанд испред Храма у Инсбруку – недеља, 25.09.2011.

Бронзана плакета са ликом Карађорђа додељена је Милици Радојевић, сребрна плакета са ликом Петра Петровића Његоша додељена је Катарини Бећаревић, а златне плакете са ликом Светог Саве додељене су Јелени Радисављевић, која се са својих 17 година одлично показала на добром делу, као и главном представнику СПО(Ј)И у Бечу и једном од оснивача СПО(Ј)И, Душану Игњатовићу у чије је име плакету преузела његова  сестра Дијана Игњатовић.

 

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима и члановима, који су својим присуством увеличали промоцију другог броја „Споји!“ и испунили просторије Бухгалери до последњед места, а посебно се захваљујем свим братским удружењима и донаторима, који су помогли штампање другог броја и онима који су себи већ обезбедили примерак истог!   

Сачувајмо ћирилицу слогом!

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

 

>>> ВИДЕО ЗАПИС <<<

 

 

 

Повезани линкови:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности