СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И први пут у Берлину

Чланови Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, боравили су од 22. до 23. октобра 2011. године у Берлину, како би се боље упознали са тамошњом Црквеном општином и како би одржали завршну промоцију другог броја часописа „Споји!“.

На слици: Чланови СПО(Ј)И и Миљан Мијовић, бивши члан КК Турнершафт из Инсбрука, испред Бранденбуршке капије

Долазак у Берлин је пре свега разултат добре комуникације између Управног одбора СПО(Ј)И и Дејаном Сенићем, представником омладине СПЦО у Берлину, са којим се наше удружење упознало у августу 2010. године, на 10. Сабору српске омладине у Београду.

На слици: Центар Берлина у вечерњим часовима

Чланови СПО(Ј)И су у друштву Дејана Сенића у суботу, 22. октобра,  пре подне имали прилике да се ближе упознају са главним градом Немачке и да се у пријатељској атмосфери друже са Србима у Берлину.

Затим су сви заједно присуствовали вечерњој служби у Храму Васкрсења Христова у Берлинском кварту Темпелхоф, где су имали прилике да се поклоне делићу нетрулежним моштима Светог Владике Николаја Српског.

На слици: Унутрашњост Храма Васкрсења Христова у Темпелхофу

У овом Храму, „спајалице“ су веома срдачно дочекане од стране оца Драгана Секулића, који им је објаснио од када Срби живе у Берлину, колико има Срба у главном граду Немачке, након чега су сви заједно обишли и парохијски дом са баштом и дечијим обдаништом, који нуде идеалне предиспозиције за активан парохијски живот.   

Отац Драган је члановима СПО(Ј)И објаснио и да је СПЦО у Берлину снимила филм о Светом Владици Николају Српском и дао им је предлог да у Инсбруку одрже пројекцију истог, а када су наши чланови оцу Драгану рекли да је наше удружење у Инсбруку почетком 2011. године одржало предавање о Светом Владици Николају уз пројекцију поменутог филма, који спада у једне од најбољих документарних филмова, које су Срби у претходних 20 година снимили, био је позитивно изненађен.

На слици: Чланови СПО(Ј)И са оцем Драганом

У недељу, 23. октобра, Дејан Сенић и чланови СПО(Ј)И упутили су се у јутарњим часовима ка Храму Светог Саве у Берлинском кварту Вединг, где су присуствовали на Светој Литургији, након које је у парохијској свечаној сали, одржана и трећа и завршна промоција другог броја часописа „Споји!“ на просторима средње Европе.

Пре овог термина, промоција другог броја првог српског омладинског часописа у Аустрији одржана је у Инсбруку и у Храму Светог Саве у Бечу.

На слици: Унутрашњост Храма Светог Саве у Ведингу

Говорници на промоцији у Берлину били су Дејан Сенић, члан председништва удружења СБИЗ и представник СПЦО у Берлину, чланица СПО(Ј)И и редакције другог броја часописа, Милостива Миливојевић, као и председник и један од деветорице оснивача СПО(Ј)И, Владимир Влајић.

На самом почетку, отац Вељко је поздравио све присутне уводном беседом о српском језику и ћириличном писму, након чега је Владимир Влајић представио најважније детаље везане за часопис „Споји!“ и његов други број, који носи наслов „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“ и главну тему „очувајмо ћирилицу!“.

Тако су око 100 присутних гостију могли да сазнају више о разлозима оснивања удружења СПО(Ј)И и покретања часописа „Споји!“, као и  да су његови циљеви да информише, пре свега, српску омладину у Аустрији, Швајцарској, Немачкој и Србији о горећим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи светосавску православну веру.

На слици: Икона Пресвете Богородице у Храму Светог Саве

Такође је изнето да часопис излази два пута годишње, на један од православних празника и да се тренутно може купити у скоро свим Храмовима СПЦ у Аустрији и у Берлину, као и пo наруџбини путем интернет презентације www.spoji.org.

Након излагања Владимира Влајића, свим присутнима се обратила Милостива Миливојевић, која је изнела најважније детаље о рубрикама, које се могу прочитати у другом броју часописа „Споји!“, а уз то је представила и све ауторе, који пишу за други број „Споји!“ доказавши тако, коју разноликост представља и носи у себи овај часопис.

На слици: Почетак промоције – уводна беседа оца Вељка

За сам крај промотивног дела, свима се обратио „домаћин“ из Берлина, Дејан Сенић, који је објаснио како је дошло до познанства између њега и чланова СПО(Ј)И у августу 2010. године у Београду, шта мисли о пројекту часописа „Споји!“ и као предукус за друго издање часописа, прочитао је свој текст са насловом „Српски језик и ћирилица у садашњости – која је њена будућност?“ са којим представља своје мишљење о садашњости ћирилице и нуди предлог за њено очување у будућности, као и бројни текстови, који се поред овог могу прочитати у другом броју часописа „Споји!“.

По завршетку промотивног дела се развила и нешто дужа, али истовремено јако конструктивна дискусија са присутним гостима о српском језику и ћириличном писму, као и о самом раду српске омладине у расејању.

На слици: Хуманитарни штанд СПО(Ј)И

Сви присутни су имали прилике да се одмах покажу и на делу, на хуманитарном штанду СПО(Ј)И, који је такође организован у оквиру промоције часописа, а на којем је сакупљено 335 евра за српску децу и народ на просторима бивше Југославије, који ће бити уручени у будућим хуманитарним акцијама нашег удружења, онима, којима је помоћ најпотребнија.

Отац Вељко Гачић је за сам крај Берлинског гостовања „спајалица“ нашим члановима представио Храм Светог Саве и парохијске просторије са свим важним детаљима и историјским чињеницама, а било је и прилике, са неколико омладинаца, који су после промоције са „спајалицама“ и оцем Вељком остали у Храму, да се прича о будућим плановима у Берлину и братској сарадњи са Србима из Инсбрука и Тирола.

На слици: Црквена продавница Храма Светог Саве са часописима „Споји!“

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим гостима, који су својим присуством увеличали промоцију другог броја часописа „Споји!“ у Берлину, као и свештенству СПЦО Берлин које нас је срдачно поздравило и пружило нам братску добродошлицу, као и свима који су се активно укључили у организацију промоције у Берлину и свим донаторима, који су тог дана дали свој допринос у сакупљању добровољних новчаних средстава за српску децу и народ на просторима бивше Југославије!

Сачувајмо ћирилицу слогом!

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И


 

Најважнији факти о другом броју „Споји!“:

За други број пишу: Жељко Филиповић, Нада Љубић, Бранимир Нешић, Бошко Обрадовић, Зоран Зековић, мр Радован Калабић, Милован Данојлић, Раде М. Обрадовић, Љубиша Стевановић, Милош Јовановић, Драган Живковић, Мина Ковач, Дејан Сенић, Милостива Миливојевић, Сава Стамболић, Небојша Анђелковић, Љубиша Ракић, Николина Говоруша, Далибор Лукић, мр Ханес Гштир, …

Тираж: 600 примерака

Почетак продаје: 27. септембар 2011. године на Крстовдан

Продајна места: Храмови у Брегенцу, Инсбруку, Куфштајну, Салфелдену, Линцу, Енсу, Тулну, Винер Нојштату, Бечу и у Храмовима у Берлину – ускоро и у осталим Храмовима СПЦ у Немачкој и Швајцарској!

Цена: 5 EUR / 5,50 CHF / RS 5 KM / 300 RSD

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности